ΗΠΑ - Τουρκία: "Εγκαταλείψτε την Αίγυπτο"

Τον επαναπατρισμό των Ελλήνων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Αίγυπτο αποφάσισε το υπουργείο Εξωτερικών, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, προβλέπεται η αποστολή στρατιωτικών αεροσκαφών, σε συνέχεια συνεννοήσεων που έγιναν, όταν ξέσπασε η κρίση, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Λόγω της κατάστασης που επικρατεί στην Αίγυπτο, η αναχώρηση των αεροσκαφών θα πραγματοποιηθεί όταν διασφαλισθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας για τους Έλληνες πολίτες, που έχουν διατυπώσει επιθυμία να επαναπατρισθούν. Ήδη, 100 από τους 600 Έλληνες της Αλεξάνδρειας εξέφρασαν την επιθυμία να επαναπατριστούν.

Η πρεσβεία και οι προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην Αίγυπτο είναι σε συνεχή επαφή με τις κοινότητες των Ελλήνων στην Αίγυπτο, όπως και με το Πατριαρχείο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που συλλέγουν, όλοι οι Έλληνες είναι καλά στην υγεία τους. Οι οδηγίες που δίνονται στους ομογενείς είναι να παραμείνουν στις κατοικίες τους, λόγω των αναταραχών στους δρόμους.

Το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε επαφή με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και με τρίτες χώρες που προγραμματίζουν επιχειρήσεις επαναπατρισμού.

Σύσκεψη της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας

Τουλάχιστον 100 από τους 600 Έλληνες που διαμένουν στην Αλεξάνδρεια ζήτησαν να επαναπατριστούν με τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Αυτό έγινε γνωστό σε σύσκεψη της ελληνικής παροικίας της Αλεξάνδρειας, στην οποία παραβρέθηκαν ο έλληνας πρόξενος Γιώργος Διακοφωτάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Απόδημου Ελληνισμού Στέφανος Ταμβάκης, ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Αλεξάνδρειας Γιάννης Σιόκας και εκπρόσωποι σωματείων και ελληνικών φορέων.

Η ελληνική κοινότητα της Αλεξάνδρειας αποφάσισε να διαθέσει το ελληνικό Κανισκέρειο Γηροκομείο για να μείνει όποιος Έλληνας το επιθυμεί, όσο κρατούν οι ταραχές.

Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας κ. Σιόκας δήλωσε ότι η κοινότητα θα παρέχει στέγη, τροφή, γιατρούς και έναν ασφαλή χώρο μέχρι να περάσει η κρίση στην Αίγυπτο.

Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας καθόρισαν ως μέσο επικοινωνίας επείγουσας ανάγκης το τηλέφωνο του γ.γ. της κοινότητας Δημήτρη Παπαστεφάνου (0123412669).

Σε αυτό το τηλέφωνο βάζοντας το πρόθεμα 002 μπορεί όποιος θέλει και από την Ελλάδα να επικοινωνεί και να μαθαίνει νέα για τους οικείους του στην Αλεξάνδρεια.

Παράλληλα, αποφασίστηκε να κλείσουν τα ελληνικά σχολεία τουλάχιστον για μια εβδομάδα μέχρι νεωτέρας.

Το Ελληνικό Προξενείο Αλεξάνδρειας παρέμεινε ανοιχτό σήμερα, ενώ αύριο ανοίγει και το ελληνικό προξενείο στο Κάιρο.

ΗΠΑ-Τουρκία: «Εγκαταλείψε την Αίγυπτο»

Να εγκαταλείψουν άμεσα την Αίγυπτο ζήτησε από τους Αμερικανούς πολίτες η πρεσβεία της χώρας στο Κάιρο.

Η πρεσβεία ανέφερε ότι από αύριο θα αρχίσει η απομάκρυνση των πολιτών. «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες για να διασφαλίσει τη μεταφορά τους σε ασφαλείς τοποθεσίες στην Ευρώπη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση από την αμερικανική κυβέρνηση προς τους πολίτες της να αποφύγουν τα μη αναγκαία ταξίδια στην Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα στείλει δύο αεροπλάνα στην Αίγυπτο προκειμένου να διασφαλίσει τον επαναπατρισμό των πολιτών της, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Πρόκειται για περίπου 750 άτομα που βρίσκονται στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια, διευκρίνισε ο Μεχμέτ Ερσόι, επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης κρίσεων στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Κινήσεις απομάκρυνσης του προσωπικού και των οικογενειών τους καταγράφονται και από δυτικές επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα