Τριπλός σεισμός έπληξε την Ιταλία. Ένας νεκρός, πολλές καταστροφές

Ένας ηλικιωμένος άνδρας που υπέστη ανακοπή καρδιάς είναι το μόνο γνωστό περιστατικό θανάτου που συνδέεται με τη σειρά σεισμικών δονήσεων που έπληξαν χθες βράδυ την κεντρική Ιταλία.

Παράλληλα, περίπου δέκα άτομα έχουν τραυματισθεί ελαφρά, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, εθελοντές ανέφεραν ότι ένα παιδί έχει τραυματισθεί εξαιτίας κατάρρευσης κτίσματος στην κωμόπολη Καμερίνο.

Σήμερα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε δεκαοκτώ πόλεις και κωμοπόλεις της Ιταλίας για να γίνουν προσεκτικές αυτοψίες με εκτίμηση των ζημιών.

Έως αργά το βράδυ, οι μετασεισμικές δονήσεις στις περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια είχαν ξεπεράσει τις εξήντα.

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, σε ανάρτησή του Twitter, έγραψε: «Επιθυμώ να ευχαριστήσω όσους εργάζονται κάτω από τη βροχή στις περιοχές του σεισμού. Όλη η Ιταλία αγκαλιάζει σφιχτά τους κατοίκους που επλήγησαν και πάλι».

Οι δύο μεγάλοι σεισμοί 5, 4 και 6 ρίχτερ έγιναν με διαφορά περίπου δύο ωρών και έγιναν αισθητοί σε ακτίνα πάνω από 150 χλμ από το επίκεντρο της δόνησης.

Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22:18 ώρα Ελλάδος στην κεντρική Ιταλία, ακολουθώντας τον σεισμό των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νωρίτερα στο ίδιο ρήγμα. Το μέγεθος δόθηκε στα 5,9 Ρίχτερ, ενώ άλλα ινστιτούτα δίνουν το σεισμό στα 6,4 Ρίχτερ και κάποια άλλα 6,3 Ρίχτερ, γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχυση.

Όπως αποδείχθηκε, ο πρώτος σεισμός δεν ήταν ο κύριος, καθώς με διαφορά δύο μόλις ωρών και ελάχιστων λεπτών, σημειώθηκε η νέα δόνηση, αρκετά πιο ισχυρή. Δευτερόλεπτα μετά, σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός, μεγέθους 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σε άλλη περιοχή και συγκεκριμένα ανάμεσα στο Μπάρι και τη Φότζια, με εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων. Οι ιταλικές αρχές εκφράζουν φόβους για ενεργοποίηση μεγαλύτερων ρηγμάτων και ήδη έχουν κινητοποιηθεί μεγάλες δυνάμεις, προκειμένου να προσφέρουν την απαιτούμενη βοήθεια στους κατοίκους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν κτήρια που έχουν καταρρεύσει, όμως οι ζημιές δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές που προκλήθηκαν από το σεισμό της 24ης Αυγούστου, από τον οποίο είχαν χάσει τις ζωές τους 300 άνθρωποι.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι, στην πόλη Βίσο (Visso), όχι μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, υπάρχουν αρκετοί τραυματίες, ενώ πολλές εκκλησίες έχουν καταρρεύσει ή έχουν υποστεί ζημιές.

Πολλές περιοχές έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και αρκετοί από τους δρόμους έχουν κλείσει.

Πολλοί ήταν εκείνοι που βγήκαν από τα σπίτια τους μετά τον πρώτο σεισμό, με σκοπό να περάσουν τη νύχτα ασφαλείς σε πλατείες και αυτοκίνητα, κάτι που τους προφύλαξε από τραυματισμούς, καθώς ο δεύτερος μεγάλος σεισμός, των 6 Ρίχτερ, τους βρήκε έξω.

Ευθύμης Λέκκας: Θα έχουμε και νέο σεισμό

Ως μια αλληλουχία ρηγμάτων που έσπασε απόψε στην περιοχή της Ουσίτα εξηγεί τη σεισμική δραστηριότητα στην Ιταλία, ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. Όπως είπε στο protothema.gr οι σημερινοί σεισμοί συνδέονται ως κρίκοι της ίδιας αλυσίδας με τους σεισμούς στο Καστελάνο το 1997, στην Ακουιλα το 2009 και στο Αματρίτσε, τον περασμένο Αύγουστο. «Αυτοί οι τρεις σεισμοί είχαν μεταξύ τους δύο κενά, που περιμέναμε ότι θα έσπαζαν», εξηγεί ο κ.Λέκκας. «Σήμερα έσπασε το «κενό» βόρεια του Αματρίτσε. Το πιο πιθανό είναι ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα έχουμε και νέο σεισμό νότια, μεταξύ Αματρίτσε και Άκουιλα».

Όπως πρόσθεσε ο κ.Λέκκας μιλώντας στο protothema.gr ο πρώτος σεισμός των 5,4 Ρίχτερ αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι δεν ήταν ο κύριος και μένει τώρα να αποδειχθεί αν η ισχυρότερη δόνηση που ακολούθησε δύο ώρες αργότερα θα είναι η κύρια δόνηση. Ωστόσο, αυτό που επισημαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είναι ότι η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται σε περιοχή με ιδιαίτερα παλαιά και καταπονημένα κτίρια.

 

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα