Τα αποτελέσματα της μίνι Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό

Τα αποτελέσματα της μίνι Συνόδου για το προσφυγικό που έλαβε χώρα στη Βιέννη παρουσίασε ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν το απόγευμα του Σαββάτου σε συνέντευξη Τύπου. Ο Κερν παραδέχτηκε πως η Ελλάδα έχει λάβει υποσχέσεις από τους εταίρους της που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, ενώ εξήγησε τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους κατέληξαν οι παρευρισκόμενες χώρες να κινηθεί η Ευρώπη για το προσφυγικό.

Την ανάγκη υποστήριξης των χωρών πρώτης υποδοχής και ιδιαίτερα της Ελλάδας τόνισε από τη Βιέννη και ο Επίτροπος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλός. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φαίνεται πως κατέληξαν στην καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τα οποία εν προκειμένω συμπίπτουν με εκείνα της χώρας μας.

AdTech Ad

Τα τρία σημεία της συζήτησης για το προσφυγικό

Αύξηση της φύλαξης των συνόρων με όχημα την Frontex, εξακολούθηση και ολοκλήρωση όπου χρειάζεται, της συμφωνίας με την Τουρκία που έχει φέρει αποτελέσματα και συμφωνία με τρίτες χώρες για την επαναπροώθηση μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο είναι τα βασικά σημεία συζήτησης, σύμφωνα με τον Αυστριακό Καγκελάριο.

ΑΥΞΗΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ FRONTEX

Αρχικά, οι χώρες συμφώνησαν να υπάρξει αύξηση των δυνάμεων της Frontex γιατί τα 1.500 στελέχη δεν επαρκούν για έναν αποτελεσματικό έλεγχο και προστασία των εξωτερικών συνόρων και για να μην καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα έρχεται στην Ευρώπη, αλλά οι αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα από συντεταγμένη διαδικασία.

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Κερν τόνισε στη Συνέντευξη Τύπου την ανάγκη για εξασφάλιση της Συμφωνίας με την Τουρκία που συνδέεται με την απελευθέρωση της βίζας, αλλά και με τεχνικά προβλήματα που, όπως παρατήρησε, συζητήθηκαν με ειλικρίνεια.

Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία προσπαθεί να τηρήσει τη Συμφωνία με συνέπεια, αλλά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ανάλογη συνέπεια, τόνισε ο Κρίστιαν Κερν, ιδιαίτερα στο γεγονός πως σήμερα η Τουρκία θεωρείται από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ως σίγουρη χώρα για επαναπροώθηση, με "μοναδική εξαίρεση" την Ελλάδα, κάτι που οδηγεί στο να μην επαναπροωθεί η Ελλάδα προς την Τουρκία, ανθρώπους που προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ

Ως τρίτο σημείο των συζητήσεων κατά τη Σύνοδο, ο Αυστριακός καγκελάριος ανέφερε την κοινή διαπίστωση πως η προσφυγική κρίση διαρκεί, πως οι αιτίες της συνεχίζουν να υπάρχουν και πως χρειάζονται και άλλες συμφωνίες με άλλες χώρες, κατά το πρότυπο εκείνης με την Τουρκία.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα της Συνόδου θα κοινοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επίσης θα ενημερωθούν και οι επί μέρους χώρες για σχετικές ενέργειες, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί και σε επόμενες συναντήσεις και ειδικότερα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα, είμαστε όλοι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας

"Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα, είμαστε όλοι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας", τόνισε από την πλευρά του ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της «μίνι» συνόδου. «Η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση με όλους μας να συνεργαζόμαστε στενά. Αυτό ήταν ακριβώς το πνεύμα που επικράτησε σήμερα σε αυτή τη συνάντηση", είπε.

Όπως ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από πέρυσι έως σήμερα, εξηγώντας ότι οι αριθμοί παρουσιάσουν δραματική μείωση: από μερικές χιλιάδες ανά ημέρα σε μερικές εκατοντάδες ανά ημέρα. Συνεπώς, σημείωσε, η εικόνα σήμερα είναι πολύ διαφορετική χάριν, καταρχάς και κυρίως, στη συνεργασία με την Τουρκία. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συνέχιση της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί προτεραιότητα και παραμένει «το Plan Α», υπογράμμισε.

Η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση με όλους μας να συνεργαζόμαστε στενά. Αυτό ήταν ακριβώς το πνεύμα που επικράτησε σήμερα σε αυτή τη συνάντηση

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι η καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων μας είναι επίσης κρίσιμη και ότι η διαχείριση των συνόρων έχει ενδυναμωθεί με την ενισχυμένη παρουσία της Frontex σε διάφορα τμήματα των συνόρων. Επιπλέον, εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα τεθεί σύντομα σε πλήρη λειτουργία, πρόσθεσε. Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι στις 6 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στη Βουλγαρία για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της κοινής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής της ΕΕ.

Οι χώρες που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τις προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν έχουν αφεθεί μόνες τους, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να τις στηρίζει τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο υποδομών. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι προσδιορίστηκε περαιτέρω χρηματοδότηση προς τη Βουλγαρία πρόσφατα και ότι "προσφέρουμε επίσης οικονομική στήριξη προς τη Σερβία και την ΠΓΔΜ". Ανέφερε ακόμη ότι «για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και με την επιστροφή των παράνομων μεταναστών, θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τα συνήθη σημεία συγκέντρωσης μεταναστών».

Για να εξασφαλιστεί η επιτυχία, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βασίζεται σε θεμέλια της αλληλεγγύης και της κατανομής των ευθυνών

Σε ότι αφορά το νέο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, υποστήριξε πως αυτό θα συμβάλει στο να υπάρξει αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του προβλήματος, ενώ αναφέρθηκε στη σύσταση Ευρωπαϊκού Γραφείου Επιστροφών, στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.  Τελικά, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, «για να εξασφαλιστεί η επιτυχία, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βασίζεται σε θεμέλια της αλληλεγγύης και της κατανομής των ευθυνών.

Τουσκ: Ο δρόμος των Βαλκανίων έχει κλείσει για τα καλά

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σχολίασε μετά το τέλος της Συνόδου και τόνισε την ανάγκη να διασφαλισθεί πολιτικά και πρακτικά πως ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων παράτυπης μετανάστευσης έχει κλείσει για τα καλά.

 

Η Ελλάδα πήρε υποσχέσεις από την ΕΕ που δεν τηρήθηκαν

Με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό και το κλείσιμο της Διαδρομής των Βαλκανίων, επιτεύχθηκε σαφής μείωση του αριθμού των προσφύγων προς την Κεντρική Ευρώπη, αλλά παρ' όλα αυτά στο μεταξύ διάστημα, έχουν έλθει 50.000 πρόσφυγες στη Γερμανία και 18.000 στην Αυστρία, υπογράμμισε ο Αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν.  Όπως είπε, στη Σύνοδο συζητήθηκε η περαιτέρω διαχείριση της Συμφωνίας με την Τουρκία και υπήρξε η εκτίμηση ότι η Τουρκία τηρεί τα συμφωνηθέντα, αλλά θα πρέπει να αποφευχθούν εξαρτήσεις και κανείς να είναι προετοιμασμένος.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Αυστριακός καγκελάριος παραδέχθηκε πως στην Ελλάδα είχαν δοθεί υποσχέσεις που σε μεγάλο βαθμό δεν τηρήθηκαν σε σχέση με παροχή βοήθειας, η οποία, όπως σημείωσε είναι αναγκαία και η Ελλάδα πρέπει να υποστηριχθεί στο ζήτημα των επαναπροωθήσεων στην Τουρκία.

Ο ίδιος επανέλαβε εκ νέου πως θα πρέπει να διασφαλιστούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πως τα σύνορα θα πρέπει να ελέγχονται ώστε να γνωρίζει κανείς ποιος έρχεται στην Ευρώπη, η οποία η ίδια θα πρέπει να αποφασίζει ποιος θα έρχεται και ποιος όχι.

Ο Ορμπάν προτείνει 'προσφυγική πόλη' στη Λιβύη

Την ίδρυση μιας "γιγάντιας προσφυγικής πόλης" στη Λιβύη προτείνει από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας ως λύση για τη μεταναστευτική κρίση.  Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε σήμερα να οργανωθεί μια "γιγαντιαία προσφυγική πόλη" στα παράλια της Λιβύης, όπου θα εξετάζονται τα αιτήματα όσων επιθυμούν να λάβουν άσυλο σε ευρωπαϊκές χώρες και των προσφύγων και μεταναστών από την Αφρική.

Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να άρει το εμπάργκο στην πώληση όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη. Η Δύση θα πρέπει επίσης να στηρίξει τον "Λιβυκό Απελευθερωτικό Στρατό" και να συνάψει συμμαχία με μια νέα λιβυκή κυβέρνηση μέχρι την άνοιξη.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να τεθούν υπό "πλήρη έλεγχο", συμπεριλαμβανομένων και των συνόρων της στη Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα