Παρούσα στη διάσκεψη για το Κυπριακό η ΕΕ δια του Γιούνκερ

Παρούσα θα είναι στη Διάσκεψη της Γενεύης η Ευρωπαϊκή Ένωση δια του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής συνάντησης που είχαν Νίκος Αναστασιάδης, Μουσταφά Ακιντζί μαζί με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Άιντε την Κυριακή το βράδυ στη Γενεύη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη ήταν κάθετα στην ανάγκη συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία. Tα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο κ. Άιντε, κατά τη διάρκεια δηλώσεών που έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας. «Οι συμμετέχοντες στη διάσκεψη είναι οι Κύπριοι, οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Συμφωνήσαμε όμως επειδή η ΕΕ είναι ενδιαφερόμενο μέρος αφού η ενωμένη Κύπρος θα είναι μέλος της ΕΕ, να είναι παρούσα η ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.

Την είδηση ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα παραστεί αυτοπροσώπως στη διάσκεψη για το Κυπριακό επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα ηγηθεί της αποστολής της ΕΕ στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, δήλωσε ο κ. Σχοινάς, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ θα έχει ρόλο παρατηρητή. Ο κ. Σχοινάς δεν ήταν ωστόσο σε θέση να ανακοινώσει την πλήρη σύνθεση της αποστολής της ΕΕ στις 12 Ιανουαρίου, στη Γενεύη. «Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ θα μεταβεί στην Ελβετία αμέσως μετά τη Μάλτα. Υπάρχει σαφής εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς.

Την ίδια στιγμή, το μπαλάκι στην δύο άλλες εγγυήτριες δυνάμεις, δηλαδή την Τουρκία και την Ελλάδα, φαίνεται ότι ρίχνει η Μεγάλη Βρετανία αναφορικά με το επίπεδο που θα εκπροσωπηθεί στη διάσκεψη της Γενεύης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας η Μεγάλη Βρετανία αναμένεται να εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον.  Σύμφωνα με το BBC, «εάν μια συμφωνία μοιάζει πιθανή, τότε είναι δυνατό να παραστεί ίσως ακόμα και η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν». Επίσημη επιβεβαίωση από τη βρετανική κυβέρνηση για το θέμα δεν υπήρχε έως αργά το βράδυ της Κυριακής. Ωστόσο διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι εφόσον η Τουρκία επιλέξει να εκπροσωπηθεί από τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και όχι από τον πρόεδρο Ερντογάν, τότε το Λονδίνο πιθανότατα θα επέλεγε την παρουσία του σε επίπεδο ηγεσίας υπουργείου Εξωτερικών.

Σημειώνεται ότι όπως ανέφερε την Κυριακή το βράδυ το TheToc, τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πραγματικό διπλωματικό θρίλερ αναφορικά με την παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν και του Αλέξη Τσίπρα στη Γενεύη. Σύμφωνα με πληροφορίες του TheToc, ο έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο, πιθανότητα την Τρίτη, μετά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών τη Δευτέρα.

Τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να εκπροσωπηθούν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο Ελλάδα και Τουρκία επιβεβαίωσε και ο κ. Άιντε, σημειώνοντας ότι «αυτή την στιγμή υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ Ηνωμένων Εθνών και εγγυητριών δυνάμεων μεταξύ τους. Θα εκπροσωπηθούν από ψηλότερο ή δεύτερο ψηλότερο επίπεδο».

Αναφερόμενος στην πολυμερή διάσκεψη, ο κ. Άιντε σημείωσε ότι η ποιότητα της 12ης Ιανουαρίου εξαρτάται από την πρόοδο της 9ης - 11η Ιανουαρίου. «Είναι εφικτό γιατί δεν γνωρίζω κανένα θέμα που δεν μπορεί να λυθεί αν υπάρχει η απαραίτητη βούληση. Η μεγάλη μου αίσθηση είναι ότι θα είναι δύσκολο. Εφικτό, αλλά δύσκολο. Δεν είναι εύκολα τα θέματα που έμειναν για το τέλος. Είναι τα πιο δύσκολα και πιο συναισθηματικά θέματα που έμειναν» σημείωσε μεταξύ άλλων.

 

 

 

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα