Οργή από το "διεθνές" έγκλημα με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Συγκλονισμένη είναι η διεθνής κοινότητα, μετά την αιματηρή ισραηλινή επίθεση στο διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

H Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε έκκληση για τη διενέργεια έρευνας και κάλεσε το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. «Είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει πλήρης έρευνα για να διευκρινιστεί ακριβώς πώς έγινε η αιματοχυσία. Πιστεύω πως το Ισραήλ πρέπει να παράσχει επειγόντως πλήρη εξήγηση», είπε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Έντονη όμως ήταν η αντίδραση της Αγκυρας, καθώς πληροφορίες θέλουν σημαντικό αριθμό των νεκρών, να είναι τουρκικής υπηκοότητας. Με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Είναι απαράδεκτη (η επιχείρηση)...Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του».

Στην Κωνσταντινούπολη, δεκάδες τούρκοι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο προξενείο του Ισραήλ. Πετούσαν πέτρες στο προξενείο και συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

Για εξηγήσεις καλεί τον Ισραηλινό πρεσβευτή στη Μαδρίτη και η Ισπανία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βαθύτατα συγκλονισμένος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ εκτιμώντας ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί τέτοια χρήση βίας, την οποία και καταδικάζουμε». Ο Γάλλος υπουργός ζήτησε ακόμη «να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες του δράματος» και ευχήθηκε να «αρχίσει χωρίς καθυστέρηση έρευνα σε βάθος».

Η Ιταλία δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι καταδίκασε «με τον πιο απόλυτο τρόπο τη δολοφονία πολιτών» από τους Ισραηλινούς, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «εξαιρετικά σοβαρό».

Από τη Στοκχόλμη, ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ δήλωσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας να «διαπιστωθεί γρήγορα» τι συνέβη με τη νηοπομπή που κατευθυνόταν στη Γάζα και εξέφρασε την έντονη ανησυχία της χώρας του. «Απάνθρωπη» χαρακτήρισε την επίθεση ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προσθέτοντας ότι φέρνει το Ισραήλ ένα βήμα πιο κοντά στην εξαφάνισή του.

Από την πλευρά της, η Συρία ζήτησε να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου.

Εν τω μεταξύ, οι πρεσβευτές των 27 χωρών της ΕΕ στις Βρυξέλλες πραγματοποιούν έκτακτη σύνοδο για να συζητήσουν την επιδρομή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται στην Οτάβα και σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο επισπεύδει την επιστροφή του στο Ισραήλ, ακυρώνοντας την αυριανή (Τρίτη) του συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Η συνάντηση στον Λευκό Οίκο εντασσόταν στο πλαίσιο των προσπαθειών της αμερικανικής κυβέρνησης για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας μέσω έμμεσων συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές υπό τη μεσολάβηση της Ουάσινγκτον.

Στη Νέα Υόρκη μεταβαίνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου από τη Βραζιλία όπου βρισκόταν, ενώ ο τούρκος πρωθυπουργός διέκοψε την επίσκεψή του στη Χιλή και επιστρέφει στην Τουρκία. Παράλληλα, ανακαλείται ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ισραήλ.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα