Νεκροί και τραυματίες από την ισχυρή έκρηξη στην Τουρκία

Έκρηξη σημειώθηκε στις 8.00 το πρωί ώρα Τουρκίας (7.00 ώρα Ελλάδας) στην πόλη Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ, επικαλούμενο τοπικές πηγές, 8 άνθρωποι είναι νεκροί και περισσότεροι από 100 οι τραυματίες. Το επίσημο κρατικό πρακτορείο Αναντολού αναφέρει ακόμη για 30 τραυματίες, ενώ κουρδικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 3 νεκρούς.

Η έκρηξη πραγματοποιήθηκε κοντά στην αστυνομική ασφάλεια και 200 μέτρα από τις φυλακές του Ντιγιάρμπακιρ, εκεί όπου οδηγήθηκαν οι βουλευτές, που συνελήφθησαν νωρίτερα. Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές σε διπλανά κτίρια.

Εκτιμάται πως η έκρηξη προκλήθηκε από παγιδευμένο αυτοκίνητο ενώ αμέσως μετά, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, ξεκίνησαν συμπλοκές μεταξύ αστυνομίας και Κούρδων της περιοχής.

Το Ντιγιάρμπακιρ, πόλη-προπύργιο των Κούρδων, ‘βράζει’ ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να ‘απολύσει’ τους εκλεγμένους 2 δημάρχους και να διορίσει εκεί δικό της ‘δήμαρχο’-επίτροπο.

Η πρόσβαση στις σελίδες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Twitter και Whatsapp αποκλείστηκε στην Τουρκία, σύμφωνα με οργάνωση που παρακολουθεί τη λειτουργία του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.

Σύμφωνα με έναν ειδικό της ομάδας  Turkey Blocks, οι σελίδες είναι μη προσβάσιμες καθώς φαίνεται ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.

Στο μεταξύ, με επιχείρηση που έγινε μεταμεσονύκτια συνελήφθησαν ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, και η συμπρόεδρος του Φιγκέν Γιουκσεκντάγ, καθώς και εννέα άλλοι βουλευτές του κόμματος. Η επιχείρηση έγινε στο Ντιγιάρμπακιρ, στο Σιρνάκ, το Χακάρι, το Βαν και το Μπινγκιόλ στο πλαίσιο της έρευνας για το ΡΚΚ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα