Ξενοδοχείο στην Ιταλία: Μας έλεγαν να μείνουμε και θα μας κάνουν έκπτωση

Συγκλονιστικές είναι οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις τελευταίες στιγμές στο ξενοδοχείο Rigopiano στη Φαρίντολα της Πεσκάρα λίγο πριν το καταπλακώσει χιονοστιβάδα.

Σύμφωνα με μία γυναίκα, η οποία αναχώρησε μία ημέρα πριν το χιόνι και ο πάγος μετατρέψουν το ξενοδοχείο σε παγίδα θανάτου για ενοίκους και εργαζόμενους, οι αρμόδιοι υπόσχονταν έκπτωση σε όσους πελάτες ήθελαν να παρατείνουν τη διαμονή τους παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.

«Βρισκόμασταν στην εσωτερική πισίνα. Το ξενοδοχείο ήταν εγκλωβισμένο, ο δρόμος ήταν κλειστός. Ο σύντροφός μου μιλούσε με έναν άλλο νεαρό. Έλεγαν: “Αν συμβεί κάτι δεν θα μας βρουν ποτέ”», είπε η 24χρονη Φραντσέσκα στην εφημερίδα La Repubblica, η οποία με τον σύντροφό της ήταν οι τελευταίοι πελάτες που έφυγαν από το ξενοδοχείο λίγες ώρες πριν την καταστροφή.

«Πρόκειται για θέμα τύχης. Θα μπορούσαμε να είχαμε μείνει μέχρι την Τρίτη, γιατί στη ρεσεψιόν πρότειναν στους πελάτες έκπτωση αν ήθελαν να παρατείνουν τη διαμονή μας. Επιλέξαμε να φύγουμε», συμπλήρωσε η γυναίκα, εξηγώντας ότι είχε επιλέξει το ξενοδοχείο για να γιορτάσει τα γενέθλια του συντρόφου της.

«Όταν φύγαμε από την Πέσκαρα (για το ξενοδοχείο) δεν ήμουν σίγουρη ότι έπρεπε να πάμε, γιατί χιόνιζε πολύ. Από το ξενοδοχείο, όμως, μας είπαν ότι δεν υπήρχαν προβλήματα και μας διαβεβαίωσαν πως ο επαρχιακός δρόμος της Φαρίντολα ήταν προσβάσιμος», πρόσθεσε η 24χρονη συμπληρώνοντας πως τελικά η κατάσταση στο οδικό δίκτυο δεν ήταν όσο καλή την είχαν περιγράψει οι αρμόδιοι του Rigopiano.

Μάλιστα, εξαιτίας της δυσκολίας που αντιμετώπιζε ο σύντροφός της να οδηγήσει μέχρι το σημείο που ήταν χτισμένο το ξενοδοχείο, ένας εργαζόμενος του Rigopiano τους βοήθησε απομακρύνοντας το χιόνι από το δρόμο με ένα μικρό τρακτέρ.

«Δεν έχουν εκχιονιστικό. Μόνο ένα μικρό όχημα για να καθαρίζουν την πλατεία», είπε τονίζοντας ότι όταν έφτασαν ένα διαμέρισμα ξεχωριστό από το κεντρικό «σώμα» του κτιρίου ήταν ήδη μη προσβάσιμο εξαιτίας του χιονιού.

Το επόμενο πρωινό το ζευγάρι δεν έκρυψε την ανησυχία του καθώς η χιονόπτωση συνέχιζε στην περιοχή, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν να εγκαταλείψουν το σημείο νωρίτερα χωρίς, όμως, να τα καταφέρουν καθώς ο επαρχιακός δρόμος ήταν κλειστός.

«Υπήρχε ένταση. Παρότι στο εσωτερικό του κτιρίου νιώθαμε ασφαλείς, περίπου δέκα πελάτες ήθελαν να φύγουν το συντομότερο. Υπήρχε περίεργο κλίμα, ένα μακάβριο φως. Τα δύο παιδιά στη ρεσεψιόν πρότειναν σε μερικά ζευγάρια να παρατείνουν τη διαμονή τους για μία ή δύο ημέρες με χαμηλότερη τιμή. Ήταν ένας τρόπος για να τους αποζημιώσουν για την απομόνωση από το χιόνι», είπε η 24χρονη, η οποία αγνόησε τη δελεαστική για κάποιους πρόταση και αποφάσισε να εγκαταλείψει το ξενοδοχείο.

«Ένα ζευγάρι, όμως, δέχθηκε την προσφορά. Έλεγαν ότι στην περιοχή τους υπήρχε διακοπή νερού και ότι ο στρατός βρισκόταν στους δρόμους για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, επομένως ήταν καλύτερο για εκείνους να παραμείνουν στο Rigopiano. Τώρα βρίσκονται ανάμεσα στους αγνοούμενους», πρόσθεσε.

Η γυναίκα μιλώντας στον ανταποκριτή της ιταλικής εφημερίδας εξήγησε πως ένας εκπρόσωπος του ξενοδοχείου, ενδεχομένως ο ιδιοκτήτης, καθησύχαζε τους πελάτες που επικοινωνούσαν τηλεφωνικά για να μάθουν την κατάσταση που επικρατούσε.

Όταν τελικά, το εκχιονιστικό μηχάνημα έφτασε στις 15.00 μία ημέρα πριν την τραγωδία, η Φραντσέσκα και ο φίλος της αναχώρησαν, ενώ το ίδιο επέλεξαν και άλλοι πελάτες.

«Κατεβαίνοντας πολύ σιγά συναντήσαμε πέντε αυτοκίνητα που ανέβαιναν. Αναγκαστήκαμε να μετακινηθούμε προς μία πλευρά για να αποφύγουμε το ατύχημα. Στο αυτοκίνητο υπήρχαν και μικρά παιδιά και θυμάμαι να σκέφτομαι “αυτοί παίρνουν και τα παιδιά τους μαζί, μα δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση;”. Όταν τελικά έμαθα πως είχαν σωθεί, έκλαψα από χαρά», είπε η 24χρονη.

Όλα αυτά, ενώ τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να σκάβουν στο χιόνι για τον εντοπισμό αγνοούμενων. Προς το παρόν έχουν διασωθεί 11 άνθρωποι, έχουν εντοπιστεί επτά νεκροί και αγνοούνται ακόμα 22.

Την ίδια στιγμή, βίντεο που κατέγραψε ένας από τους διασωθέντες λίγο πριν την καταστροφή αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατούσε στην περιοχή πριν η χιονοστιβάδα «εξαφανίσει» το ξενοδοχείο.

Πυκνό χιόνι καλύπτει τις εξόδους ακόμα και τα παράθυρα του κτιρίου, ενώ οι ένοικοι απολαμβάνουν το μπάνιο τους στην εσωτερική και την εξωτερική πισίνα του ξενοδοχείου. Λίγες ώρες αργότερα το ειδυλλιακό μέρος θα χαθεί κάτω από μέτρα χιονιού και μαζί με αυτό θα «σβήσουν» ένοικοι και εργαζόμενοι.

 

eleftherostypos

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα