Ορκωμοσια Τραμπ: Χάος και συλληψεις στιγματισαν την τελετη. Τα διεθνή ΜΜΕ

Μαυροφορεμένοι διαδηλωτές, που βρίσκονταν ανάμεσα στους εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι συμμετείχαν στις χθεσινές πορείες διαμαρτυρίας κατά του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συγκρούστηκαν με την αστυνομία λίγα τετράγωνα μακριά από τον Λευκό Οίκο, σε ένα σπάνιο ξέσπασμα βίας για τις τελετές ορκωμοσίας των Αμερικανών προέδρων. Τουλάχιστον 217 άνθρωποι συνελήφθησαν, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

%ce%b4%ce%b9%ce%b1%ce%b4%ce%b7%ce%bb%cf%89%cf%83%ce%b7-%cf%84%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80

Το ξέσπασμα πολιτικής ανυπακοής, που ακολούθησε μια ιδιαίτερα έντονη προεκλογική εκστρατεία που οδήγησε στην αναπάντεχη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις 8 Νοεμβρίου και η οποία έχει διχάσει βαθιά τις ΗΠΑ. Στη διάρκεια των επεισοδίων οι ταραξίες που φορούσαν μαύρα και μάσκες έριξαν πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα και βομβίδες κρότου. Ένας διαδηλωτής μάλιστα έριξε ένα αντικείμενο μέσα από το παράθυρο του συνοδηγού ενός περιπολικού, το οποίο τράπηκε σε φυγή υπό τις ενθουσιασμένες κραυγές του πλήθους.

Police block entrance to a bridge as demonstrators protest the inauguration of U.S. President Donald Trump in Portland, Oregon, U.S. January 20, 2017.  REUTERS/Steve Dipaola

 

Πώς σχολιάζει την ομιλία Τραμπ στο Καπιτώλιο ο διεθνής Τύπος

0

Κάθε άλλο παρά με καλό μάτι είδαν την πρώτη ομιλία του Τραμπ, ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, τα διεθνή ΜΜΕ, αλλά και κομμάτι του αμερικανικού Τύπου. Ο λόγος του χαρακτηρίστηκε ως εθνικιστικός και λαϊκίστικος ή ακόμα και «σκοτεινός».

Στη διαδικτυακή της έκδοση, η βρετανική εφημερίδα The Telegraph, σχολιάζει πως η ομιλία Τραμπ ήταν η μικρότερη σε διάρκεια από το 1977.

«Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ χρησιμοποίησε την 17 λεπτών ομιλία του προς το έθνος για να επιτεθεί στην “Ουάσιγκτον”, επιτιθέμενος ουσιαστικά στους ανθρώπους που κάθονταν γύρω του…» γράφει και συνεχίζει: «Ο κ. Τραμπ έχει δεχτεί κριτική από τους αντιπάλους του επειδή δεν έχει καταρτίσει σαφές σχέδιο για το πώς σκοπεύει να κάνει πράξη της ιδέες του… Η γενικόλογη, λαϊκιστική ομιλία του δεν έκανε τίποτα για να κατευνάσει αυτές τις ανησυχίες».

Ο επίσης βρετανικός «Τhe Guardian» γράφει στην ιστοσελίδα του ότι το «όραμα του Τραμπ» υποσκιάζει μια φαντασμαγορική ημέρα.

«Στην πρώτη του ομιλία ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε μια άσχημη εικόνα των ΗΠΑ. Πόλεις που απειλούνται από το έγκλημα, η πολιτική ελίτ στην εξουσία και κλειστά εργοστάσια».

Το αμερικανικό δίκτυο CNN, φρόντισε να μετρήσει πόσες φορές χρησιμοποίησε συγκεκριμένες λέξεις ο Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τη λίστα που δημιούργησε, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ είπε την λέξη «Αμερική» 18 φορές, «Αμερικανοί» 16 φορές, «όλοι» 12 φορές, «χώρα» εννέα φορές, «ξανά» εννέα φορές, «μία» οκτώ φορές, κάθε «επτά φορές» και «όλοι μας» τέσσερις φορές.

«Ήταν λαϊκιστική» (η ομιλία) σχολίασε ο δημοσιογράφος του CNN, Tζέικ Τάπερ. «Μίλησε για τους ξεχασμένους ανθρώπους. Επιτέθηκε στην Ουάσιγκτον ενώ στεκόταν στην καρδιά της πρωτεύουσας, περιτριγυρισμένος από τον πυρήνα της πολιτικής σκηνής… Πρέπει να πω, είναι δίκαιο να πω ότι είναι μια από τις πιο ριζοσπαστικές ομιλίες που έχουμε ακούσει σε ορκωμοσία».

 

 

Από την Αυστραλία, η Sydney Morning Herald γράφει:

«Η ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ: Μια υπόσχεση στους Αμερικανούς, μια προειδοποίηση για τον κόσμο».

Στο άρθρο της, η εφημερίδα χαρακτηρίζει και αυτή λαϊκιστική την ομιλία του νέου Αμερικανού προέδρου και ισχυρίζεται ότι οδηγεί τις ΗΠΑ σε «σκοτεινό και επικίνδυνο μέρος».

Χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο εξέλαβε ο διεθνής Τύπος την ομιλία του Τραμπ είναι και το πρωτοσέλιδο της σκωτσέζικης εφημερίδας «Τhe National».

Οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη στον υπόλοιπο κόσμο» γράφει, συνοδεύοντας τα λόγια αυτά με μια φωτογραφία της πλάτης του Τραμπ.

 

 

Ιδιαίτερα σκληρή είναι η αναφορά δημοσιογράφου ο οποίος χαρακτήρισε «χιτλερική» την ομιλία του Τραμπ. Ο δημοσιογράφος του ΜSNBC Κρις Μάθιους κατηγόρησε μάλιστα τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ ότι προσπάθησε να μιμηθεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lykavitos

politisonline

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα