Αμερικανικές εκλογές: Ο Τραμπ νέος πλανητάρχης. Τι σημαίνει για την Ελλάδα;

Συγκέντρωσε τουλάχιστον 276 εκλέκτορες - Το όριο για τη νίκη ήταν 270 - Επικράτησε στις περισσότερες πολιτείες-κλειδιά

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, είναι ο νέος πλανητάρχης. Ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού εξουδετέρωσε όλους τους "εσωτερικούς" του αντιπάλους, κατάφερε να νικήσει και τη Χίλαρι Κλίντον, κυριαρχώντας στη Φλόριντα, το Οχάιο και σε άλλες Πολιτείες - κλειδιά. Assosiated Press: Νέος πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ

Μετά από μια αναμέτρηση που αρχικά έμοιαζε σαν σίγουρη νίκη για τους Δημοκρατικούς, ο νικητής ήταν ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τη σεξιστική και την εθνικιστική του ρητορική, ξεσηκώνοντας εναντίον του τις μειονότητες και τις γυναίκες των ΗΠΑ. Παρά τις προσπάθειες αποδόμησης της καμπάνιας του από τα κυρίαρχα media της χώρας, κατάφερε ωστόσο να φτάσει στην κορυφή, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

Οι πρώτες δηλώσεις

Σας ευχαριστώ. Συγγνώμη που σας έκανα να περιμένετε. Μόλις έλαβα ένα τηλεφώνημα από την πρώην υπουργό Εξωτερικό, Κλίντον. Μας συνεχάρη όλους για τη νίκη μας και εγώ την συνεχάρην για μια πολύ δύσκολη μάχη που έδωσε. 
Η Χίλαρι εργάστηκε πάρα πολύ και για πολύ καιρό και της οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ για την υπηρεσία της στη χώρα. Είναι ώρα να επουλώσουμε τις πληγές του διχασμού. Είναι ώρα να πάμε ενωμένοι. Ήρθε η ώρα. Υπόσχομαι σε κάθε πολίτη πως θα είμαι πρόεδρος όλων των Αμερικανών. 
Και αυτούς που επέλεξαν να μην με υποστηρίξουν, σας τείνω χείρα φιλίας και σας καλώ να εργαστούμε μαζί για το καλό αυτής της σπουδαίας χώρας. Το είπα από την αρχή ότι η καμπάνια μας δεν ήταν απλή καμπάνια, ήταν απίστευτο μεγάλο κίνημα εργαζόμενων γυναικών και ανδρών. Αγαπούν τη χώρα και θέλουν καλύτερο μέλλον. Κίνημα που συναπαρτίζουν αμερικανοί όλων των φυλών και θέλω να υπηρετήσω τον λαό. Συνεργαζόμενοι θα αρχίσουμε τον επείγοντα στόχο της ανοικοδόμησης του έθνους και της ανανέωσης του αμερικανικού ονείρου. Ξόδεψα όλη την ενέργεια, βλέποντας το δυναμικό που δεν έχει αξιοποιηθεί. Κάθε αμερικανός θα έχει την ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα. Θα φτάσουμε τις υποβαθμισμένες συνοικίες, θα ξαναχτίσουμε τις υποδομές μας, θα γίνουν οι καλύτερες στον κόσμο. 
Θα βάλουμε εκατομμύρια ανθρώπους σε θέσεις εργασίας, καθώς ξαναχτίζουμε και θα φροντίσουμε τους σπουδαίους βετεράνους μας. Έχω γνωρίσει τόσους πολλούς από τους βετεράνους μας. Θα αρχίσουμε πρόγραμμα εθνικής ανάπτυξης. Θα καλέσουμε τους καλύτερους και τους σπουδαιότερους για να μας βοηθήσουν. 
Έχουμε σπουδαίο οικονομικό πρόγραμμα για να φτιάξουμε την καλύτερη οικονομία και θα συμβιώσουμε ειρηνικά με όλα τα έθνη που θέλουν να συμβιώσουν ειρηνικά με μας. Καμιά πρόκληση δεν είναι πολύ μεγάλη. Δεν θα συμβιβαστούμε με το δεύτερο. 
Θα ονειρευτούμε ξανά για τη χώρα μας, μεγάλα και σπουδαία πράγματα. Θα βάζουμε πάντα το συμφέρον της Αμερικής πρώτα αλλά θα είμαστε δίκαιοι με όλους. Θα διεκδικήσουμε κοινό έδαφος και όχι εχθρότητα. Να ευχαριστήσω τους γονείς μου που με βλέπουν από ψηλά. Έμαθα πολλά από αυτούς. Ήταν σπουδαίοι. Τις αδερφές μου και τον μεγάλο μου αδερφό μου. Και τον αδερφό μου που έχασα, τον Φρέντερικ. Την Μελάνια και τον Ντον, την Ιβάνκα και τον Έρικ.

Τι σημαίνει η νίκη Τραμπ για την Ελλάδα; Τι θα γίνει με το ΔΝΤ;

Η ελληνική κυβέρνηση είχε επενδύσει πολλαπλά στην επικείμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα. Ο απερχόμενος αμερικανός Πρόεδρος ερχόταν στη χώρα μας με τρία, κυρίως, θέματα στην ατζέντα του: προσφυγικό, περιφερειακή σταθερότητα (Κυπριακό) και, κυρίως, χρέος.

Η Αθήνα ήλπιζε σε μία ισχυρή πολιτική στήριξη για την ελάφρυνση του τεράστιου ελληνικού χρέους και, ασφαλώς, επένδυε στη συνέχιση της ίδιας πολιτικής από τη Χίλαρι Κλίντον.

Η βίαιη διάρρηξη της κληρονομιάς Ομπάμα στο ελληνικό ζήτημα, φέρνει τη χώρα μας αντιμέτωπη με αχαρτογράφητα πολιτικά ύδατα. Ειδικά, δε, αν η πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ υπερβαίνει την, για πολλά χρόνια παγιωμένη, παράδοση του οβάλ γραφείου από τους δημοκρατικούς στους ρεπουμπλικάνους και τ' ανάπαλιν. Η ανοικτή διαμάχη του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα και, πλέον, president-elect των ΗΠΑ με σημαντικό τμήμα του, παραδοσιακού, ρεπουμπλικανικού κόμματος καθιστά αβέβαιο το βαθμό συμμόρφωσης του νέου Προέδρου στις διαχρονικές κατευθυντήριες γραμμές της Ουάσιγκτον.

Ως προς το χρέος, το επιτελείο Ομπάμα παρακολουθούσε στενά τις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών ώστε να διαμορφώσει το τελικό μείγμα της ομιλίας που, με φόντο την Ακρόπολη, θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Η επικράτηση Τραμπ τα αλλάζει όλα. Ναι μεν δεν ακυρώνει αλλά, σαφώς, υποβαθμίζει το μήνυμα της παρουσίας Ομπάμα στην Αθήνα.

Ακόμη κι αν ο, χαρισματικός, απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ απευθύνει μία ισχυρή πρόσκληση προς την Ευρώπη για ρύθμιση του ελληνικού χρέους, θα είναι ο Τραμπ (και όχι η Χίλαρι Κλίντον) που θα λάβουν την τελική απόφαση.

Ενας Τραμπ, που στις λίγες αναφορές του για το ελληνικό πρόβλημα, έδειξε σαφή διάθεση απαγκίστρωσης από την οικονομική κρίση της Ευρώπης. Όχι μόνον κάλεσε τη Γερμανία να ασχοληθεί με τα της Ελλάδας αλλά σχολίασε ότι η χώρα θα έπρεπε να έχει επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα και την επικαλέστηκε, λόγω χρέους, ως παράδειγμα προς αποφυγήν για τις ΗΠΑ.

Μένει να αποδειχθεί εάν οι αναφορές αυτές, που προφανώς εμπίπτουν στη γλώσσα της απλούστευσης και του λαϊκισμού που χρησιμοποίησε προεκλογικά, θα μετατραπούν και σε πραγματική πολιτική από την κυβέρνηση Τραμπ. Παρά το γεγονός ότι πηγές του Μαξίμου έσπευσαν να επισημάνουν ότι δεν εξεπλάγησαν από την εκλογή Τραμπ και ότι έχουν περιθώρια, μέχρι την 5η Δεκεμβρίου (πριν την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Προέδρου) για την επίτευξη συμφωνίας ως προς το ελληνικό χρέος, είναι βέβαιο ότι η επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ προσθέτει έναν ακόμη πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται, δε, σύντομα οι έλληνες να νοσταλγήσουν την εικόνα του Τζακ Λιού, υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης Ομπάμα, να λειτουργεί ως πρέσβης καλής θελήσεως υπέρ των θέσεων της Αθήνας και να επιχειρεί να οριοθετήσει τη γερμανική γραμμή της αυστηρής λιτότητας.

Η εκλογή Τραμπ αλλάζει τις ισορροπίες και επηρεάζει, προφανώς, και την Ελλάδα. Επί του παρόντος, σε επίπεδο ελληνικής κοινής γνώμης, η εκλογή Τραμπ αντιμετωπίζεται με όρους οπαδικούς και απαξίωσης. Μοιάζει λογικό. Κυβέρνηση και κόμματα, όμως, δεν έχουν την πολυτέλεια να επιλέγουν τους συνομιλητές τους, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για τις ΗΠΑ. Αντιθέτως, έχουν την υποχρέωση να αναζητήσουν, ήδη από σήμερα, διαύλους επαφής προκειμένου να λάβουν έγκαιρα θέση στο νέο σύστημα διακυβέρνησης που αναλαμβάνει, από τον Ιανουάριο, τις τύχες της υπερδύναμης. Μόνον έτσι μπορούν να προασπιστούν με τον καλύτερο τρόπο τα ελληνικά συμφέροντα.

Αναμφισβήτητα η νίκη του Τραμπ είναι ένα σενάριο για το οποίο η Ελλάδα δεν είχε προετοιμαστεί. Η ελληνική κυβέρνηση περίμενε το Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και είχε επενδύσει αρκετά στη στήριξή του για το χρέος, ωστόσο πλέον η συγκεκριμένη επίσκεψη αποκτά άλλη διάσταση.

Από την άλλη στη Γερμανία, στο υπουργείο Οικονομικών έγιναν μια σενάρια επί χάρτου και αναλύσεις για το πώς θα αντιδράσουν οι χρηματαγορές την επομένη της ανακοίνωσης των «κακών» αποτελεσμάτων.

Ένα βασικό σημείο είναι η συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ και βασικούς οργανισμούς όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι τώρα και παρά τις διαφωνίες οι Αμερικανοί στάθηκαν στον πλευρό των Ευρωπαίων όταν επρόκειτο να επιβάλουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Ο Τραμπ για το θέμα της Ελλάδας φαίνεται να μην επιθυμεί ιδιαιτέρως να αναμιχθεί, ενδεχομένως να μην έχει και σφαιρική γνώση του θέματος.

Άλλωστε σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του νέου πλανητάρχη, η Αμερική πρέπει να κάνει τουλάχιστον βήμα πίσω σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα και να αφήσει να λύσει το θέμα η Γερμανία ή ακόμη και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση», είχε πει ο μεγιστάνας σε συνέντευξή του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Βέβαια αυτά όλα ειπώθηκαν προεκλογικά...

Μάλιστα, αρκετές φορές ο Τραμπ είχε τονίσει ότι η Ελλάδα είναι μια προβληματική χώρα, λέγοντας πως ήταν λάθος της το ότι έμεινε στο ευρώ.

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα. Ηταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει, πιθανότατα. Δεν βλέπω πώς μπορεί να το κάνει τώρα», είχε δηλώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάιο, δε, μιλώντας στο CNBC, ο μεγιστάνας είχε ρίξει στο τραπέζι το... σχέδιό του για το εθνικό χρέος των ΗΠΑ, κάνοντας ειρωνική αναφορά στη χώρα μας. «Ας αντιγράψουμε την Ελλάδα. Θα ζητήσουμε από τους πιστωτές κούρεμα ή μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους μας», είχε πει.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος πάντως, έσπευσε ήδη να συγχαρεί τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, με ανάρτησή του στο twitter, στην οποία αναφέρει: «Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Τραμπ σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την Ελλάδα».

Η αλλαγή του Τραμπ

Όλα όσα ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα ήταν βέβαια προεκλογικά. Επίσης το επιτελείο του παραμένει υποστελεχωμένο και εμφανίζει σημάδια αδυναμίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της διεθνούς οικονομίας, κάτι για το οποίο έχουν κατηγορήσει το νέο Πρόεδρο.

Πάντως ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αλλαγμένος στις πρώτες του δηλώσεις.

Για παράδειγμα εώ δήλωσε ότι η Χίλαρι Κλίντον έπρεπε να είναι στη φυλακή, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια της ομιλίας του μετά την εκλογή του ότι θα είναι «πρόεδρος όλων των Αμερικανών» και πρόσθεσε ότι έδωσε συγχαρητήρια στην αντίπαλό του για τη σκληρή μάχη που έδωσε.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι «η πρώην υπουργός Εξωτερικών εργάστηκε πολύ σκληρά και για μακρό χρονικό διάστημα και η Αμερική της οφείλει μεγάλη ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες της».

Η Αμερική δεν θα συμβιβάζεται πλέον με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο, τόνισε, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ θα τα πηγαίνουν καλά με τις χώρες που επιθυμούν να τα πηγαίνουν καλά με αυτές. Θα αντιμετωπίσουμε δίκαια τους πάντες, είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα και προσθέτοντας ότι θα επιζητήσει να βρεθεί κοινός τόπος και όχι εχθρότητα.

Παρόλα αυτά στην επινίκια ομιλία του ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο διαβόητο τείχος που θέλει να ανεγείρει στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για τους μετανάστες.

Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία τους με τις ΗΠΑ

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

 

 

 

Η νίκη του Τραμπ φέρνει στο προσκήνιο την παταγώδη αποτυχία των αμερικανικών media που εστίαζαν με μονόπλευρο τρόπο στη λαϊκίστικη διατύπωση των θέσεων του νέου ηγέτη των ΗΠΑ, ενώ αποδεικνύει και την αδυναμία των Δημοκρατικών να κρατήσουν την προεδρία μετά το τέλος εποχής Ομπάμα. Συντριπτική ήταν και η αποτυχία των δημοσκόπων. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η αρχική πρόβλεψη έδινε μόλις 20% σε μια ενδεχόμενη νίκη Τραμπ.

 

 

Αυτό που θα συζητηθεί περαιτέρω από εδώ και στο εξής, είναι το πώς τα αμερικανικά media κάλυψαν τις εκστρατείες του Τραμπ, εμμένοντας περισσότερο σε παραπολιτικά ζητήματα και όχι στην έλλειψη πειστικών επιχειρημάτων και από την αντίπερα όχθη. Στο τέλος της ημέρας, δεν κατάφεραν να τον αποδυναμώσουν, ενώ η ίδια η Κλίντον δεν μπόρεσε να πείσει, πληρώνοντας τις διασυνδέσεις της με τη Wall Street και τις αποκαλύψεις του WikiLeaks.

Η επικράτηση του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών έφερε επίσης και τεράστια "βουτιά" για τον Nikkei που σημείωσε πτώση άνω του 5%.

 

Το περιοδικό New Yorker, ένα από τα παλαιότερα και πιο διάσημα έντυπα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, σχολίασε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ με τον δικό του, καυστικό τρόπο.

Ανέβασε μια φωτογραφία της αμερικάνικης σημαίας, με τον Ντόναλντ Τραμπ σε μπλε απόχρωση να στέκεται μπροστά της και να ρίχνει τη σκιά του πάνω της. Το μόνο σχόλιο τους ήταν «μια αμερικάνικη τραγωδία».

Ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στο εκλογικό αποτέλεσμα


Oι Αμερικανοί έκαναν την έκπληξη και εμπιστεύτηκαν το άγνωστο ανατρέποντας όχι μόνο τις δημοσκοπήσεις αλλά και τα μαθηματικά μοντέλα που προέβλεπαν την νίκη, έστω και οριακά, της Χίλαρι Κλίντον στις αμερικανικές εκλογές.  

Ποιοι ήταν όμως οι παράγοντες που συντέλεσαν στην πανωλεθρία της Χίλαρι; Για ποιο λόγο ο αμερικανικός λαός επέλεξε τον άγνωστο πολιτικά και χειμαρρώδη στο λόγο του αντισυστημικό, Nτόναλντ Τραμπ, τον υποψήφιο που ενώ διατυμπάνιζε ότι τα βάζει με το κατεστημένο, είναι ο ίδιος άνθρωπος του κατεστημένου;

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ:  

1. Η Χίλαρι δεν κατάφερε να επικρατήσει στις κρίσιμες "swing states" , όπως είναι η Φλόριντα, η Αιόβα και το Ουισκόνσιν. Παρά το γεγονός ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υποστήριξε με θέρμη την πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, οι Αμερικανοί γύρισαν την πλάτη στους Δημοκρατικούς που βρίσκονταν στην εξουσία επί οκτώ χρόνια (δύο θητείες) και αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία σ΄έναν άνθρωπο που δεν έχει πολιτικό παρελθόν.    

2. Μετά τις δύο προεδρικές θητείες των Δημοκρατικών θα ήταν επανάσταση να είχε και τρίτη θητεία το Δημοκρατικό Κόμμα. 

3. Οι μαύροι φέρεται να μην προτίμησαν την υποψήφια των Δημοκρατικών για το χρίσμα όπως επίσης οι λευκοί, χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, όπως για παράδειγμα οι ανθρακωρύχοι, ψήφισαν δαγκωτό Τραμπ. Όμως, όπως προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία, υπήρξε και σημαντικό ποσοστό των λευκών που ήθελε αλλαγή. 

5. Το γεγονός ότι στο πάρα... πέντε της κάλπης, ο επικεφαλής του FBI , Τζέιμς Κόμεϊ, ανακοίνωσε ότι ανοίγει εκ νέου έρευνα για την προσωπική αλληλογραφία της Χίλαρι, ήταν ένα χτύπημα κάτω από τη μέση για την πρώην "Πρώτη Κυρία" των ΗΠΑ.

6.Οι Αμερικανοί που δεν είχαν ψηφίσει τις τελευταίες εκλογές αλλά αυτή τη φορά κινητοποιήθηκαν, φαίνεται πως προτίμησαν τον Αμερικανό Μίδα.  

Φόβοι πως το αποτέλεσμα των ΗΠΑ νομιμοποιεί την ευρωπαϊκή ακροδεξιά, πως αποδυναμώνει την επίτευξη συνεργασίας Ευρώπης-ΔΝΤ και την επίλυση του χρέους και πως ανατρέπονται οι διμερείς συμφωνίες σύγκλισης Αμερικής- ΕΕ
«Μας έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι». Με αυτή τη φράση διπλωματική πηγή της Ευρώπης αναφέρεται  στη σημερινή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και στην προοπτική που ανοίγεται για την σχέση ΗΠΑ - ΕΕ. Το πολιτικό «τσουνάμι» που ξεκίνησε από τη δυτική πλευρά του Ατλαντικού φαίνεται να έρχεται πλέον με φόρα προς την ανατολική πλευρά και να δημιουργεί κλίμα ενόψει των γαλλικών και γερμανικών εκλογών και του ιταλικού δημοψηφίσματος. Κλίμα, το οποίο κύκλοι της Ευρώπης εκτιμούν ότι σαφώς ενισχύει και νομιμοποιεί φαινόμενα όπως η Μαρί Λεπέν, το ξενοφοβικό κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία ή τον Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία που θέλουν μια Ευρώπη που θα επιστρέψει στα σύνορα, θα κλείσει τους δρόμους της μετανάστευσης και θα γίνει οικονομικά πιο εθνικιστική.

Παράλληλα ανησυχίες εκφράζονται για την προσπάθεια εμπορικής σύγκλισης των μεταξύ της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη και της ΕΕ που πρόσφατα επιδίωξε την υπογραφή ενός deal σύγκλισης και πιο ελεύθερης διακίνησης προϊόντων.

Ήδη στο Βερολίνο η ανησυχία είναι διάχυτη με την κυβέρνηση Μέρκελ να έχει εκπονήσει ήδη τα δικά της εναλλακτικά σχέδια για το τι θα συμβεί. Η πρώτη αντίδραση από το Βερολίνο δείχνει αμήχανη, όμως είναι ξεκάθαρο πως οι θέσεις Σόιμπλε για τη μη φιλική διευθέτηση των χρεών χωρών, όπως η Ελλάδα, να κερδίζει έδαφος. Σύμφωνα πάντα με την ίδια διπλωματική πηγή, η Γερμανία βγαίνει ενισχυμένη στο εσωτερικό της ΕΕ και απαλλαγμένη από πιέσεις για το τι πρέπει να κάνει με τις προβληματικές χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Η ανησυχία της Γερμανίας αυτή τη στιγμή πάντως έχει περισσότερο να κάνει με την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματαγορών, τη σχέση ευρώ - δολαρίου και την ανάγκη να υπάρξουν γέφυρες με τη νέα κυβέρνηση ενός απρόβλεπου πολιτικού όπως ο Αμερικανός Κροίσος.

Πάντως οι Βρυξέλλες εκτιμούν πως αυτή τη στιγμή αλλά και για αρκετό καιρό μετά, γκρίζο σημείο θα είναι η συνεργασία μεταξύ Τραμπ  και ΔΝΤ. Μέχρι στιγμής και παρά τις διαφωνίες που οι ίδιοι εσωτερικά είχαν, οι Αμερικανοί στάθηκαν στον πλευρό των Ευρωπαίων όταν επρόκειτο να επιβάλουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας παρά τη θέληση των υπό ανάπτυξη χωρών. Η ρητορική Τραμπ δείχνει πως δεν θα υπάρξουν θυσίες υπέρ τρίτων χωρών. Επίσης ο πόλεμος των οποίο ο κ. Τραμπ επιφύλαξε απέναντι στους Μουσουλμάνους αλλάζει πολλά και ως προς την πίεση που με το μεταναστευτικό ασκείται στην Ευρώπη και την Ελλάδα κατ΄επέκταση. «Θα αναγκαστεί η Ευρώπη να γίνει πιο δυναμική. Να ασκήσει η ίδια πολιτικές, ενδεχομένως όχι και σε μεγάλη συνεννόηση με τις ΗΠΑ» αναφέρει η καλά ενημερωμένη μας πηγή.

Με ανάποδα την αμερικανική σημαία και τίτλο «Έχουμε εμπιστοσύνη στον Τραμπ;», βγαίνει σήμερα η «New York Daily News». 

Από τις επιχειρήσεις, στο Λευκό Οίκο

 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, γεννήθηκε το 1946 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης. Το 1971 ξεκίνησε μεγάλα αστικά κατασκευαστικά έργα στο Μανχάταν καθώς ο πατέρας του ασχολείτο από χρόνια με τις κατασκευές κατοικιών και το Real Estate. Το 1980 με τη λειτουργία του μεγάλου του ξενοδοχείου Grand Hyatt στην Νέα Υόρκη, άρχισε να γίνεται γνωστός σε όλη την χώρα για τις αμφιλεγόμενες επιχειρηματικές και επικοινωνιακές πρακτικές του.

Το 1977 παντρεύτηκε την Ιβάνα Ζελνίκοβα Γουινκλμάιερ και το 1979 άρχισε να χτίζει στη Νέα Υόρκη τον πολυτελή Trump Tower.

Από τότε και μέχρι το 1990 έχτισε στο Atlantic City μεγάλα ξενοδοχεία και καζίνο όπως το Trump Plaza, το Trump Castle και το Trump Taj Mahal. Το 1988 αγόρασε το ιστορικό ξενοδοχείο Plaza της Νέας Υόρκης προς 407 εκατομμύρια δολάρια ξοδεύοντας ακόμη 50 εκατομμύρια δολάρια για ανακαίνιση.

Την ίδια εποχή έχτισε συγκροτήματα διαμερισμάτων στο Palm Beach της Φλόριντα ενώ το 1989  αποφάσισε να κάνει την πρώτη μεγάλη επένδυσή του εκτός Real Estate εξαγοράζοντας την αεροπορική εταιρεία Eastern Air Lines Shuttle έναντι 365 εκατομμυρίων δολαρίων. Αμέσως μετά, τον Ιανουάριο του 1990 ανακοίνωσε στο Los Angeles ένα μεγάλο σχέδιο εμπορικής και οικιστικής ανάπτυξης ύψους 1 δισ. δολαρίων. Στη συνέχεια, η περιουσία του μειώθηκε εξ αιτίας χρεών και οδηγήθηκε σε μεγάλες περικοπές.

Το 1991 χώρισε τη σύζυγο του Ιβάνα με την οποία είχε αποκτήσει τρία παιδιά και το 1993 παντρεύτηκε την ηθοποιό Μαρία Μέιπλς, κάνοντας ακόμα ένα παιδί. Χώρισε το 1996 για να παντρευτεί για τρίτη φορά το 2005 το μοντέλο Μελάνια Κνάους με την οποία αποκτά ένα παιδί ακόμα.

Τον Οκτώβριο του 1999 ανακοίνωσε ότι θα ασχοληθεί με τη πολιτική και προσπάθησε να "κατέβει" στις προεδρικές εκλογές του 2000 προσπαθώντας να κερδίσει το χρίσμα του μικρού "Μεταρρυθμιστικού Κόμματος" (Reform Party) που είχε ιδρυθεί το 1995 από τον επιχειρηματία και ανεξάρτητο προεδρικό υποψήφιο Ρος Περό. Τελικά, απέσυρε την υποψηφιότητα του.

Το 2004 αποφάσισε να παρουσιάσει το reality show επιχειρηματικότητας The Apprentice όπου οι παίκτες διαγωνίζονται για την επιχειρηματική τους ικανότητα. Σε αυτό, ο αλαζονικός μεγιστάνας υποδυόταν τον εαυτό του, δηλαδή τον σκληρό εργοδότη που δεν διστάζει να απολύσει οποιονδήποτε υπάλληλο του φανεί ανεπαρκής.

Το 2012 ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα ξαναβάλει υποψηφιότητα για την προεδρία της χώρας αλλά είδε την δημοτικότητα του να πέφτει καθώς συμμετείχε στην αποτυχημένη επίθεση κατά του Ομπάμα, κατά την οποία αμφισβητούσε την αμερικανική υπηκοότητα του πρώην πλανητάρχη.

Τον Ιούνιο του 2015 έκανε την τρίτη προσπάθεια του να πάρει το χρίσμα, ανακοινώνοντας ότι θα είναι υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις εκλογές του 2016 τονίζοντας ότι "θα είμαι ο μεγαλύτερος Πρόεδρος που έχει δημιουργήσει ο Θεός".

 

 

"Να κάνουμε την Αμερική μεγάλη ξανά"

 

Τότε ξεκίνησε και η ρητορική του κατά των Μεξικανών μεταναστών. Το τηλεοπτικό δίκτυο NBC έκοψε τη συνεργασία που είχε με τον Τραμπ για την παρουσίαση των ετήσιων καλλιστείων για την Μις Αμερική και την Μις Υφήλιος. Ο Τραμπ αντεπιτέθηκε στο NBC με αγωγή.

Αποτέλεσμα των ρατσιστικών σχολίων, δηλώσεων και θέσεων του Τραμπ  ήταν και άλλοι φορείς και οργανισμοί να προχωρήσουν σε διακοπή των συνεργασιών τους μαζί του.

Τα αρνητικά και τα προσβλητικά του σχόλια ήταν το χαρακτηριστικό της προεκλογικής του εκστρατείας, κάνοντας πολλά στελέχη του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να πάρουν αποστάσεις.

Ο Τραμπ συνέχισε τα προσβλητικά και απαξιωτικά σχόλια κατά των γυναικών, κατά των δημοσιογράφων, κατά των μεταναστών, κατά των μουσουλμάνων.

Στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ τόνισε ότι ως πρόεδρος οι προσπάθειές του θα επικεντρωθούν στην οικονομία, το εμπόριο, την μετανάστευση, την τρομοκρατία (έχει υποσχεθεί εκστρατεία κατά των τζιχαντιστών) και στο διορισμό δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο. Παράλληλα, έχει υποσχεθεί πως θα θέσει εκτός νόμου τις αμβλώσεις, ενώ είναι αντίθετος ως προς τους γάμους των ομοφυλόφιλων. Επίσης, έχει δεσμευθεί ότι θα καταργήσει το "Obamacare".

Για τους Μεξικανούς έχει αναφέρει άλλωστε τα εξής ξενοφοβικά: "Όταν το Μεξικό στέλνει τους ανθρώπους του, δεν στέλνει τους καλύτερους. Δεν στέλνουν εσάς. Στέλνουν ανθρώπους που έχουν πολλά προβλήματα και φέρνουν τα προβλήματα αυτά σε εμάς. Φέρνουν ναρκωτικά. Φέρνουν εγκλήματα. Είναι βιαστές, αλλά μερικοί υποθέτω είναι καλοί άνθρωποι".

Τραμπ για τον Έμπολα: "Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επιτρέψουν σε μολυσμένους ανθρώπους να γυρίσουν πίσω στην πατρίδα. Όσοι πάνε σε μακρινά μέρη για να βοηθήσουν είναι σπουδαίοι, αλλά πρέπει να υποστούν τις συνέπειες".

Τραμπ για την Κλίντον: "Το μόνο επιχείρημα που έχει η Χίλαρι Κλίντον, είναι ότι είναι γυναίκα. Δεν έχει τίποτε άλλο να προσφέρει και ειλικρινά, εάν η ίδια ήταν άνδρας, αμφιβάλλω εάν θα έπαιρνε το 5% των ψήφων. Το μόνο που έχει να επιδείξει είναι ότι είναι γυναίκα και το πιο ωραίο είναι ότι οι γυναίκες δεν τη συμπαθούν". "Νομίζω ότι η μόνη διαφορά ανάμεσα σε εμένα και τους άλλους υποψήφιους είναι το γεγονός ότι είμαι πιο τίμιος και οι γυναίκες μου είναι πιο όμορφες". Μετά τις κατηγορίες που δέχθηκε για σεξισμό, απάντησε λακωνικά. "Έχω μεγάλο σεβασμό για τις γυναίκες, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στην βιομηχανία κατασκευών".

 

Για την μετανάστευση τόνισε ότι "θα χτίσουμε ένα τεράστιο τοίχο στα σύνορά μας με το Μεξικό για να σταματήσαμε την παράνομη μετανάστευση" και για το θέμα των όπλων ότι "θα υπερασπιστεί το δικαίωμα της οπλοκατοχής". Το βασικό του σύνθημα είναι "Αμερικανοποίηση και όχι Παγκοσμιοποίηση" και θεωρεί πως στο πρόσωπο του ενσαρκώνεται το "αμερικανικό όνειρο" κάτω από το μοτίβο, "η ομορφιά μου είναι ότι είμαι πλούσιος".

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα