Συνελήφθη η κοπέλα με τα πράσινα μάτια

Η αστυνομία του Πακιστάν συνέλαβε στην Sharbat Gula, που είναι πλέον παντρεμένη και στην ηλικία των 40, λίγα μόλις χιλιόμετρα από το στρατόπεδο όπου είχε τραβηχτεί η διάσημη φωτογραφία του National Geographic το 1984.

Η σύλληψή της έγινε ύστερα από αναφορές, πως αυτή, όπως και πολλοί Αφγανοί, είχαν αγοράσει παράνομα πλαστές ταυτότητες του Πακιστάν – για τον εαυτό της και δύο άνδρες που ισχυρίζεται πως είναι γιοι της – προκειμένου να παραμείνουν στη χώρα.

«Εάν η υπόθεση εναντίον της Sharbat Bibi και των γιων της αποδειχθεί στο δικαστήριο, θα πρέπει να καταδικαστεί σε φυλάκιση διάρκειας από 5 – 14 χρόνια» δήλωσε ο  Shahid Ilyas, ανώτερος αξιωματούχος της Πεσαβάρ.

Η 12χρονη τότε Gula είχε τραβήξει την παγκόσμια προσοχή, όταν ο φωτογράφος Steve McCurry τράβηξε μια φωτογραφία της στο στρατόπεδο προσφύγων Nasir Bagh, κοντά στα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Αυτή και η οικογένειά της είχαν φύγει μετά την σοβιετική εισβολή στην πατρίδα της και η εικόνα της συμβόλισε τα απελπιστικά δεινά των χιλιάδων ανθρώπων που ζουν σε καταυλισμούς προσφύγων στο Πακιστάν.

Το πορτρέτο της δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο του περιοδικού το επόμενο έτος και βοήθησε να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση αλλά και η παροχή ενισχύσεων στους εκτοπισμένους Αφγανούς.

Πηγή: Telegraph, ΕΘΝΟΣ

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα