Nίκησε τον καρκίνο και μιλά για το νέο φάρμακο που της έσωσε την ζωή

Η εκπληκτική ιστορία ενός επιστημονικού επιτεύγματος που ανοίγει νέους δρόμους, στην θεραπεία των αιματολογικών καρκίνων, παρουσιάστηκε μέσα από τα μάτια μιας 42χρονης ασθενούς από την Αυστραλία, σε δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο που συγκεντρώθηκαν σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Oslo Cancer Cluster ,στην Νορβηγία.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα για τη θεραπεία της Χρόνιας Λεμφοκυτταρικής Λευχαιμίας.

Παρουσιάστηκαν επίσης δεδομένα για το venetoclax, το φάρμακο που αλλάζει εποχή στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία και έλλειψη στο χρωμόσωμα 17p, με αποτέλεσμα -όπως ανακοίνωσε και η βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie- ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να το εγκρίνει μέσω διαδικασίας ταχείας αξιολόγησης.

Η Deborah Sims είναι μια 42χρονη ασθενής, μητέρα τριών παιδιών που ζει στην Αυστραλία για την οποία η πρόγνωση ήταν ιδιαίτερα δυσμενής πριν από πέντε χρόνια που διεγνώσθη με τη νόσο.

Το Νοέμβριο του 2015 ενώ οι διαθέσιμες θεραπείες είχαν αποτύχει εντάχθηκε στην κλινική μελέτη που διεξαγόταν στο Barts Hospital στο Λονδίνο , για τις ουσίες obinutuzumab και venetoclax. Η ανταπόκριση στη θεραπεία ήταν άμεση και σήμερα η D. Sims αισθάνεται υγιής και έχει επιστρέψει κανονικά στις δραστηριότητές της.

Η ιστορία της 42χρονης είναι μια ιστορία θάρρους και ελπίδας καθώς όπως περιγράφει στο real.gr ήταν αποφασισμένη να παλέψει για τη ζωή της.

«Όταν διαπίστωσα ότι είχαν εξαντληθεί όλα όσα θα μπορούσαν να κάνουν οι γιατροί για εμένα άρχισα να ψάχνω ποια είναι τα νέα δεδομένα στην έρευνα. Έτσι κατέληξα σ ένα συνέδριο στην Αμερική, στο οποίο παρουσιάζονταν τα νέα δεδομένα από τις κλινικές μελέτες.Εκεί η τύχη με βοήθησε να συναντήσω τον άνθρωπο που θα ευγνωμονώ για πάντα τον καθηγητή J Gibben , ο οποίος με ενέταξε στην κλινική μελέτη που διενεργούσε το νοσοκομείο St Bartholomews στο Λονδίνο. Λίγο καιρό αργότερα επέστρεψα στην Αυστραλία και σήμερα πλέον αισθάνομαι δυνατή και υγιής».

Από την πλευρά του ο καθηγητής J Gibben εξέφρασε τη χαρά του για το νέο μεγάλο όπλο της επιστήμης που έχει αλλάξει όλα τα δεδομένα για τους ασθενείς .

Στo venetoclax αναφέρθηκε ο καθηγητής J Gibben ο οποίος επεσήμανε ότι «έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια σημαντική νέα θεραπεία, που θα δώσει ώθηση στις προσπάθειές μας να εισάγουμε καινοτόμες θεραπευτικές επιλογές για τους ασθενείς που πάσχουν από τη συγκεκριμένη μορφή ,αλλά και άλλες μορφές αιματολογικών κακοηθειών .

Ο καθηγητής Gibben επίσης τόνισε πως ο καρκίνος είναι μια «έξυπνη» νόσος γι’ αυτό και είναι δύσκολη η μάχη εναντίον του. Ωστόσο η συνένωση των δυνάμεων της επιστημονικής κοινότητας είναι το κλειδί για να τον αφοπλίσουμε».

Το venetoclax είναι ένας από του στόματος αναστολέας της πρωτεΐνης BCL-2, η οποία αποτρέπει την απόπτωση ορισμένων κυττάρων (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος), συμπεριλαμβανομένων των λεμφοκυττάρων, και μπορεί να υπερεκφράζεται στα κύτταρα της ΧΛΛ.

Ο FDA ενέκρινε την εν λόγω ένδειξη της θεραπείας στο πλαίσιο διαδικασίας ταχείας αξιολόγησης βάσει του συνολικού ποσοστού ανταπόκρισης .Η αναστολή της πρωτεΐνης BCL-2 αποτελεί έναν καινοτόμο μηχανισμό, ο οποίος προσφέρει μια νέα θεραπευτική επιλογή στους ασθενείς που χρήζουν περαιτέρω θεραπεία.

Στην δύναμη της συνεργασίας της επιστημονικής κοινότητας αναφέρθηκε ο Ketil Widerberg, διευθυντής του Oslo Cancer Cluster , ο οποίος παρουσίασε το ερευνητικό έργο του Οργανισμού που ασχολείται με την έρευνα, για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Το Oslo Cancer Cluster έχει 75 μέλη τα οποία είναι οι πιο σημαντικοί κρίκοι της ογκολογίας στην Ευρώπη. Εντύπωση προκαλεί η συστέγαση του Οργανισμού με ένα Δημόσιο σχολείο της Νορβηγίας.

«Οι μαθητές συνεργάζονται με το Oslo Cancer Cluster και μάλιστα συμμετέχουν στα εργαστήρια και σε άλλες δραστηριότητες των επιστημόνων», εξηγεί η διευθύντρια του σχολείου Ester Eriksen.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα