Μία ανάσα από τη διάσωσή τους οι 33 μεταλλωρύχοι

Μία ανάσα από τη διάσωσή τους βρίσκονται πλέον οι 33 μεταλλωρύχοι στη Χιλή, που παραμένουν εγκλωβισμένοι εδώ και δύο μήνες σε βάθος 700 μέτρων σε ορυχείο του Σαν Χοσέ. Η σήραγγα για την διάσωσή τους, που ανοίγεται με τη βοήθεια ειδικού γεωτρύπανου, έχει φτάσει μόλις 100 μέτρα μακριά από το σημείο που βρίσκονται.

«Φτάσαμε στα 519 μέτρα με το γεωτρύπανο και στόχος είναι να φτάσουμε τα 630» δήλωσε εκπρόσωπος της επιχείρησης διάσωσης στον Τύπο, προσθέτοντας ότι το γεωτρύπανο προχωρά 53 μέτρα ανά 24ωρο. Αυτό θα σήμαινε βέβαια ότι θα αρκούσαν άλλες δυο μέρες, ωστόσο πλησιάζοντας προς τους μεταλλωρύχους απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή στην διάνοιξη, χώρια που το γρήγορο γεωτρύπανο «Τ130» σταμάτησε από σήμερα τις εργασίες για κάποιες επιδιορθώσεις.

Όπως έγινε γνωστό, ακόμα και εάν το γεωτρύπανο φτάσει στους εγκλωβισμένους, θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα για να ενισχυθεί με ειδικούς ατσάλινους σωλήνες η σήραγγα που μέσα της θα κινηθεί ο κλωβός που θα ανεβάσει τους μεταλλωρύχους στην επιφάνεια της γης. Με αυτά τα δεδομένα, η οριστική σωτηρία των 33 αναμένεται περίπου στις 15 Οκτωβρίου, όπως αναφέρουν διάφορες πηγές αλλά ουδείς επισήμως επιβεβαιώνει.

Ήδη πάντως στην Χιλή έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την υποδοχής τους στην επιφάνεια. Ένα  υπαίθριο νοσοκομείο έχει στηθεί ενώ πέντε ελικόπτερα θα είναι έτοιμα να μεταφέρουν εάν χρειαστεί τυχόν ασθενείς στην κοντινότερη πόλη Κοπιάπο. Όταν έρθει η ώρα, πρώτοι θα ανέβουν όσοι παρουσιάζουν προβλήματα υγείας συνοδευόμενοι από ειδικούς μηχανικούς που θα κατέβουν για να τους συνοδεύουν στην ανάβαση. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες για να μεταφερθούν στην επιφάνεια της γης και οι 33.

Πάμε από τώρα στοίχημα ότι τελευταίος θα θελήσει να βγει εκείνος, για τον οποίο ανακαλύφθηκε όσο διάστημα βρίσκεται στα έγκατα της γης ότι ήταν παντρεμένος, είχε ερωμένη αλλά και εξώγαμο παιδί, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί ένα άνευ προηγουμένου μπέρδεμα σχετικά με το ποιος δικαιούται την αποζημίωση που έδωσε το κράτος σε όλους τους συγγενείς των εγκλωβισμένων;

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα