Διαρροή ραδιενέργειας σε ερευνητικό αντιδραστήρα στη Νορβηγία

Μικρή διαρροή ραδιενέργειας σημειώθηκε κοντά σε έναν μικρό ερευνητικό πυρηνικό αντιδραστήρα στη Νορβηγία, χωρίς όμως να υπάρξουν επιπτώσεις για την υγεία ή το περιβάλλον, ανακοίνωσαν σήμερα οι νορβηγικές αρχές.

Η διαρροή στον ερευνητικό αντιδραστήρα του Ινστιτούτου για την Ενεργειακή Τεχνολογία, που βρίσκεται σε σπηλιά ενός βουνού στο κέντρο του Χάλντεν, στη νότια Νορβηγία, ξεκίνησε χθες Δευτέρα στις 14:45 (ώρα Ελλάδας), αλλά το Ινστιτούτο ανέφερε ότι έλαβε ειδοποίηση σήμερα.

«Υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα σε σχέση με ένα στοιχείο του καυσίμου που βγήκε από τον αντιδραστήρα. Αυτό προκάλεσε διαρροή ραδιενεργού ιωδίου στην αίθουσα του αντιδραστήρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Περ Στραντ, επικεφαλής ασφάλειας, ετοιμότητας και περιβάλλοντος της νορβηγικής Αρχής Προστασίας από τη Ραδιενέργεια (NRPA).

Ένα μέρος της διαρροής επεκτάθηκε έξω από τις εγκαταστάσεις, αλλά σε μικρότερες ποσότητες από τις επιτρεπόμενες σε διαδικασίες ρουτίνας, σύμφωνα με τον οργανισμό.

«Δεν υπάρχει καμία επίπτωση για το περιβάλλον ούτε για την υγεία», διευκρίνισε ο Στραντ.

«Όμως αυτού του τύπου το πρόβλημα δεν έπρεπε να συμβεί και θα αποτελέσει αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε.

Η NRPA διευκρίνισε πως διερευνά επίσης γιατί ενημερώθηκε για τη διαρροή σήμερα ενώ συνέβη χθες.

Η Νορβηγία δεν εκμεταλλεύεται πυρηνικούς σταθμούς για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της, αλλά το Ινστιτούτο για την Ενεργειακή Τεχνολογία διαθέτει δύο μικρούς αντιδραστήρες για ερευνητικούς σκοπούς.

Στις 10 Οκτωβρίου είχε ανακοινωθεί το προσωρινό κλείσιμό τους για λόγους οικονομίας.

 

newsbeast

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα