Νεκροί από επίθεση στο στόλο που μετέφερε εφόδια στη Γάζα

Στο υπουργείο Εξωτερικών κλήθηκε εκτάκτως ο ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώσει τον κ. Δρούτσα για την ισραηλινή επίθεση τα ξημερώματα της Δευτέρας σε έξι πλοία της αποστολής «Ο Στόλος της Ελευθερίας», που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα.

Ο ισραηλινός πρέσβης επανέλαβε την πολιτική θέση του Ισραήλ, και έδωσε ελάχιστες πληροφορίες για την επιχείρηση και τα θύματα, παραπέμποντας στο Ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρέσβης επανέλαβε ότι ο ισραηλινός στρατός αναγκάστηκε να ανοίξει πυρ σε διεθνή ύδατα επειδή δέχθηκε επίθεση όταν ανέβηκε στο πλοίο και υποστήριξε ότι η βοήθεια προς τη Γάζα πηγαίνει προς βοήθεια της Χαμάς. Μάλιστα χαρακτήρισε τους ακτιβιστές ως «τροφοδότες της Χαμάς».

Τουλάχιστον είκοσι νεκροί και 60 τραυματίες είναι μέχρι στιγμής ο απολογισμός από την τραγωδία.

Τα πλοία που μεταφέρουν 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας δέχτηκαν πυρά από Ισραηλινούς, που είχαν προειδοποιήσει ότι θα επιτεθούν σε όποιον προσπαθήσει να «σπάσει» τον αποκλεισμό που επικρατεί στην Γάζα από το 2007, που περιήλθε στον έλεγχο της Χαμάς.

Aνεπιβεβαιώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν τούρκοι στρατιώτες και 4 ακτιβιστές. Η εθνικότητα των ακτιβιστών δεν έχει γίνει γνωστή. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, κατά την ισραηλινή επιδρομή σκοτώθηκαν περισσότεροι από 10 ακτιβιστές.

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσα στους τραυματίες είναι και ένας Έλληνας, ενώ τρομακτικές είναι οι εικόνες που προβάλλονται από την ισλαμιστική οργάνωση και δείχνουν ισραηλινούς καταδρομείς που κατεβαίνουν από ελικόπτερο και αντιμετωπίζουν τους ακτιβιστές σε ένα από τα πλοία την ώρα που τραυματίες κείτονταν στο κατάστρωμα.

Για το τραγικό αυτό συμβάν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής αρχής Μ. Αμπάς, κήρυξε τριήμερο πένθους για τη σφαγή.

Εν τω μεταξύ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων, ενώ ζητά άμεση ενημέρωση από το Ισραήλ για την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών που μετέχουν στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο 210- 36.81.730.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ έλαβε οδηγίες να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε ελληνοισραηλινή άσκηση αεροσκαφών στο Αιγαίο, η οποία ενώ ήταν να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου, διεκόπη με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς λόγω του συμβάντος.

Σε "εξέγερση" καλεί η Χαμάς

Εν τω μεταξύ, η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς κάλεσε σήμερα τους Άραβες και τους μουσουλμάνους σε «εξέγερση» μπροστά στις Πρεσβείες του Ισραήλ σε όλο τον κόσμο, σαν απάντηση στην επιδρομή των ισραηλινών κομάντος κατά του διεθνούς στολίσκου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα.

«Καλούμε όλους τους Άραβες και τους μουσουλμάνους να εξεγερθούν μπροστά στις σιωνιστικές πρεσβείες σε όλο τον κόσμο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα, Σαμί Αμπού Ζούχρι.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα Ισμαήλ Χανίγιε κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τη «βάρβαρη επίθεση εναντίον του διεθνούς στολίσκου και κάλεσε τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να προστατεύσει τους φιλοπαλαιστίνιους ακτιβιστές που επέβαιναν στα πλοία».

Τι προηγήθηκε

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, πλοία του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ, έκαναν χθες το βράδυ την πρώτη επαφή με το στόλο των σκαφών που ταξιδεύουν με κατεύθυνση τη Γάζα. Η επαφή έγινε στα 65 ναυτικά μίλια από τη Γάζα και σύμφωνα με τους επιβαίνοντες σε αυτά φέρεται να τους ζητήθηκε διενέργεια νηοψίας από το ναυτικό. Την ίδια ώρα έφευγαν τρία ακόμα πολεμικά σκάφη από το λιμάνι της Χάιφας για να ενωθούν με τα υπόλοιπα πλοία.

Δεν ήταν σαφές αν το Ισραήλ θα προχωρούσε στη νηοψία στα διεθνή χωρικά ύδατα. Άλλωστε για κάτι τέτοιο απαιτείται απόφαση των Ηνωμένων Εθνών.

Πάντως Ισραηλινός αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού είχε αναφέρει ανεπίσημα ότι το ναυτικό επικοινώνησε μέσω ασυρμάτου με τα πλοία και τους ενημέρωσε ότι δεν θα τους επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα και πως εφόσον επιθυμούν μπορούν να προσεγγίσουν το λιμάνι του Άσντοντ για να δέσουν και να εναποθέσουν το φορτίο τους.

Την εκδοχή αυτή επιβεβαίωσαν και οι διοργανωτές της αποστολής σύμφωνα με μήνυμά τους στο διαδίκτυο. Πιο συγκεκριμένα σημειώνουν ότι τους ζητήθηκε η ταυτότητα των πλοίων και ο προορισμός τους.

Όπως ανέφερε σήμερα το πρωί ο κ. Ευάγγελος Πισσιάς, που συμμετέχει στην αποστολή και είναι μέλος της οργάνωσης Ελεύθερη Γάζα (Free Gaza), υπήρξε επίθεση από ισραηλινά πολεμικά πλοία και ελικόπτερα. Σημείωσε, δε, ότι το ελληνικό πλοίο αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση εντολή «εάν πρέπει να παραδώσουμε ελληνικό πλοίο με ελληνική σημαία στο Ισραήλ».

Παράλληλα, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί μεταδίδουν ότι η ισραηλινή λογοκρισία επέβαλε απαγορεύσεις σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με νεκρούς και τραυματίες που μεταφέρονται στα ισραηλινά νοσοκομεία μετά το συγκεκριμένο επεισόδιο.


(Η πορεία που ακολούθησε η αποστολή «Ένα Καράβι για τη Γάζα» και κάτω δεξιά το σημείο όπου παρενέβησαν τα ισραηλινά πολεμικά πλοία).

Ισραηλινός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην ανακοινωθεί το όνομά του, δήλωσε σήμερα ότι οι φιλοπαλαιστίνιοι ακτιβιστές που βρίσκονται επί του διεθνούς "στολίσκου της ελευθερίας" αγνόησαν τις εντολές του Ισραηλινού Ναυτικού να επιστρέψουν πίσω ή να οδηγηθούν στο ισραηλινό λιμάνι Άσντοντ.

«Επικοινωνήσαμε μαζί τους μέσω του ραδίου αποσαφηνίζοντας ότι δεν μπορεί να περάσουν από περιοχή όπου απαγορεύεται ο πλους» ανέφερε ο ανώνυμος Ισραηλινός αξιωματούχος, και πρόσθεσε:

«Τους δηλώσαμε ότι είναι καλοδεχούμενοι στο Άσντοντ, όπου όλη η ανθρωπιστική βοήθεια που μεταφέρουν θα σταλεί στη Γάζα από εμάς. Αλλά ο στολίσκος αγνόησε εντελώς τις προειδοποιήσεις μας. Ενημερώσαμε τον καπετάνιο του πρώτου πλοίου να γυρίσει πίσω».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ισραηλινής κυβέρνησης δήλωσε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να σταματήσει τα πλοία αγνοώντας το τίμημα. Χαρακτήρισε όλους τους επιβάτες υποστηρικτές της "τρομοκρατικής" Χαμάς.

Όπως μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα εκατοντάδες Παλαιστίνιοι ανεμίζοντας σημαίες έχουν κατέβει στο λιμάνι της Γάζας για να υποδεχθούν τα πλοία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα