Τρόμος πάνω από την Ευρώπη - Έκτακτα μέτρα ασφαλείας μετά τις απειλές του ISIS

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι μεγαλύτερες πρωτεύουσες της Ευρώπης ανήμερα των Χριστουγέννων, στον απόηχο του μακελειού σε κεντρική αγορά του Βερολίνου.

Η απειλή μίας νέας επίθεσης έχει κινητοποιήσει την αστυνομία στα αστικά κέντρα της Γηραιάς Ηπείρου, με τις αρχές να επιχειρούν να ξεκαθαρίσουν εάν τελικά ο μακελάρης Άνις Άμρι είχε δίκτυο συνεργών, οι οποίοι παραμένουν ελεύθεροι.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τις εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα ενισχύθηκαν σε πολλές πόλεις.

Σε ολόκληρη την Ιταλία και το Βατικανό οι αρχές βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής, ενώ σε Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία, χώρες που βρέθηκαν στο στόχαστρο των τζιχαντιστών, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε τουριστικές περιοχές και σε άλλους πολυσύχναστους δημόσιους χώρους.

Στη Ρώμη, μάλιστα, απαγορεύτηκε σε ημιφορτηγά και νταλίκες να μπαίνουν στο κέντρο της πόλης.

Πάνοπλοι αστυνομικοί της αντιτρομοκρατικής, με καλυμμένα τα πρόσωπα, έχουν στήσει μπλόκα σε δρόμους που οδηγούν σε αξιοθέατα ή σε σημεία όπου συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου στις γιορτές.

Στους δρόμους που οδηγούν στο Βατικανό, περιπολικά της αστυνομίας και τζιπάκια του στρατού έχουν αναπτυχθεί κάθε 100 μέτρα.

Η αστυνόμευση έχει ενισχυθεί, επίσης, στο Μιλάνο και σε άλλες πόλεις, ιδίως κοντά σε μεγάλες εκκλησίες όπου συγκεντρώνονται πολλοί πιστοί.

Στη Γαλλία, όπου οι τρομοκράτες σκότωσαν 130 ανθρώπους στις επιθέσεις στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2015, έγινε γνωστό ότι περισσότεροι από 91.000 αστυνομικοί και στρατιώτες θα αναπτυχθούν στους δημόσιους χώρους.

Πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, θα εφαρμοστούν και στους ναούς.

Στη Γερμανία, η ομοσπονδιακή αστυνομία αύξησε τις ένοπλες περιπολίες σε αεροδρόμια και σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Επιπλέον, επανέφεραν τους επιτόπου ελέγχους σε πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα από τον διάδρομο που εκτείνεται σε μήκος 30 χιλιομέτρων εντός των διεθνών συνόρων.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι ο κίνδυνος μιας επίθεσης παραμένει υψηλός παρά τον θάνατο του φερόμενου δράστη.

Επιπλέον, περισσότεροι από 100 ειδικοί αναμένεται να εργάζονται κατά τη διάρκεια των εορτών αναζητώντας ενδεχόμενους συνεργούς ή στοιχεία που οδηγούν σε κάποιο πιθανό δίκτυο υποστήριξης του Άμρι.

Η Βρετανία παραμένει στο δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο συναγερμού, γεγονός που σημαίνει ότι μια επίθεση από τρομοκράτες θεωρείται πολύ πιθανή.

Η αστυνομία ενίσχυσε τα μέτρα ασφαλείας σε πολλά δημοφιλή τουριστικά θέρετρα, μεταξύ αυτών και στο Παλάτι του Μπάκινγχαμ.

Πάνοπλοι αστυνομικοί κάνουν περιπολίες στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τις χριστουγεννιάτικες αγορές και τους χώρους λατρείας.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα