Θα πάρει ο Μπομπ Ντίλαν τα 900.000 δολάρια του Νόμπελ;

Πολλών συγγραφέων διακαής πόθος το Νόμπελ Λογοτεχνίας και μαζί με αυτό και το χρηματικό έπαθλο του σχεδόν 1 εκατομμύριου δολαρίων, κάτι όμως που όπως φαίνεται δεν ενδιαφέρει το νικητή του φετινού Νόμπελ Μπομπ Ντίλαν!

Έτσι το ερώτημα είναι ένα πλέον ... θα  πάρει ο... σνομπ Μπομπ Ντίλαν τα 900.000 δολάρια του Νόμπελ;

Η σιωπή που επιλέγει ο Ντίλαν μετά την βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας πιθανόν να σημαίνει ότι δεν θα δει ποτέ του το χρηματικό έπαθλο που το συνοδεύει.

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός δεν έχει κάνει καμία δήλωση σχετικά με τη βράβευσή του πριν από δύο εβδομάδες. Βάσει των κανονισμών του Νόμπελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο νικητής πρέπει να εκφωνήσει μία ομιλία για τη λογοτεχνία – ή στην περίπτωση του Ντίλαν έστω να δώσει μια συναυλία – εντός 6 μηνών προκειμένου να λάβει τα χρηματικό έπαθλο των $900,000 (827.564 ευρώ).

Ο Περ Βάστμπεργκ, μέλος της Σουηδικής Ακαδημίας που παραδίδει τα βραβεία, έχει πει ότι η σιωπή του Ντίλαν είναι «αγενής και αλαζονική».

Το Ίδρυμα Νόμπελ από την άλλη δεν αποδέχεται οποιαδήποτε απόρριψη του βραβείου και το όνομα του Μπομπ Ντίλαν θα φιγουράρει στον κατάλογο των βραβευθέντων του 2016 οτιδήποτε κι αν εκείνος πει. Το ζήτημα ωστόσο των χρημάτων είναι διαφορετικό, σημειώνει το Reuters.

Ως προϋπόθεση, ο διάσημος καλλιτέχνης πρέπει να εκφωνήσει μια ομιλία με θέμα «σχετικό με το έργο για το οποίο βραβεύτηκε» σε διάστημα 6 μηνών μετά την 10η Δεκεμβρίου, την επέτειο δηλαδή θανάτου του εμπνευστή των βραβείων Άλφρεντ Νόμπελ. «Αυτό είναι που ζητάμε ως αντάλλαγμα», επισήμανε η Τζόνα Πέτερσον, εκπρόσωπος τύπου του Ιδρύματος Νόμπελ, που πρόσθεσε ότι ο Ντίλαν θα μπορούσε επίσης να επιλέξει να δώσει μια συναυλία αντί να εκφωνήσει μια ομιλία. «Ναι, προσπαθούμε να βρούμε κάτι που θα ταιριάζει στον βραβευθέντα», τόνισε η ίδια.

Η διάλεξη δεν χρειάζεται να παρουσιαστεί στην Στοκχόλμη. Όταν η Βρετανίδα συγγραφέας Ντόρις Λέσινγκ για παράδειγμα τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2007, ήταν πολύ άρρωστη για να ταξιδέψει. Αντιθέτως, έγραψε μια ομιλία και την έστειλε στον Σουηδό εκδότη της, ο οποίος την ανέγνωσε σε μια τελετή στην πρωτεύουσα της Σουηδίας.

Στην ιστορία των Νόμπελ, μόνο έξι άτομα έχουν αρνηθεί το βραβείο. Ενας από αυτούς ήταν ο Ζαν Πολ Σαρτρ το 1964. Οταν χρόνια αργότερα αντιμετώπισε δυσκολίες, ο δικηγόρος του έγραψε στο Ιδρυμα Νόμπελ, ζητώντας να στείλουν στον Γάλλο τα χρήματα. Αλλά αρνήθηκαν.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα