Ο Πούτιν απαντά σε μπλόγκερ για τις φωτιές

Σε έναν ρώσο αθυρόστομο μπλόγκερ που τόλμησε να κριτικάρει τον ίδιο και την κυβέρνησή του για την αντίδρασή της στην πρωτοφανή καταστροφή από τις πυρκαγιές πέριξ της Μόσχας απάντησε ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση αφενός με την απάντησή του, αφετέρου με την ανάγκη που αισθάνθηκε να απαντήσει.

Γράφει ο μπλόγκερ στο διαδίκτυο: «Εχω το εξοχικό μου σε χωριό, 153χλμ. από τη Μόσχα, στην περιφέρεια του Τβερ. Με τους παλιαρχ... τους κομμουνιστές, που όλοι τους βρίζουν, υπήρχαν στο χωριό τρεις λιμνοδεξαμενές πυρόσβεσης, ήταν κρεμασμένο ένα καμπανάκι κινδύνου που χτυπούσε όταν ξεσπούσε πυρκαγιά και, ω θαύμα, ένα πυροσβεστικό όχημα. Ένα για τρία χωριά βέβαια, αλλά υπήρχε. Και να λοιπόν που ήρθαν οι κύριοι δημοκράτες και άρχισε το μπουρδ... Το πρώτο που έκαναν ήταν να παραχώσουν τις λιμνούλες και να πουλήσουν τη γη για να χτιστεί, το πυροσβεστικό όχημα το εξαφάνισαν, και το καμπανάκι το αντικατέστησαν με τηλέφωνο, μόνο που αρχ..., δεν δουλεύει, γιατί ξέχασαν να το συνδέσουν. Θέλω να ρωτήσω. Πού πάνε τα λεφτά μας; Γιατί χρόνο με το χρόνο κατρακυλάμε στην πρωτόγονη κοινωνία; Στ\' αρχ... μας κάποιο κέντρο νέων τεχνολογιών που διαφημίζει η κυβέρνηση, όταν δεν έχουμε στοιχειώδη πυροσβεστικά οχήματα. Δεν θέλω τηλέφωνο στο χωριό, θέλω αντιπυρικές λίμνες και δώστε μου πίσω γαμ...ένοι αυτά που μας στερήσατε. Εάν, κύριοι γραφειοκράτες και βουλευτές, στ\' αρχ... σας για μας, εμείς δεν γράφουμε στ\' αρχ... μας τους εαυτούς μας και τους γείτονές μας... Δεν ελπίζουμε τίποτε σ\' εσάς, καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι αρχή της ζωής σας είναι ότι όλοι σας χρωστάνε, αλλά κάνετε λάθος, εσείς μας χρωστάτε και πολλά μάλιστα».

Ο μπλόγκερ που έγραψε αυτά ονομάζεται Αλεξάντρ Πατσκόφ και έφερε το ψευδώνυμο top_lap. Στην ρωσική μπλογκόσφαιρα είναι ο ήρωας των ημερών, ο πρώτος άνθρωπος με ονοματεπώνυμο που «έλουσε» με πρωτοφανές βρισίδι την πολιτική ηγεσία, ενοχοποιώντας τους για τις φωτιές. Όπως επισημαίνει σε άρθρο του στην «Ελευθεροτυπία» ο ανταποκριτής της εφημερίδας στη Μόσχα Θανάσης Αυγερινός, το μήνυμα του μπλόγκερ έδειξε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ο διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού «Ηχώ της Μόσχας» Αλεξέι Βενεντίκτοφ ως απόδειξη ότι το ρωσικό Διαδίκτυο βοά από κριτική εναντίον του και της ρωσικής ηγεσίας εν γένει. Τι έκανε ο ρώσος πρωθυπουργός; Πήρε χαρτί και μολύβι και έκατσε να του γράψει την απάντηση.

Έγραψε ο Πούτιν: «Στο τέλος της ημέρας, αναπνέοντας κι εγώ, όπως κι όλοι οι Μοσχοβίτες, τον καπνό από τα φλεγόμενα δάση στα περίχωρα της Μόσχας, είδα το μήνυμά σας με ενδιαφέρον και για λόγους δικαιοσύνης θα ήθελα να σημειώσω ότι τέτοιες θερμοκρασίες η Ρωσία δεν είχε για 140 χρόνια, άρα και επί των κομμουνιστών. Κι αυτό εν μέρει δικαιολογεί την εξουσία, που για πρώτη φορά αντιμετώπισε τέτοιου μεγέθους καταστροφή. Εν γένει, πάντως, με τις παρατηρήσεις συμφωνώ. Είστε βέβαια εντυπωσιακά ειλικρινής και ευθύς άνθρωπος. Αληθινός λεβέντης, μπράβο σας. Επίσης αναμφίβολα και προικισμένος συγγραφέας. Εάν ζούσατε από τα γραπτά σας, θα μπορούσατε, όπως και ο αγαπημένος συγγραφέας του Β. Λένιν, ο Μαξίμ Γκόρκι, να την περνάτε στο Κάπρι. Αλλά κι εκεί δεν ξέρω αν θα αισθανόσασταν ασφαλής, γιατί και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν παρόμοιους φυσικούς κατακλυσμούς». Και ολοκληρώνει την απάντησή του ο ρώσος πρωθυπουργός, με εμφανή δόση ειρωνείας: «Σας υπόσχομαι πάντως ότι εφόσον υπάρχει η διεύθυνσή σας, να πάρετε αμέσως από τον κυβερνήτη της περιοχής το πολυπόθητο καμπανάκι κινδύνου που τόσο θέλετε...».

Η συζήτηση συνεχίζεται στη ρωσική μπλογκόσφαιρα με τον μπλόγκερ Πατσκόφ να δηλώνει ότι γελοιοποιήθηκε από τον ρώσο πρωθυπουργό και ότι φοβάται πλέον μήπως απολυθεί και δεν θα βρίσκει δουλειά τώρα που αποκαλύφθηκε η ταυτότητά του. Άλλοι μπλόγκερς παίρνουν το μέρος του «συναδέλφου» τους και άλλοι εκφράζουν τον θαυμασμό τους στον Πούτιν, που μπήκε στην κουβέντα. Ωστόσο υπάρχουν και ορισμένοι υπερβολικοί υπερασπιστές του, οι οποίοι σκέφτονται να ασκήσουν μήνυση εναντίον του μπλόγκερ για συκοφαντία εναντίον του ρώσου πρωθυπουργού. Την ίδια ώρα οι φωτιές εξακολουθούν να καίνε παρά τις βροχές και ουδείς μπορεί να πει με ακρίβεια ποιο είναι το μέγεθος της καταστροφής από τον συνδυασμό πυρκαγιών, καύσωνα και τοξικού νέφους...

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα