Ιταλία - σεισμός: Θρήνος, τους 250 έχουν φτάσει οι νεκροί και 400 τραυματίες

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό 6,2 Ρίχτερ που χτύπησε εχτές τα ξημερώματα  στις 3.36 στην γειτονική Ιταλία. Τονμεγάλο  σεισμό ακολούθησαν τουλάχιστον 22 μετασεισμικές δονήσεις, με την τελευταία, μεγέθους 4,6 ρίχτερ, να σημειώνεται τα ξημερώματα της Πέμπτης. 

Σύμφωνα με την ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Ιταλίας, την οποία επικαλούνται τα διεθνή, αλλά και τα τοπικά μέσα οι νεκροί έχουν φτάσει τους 252 και  400 έχουν τραυματιστεί.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τμήματος Πολιτικής Προστασίας στη Ρώμη, ανέφερε ότι 190 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επαρχία Ριέτι και 57 στην επαρχία Άσκολι Πιτσένο.

Οι εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος.

Τα συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν αδιάκοπα το έργο τους για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, αλλά και την διάσωση ανθρώπων που βρίσκονται ακόμα εγκλωβισμένοι κάτω από τα συντρίμμια. Οι προσπάθειές τους δεν σταμάτησαν ούτε τη νύχτα. Συνέχιζαν να σκάβουν, παρά το σκοτάδι, με τη βοήθεια μεγάλων φακών και γεννητριών ηλεκτρικού ρεύματος.

Το χωριό Αματρίτσε είναι κομμένο στα δύο, με εκσκαφείς που προσπαθούν να μετακινήσουν τα ερείπια σε σημεία που δεν υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές. Οταν τα εκπαιδευμένα σκυλιά εντοπίζουν επιζώντες όλοι σωπαίνουν αυτόματα και οι άνδρες της πολιτικής προστασίας μαζί με τους εθελοντές σκάβουν με γυμνά χέρια. Είναι όλοι εξουθενωμένοι, αλλά ρωτούν ο ένας τον άλλον αν έχουν ακόμη λίγη δύναμη για να συνεχίσουν.

Ο δήμαρχος της περιοχής Σέρτζιο Πιρότσι, τόνισε ότι τα 3/4 της πόλης έχουν μετατραπεί σε ερείπια.

«Βιβλικές» είναι οι καταστροφές από τα φονικά Ρίχτερ και στις περιοχές μεταξύ Λάτσιο, Μάρκε, Ούμπρια και Αμπρούτσο.

Χωρίς διακοπή και πολλές φορές με γυμνά χέρια, διασώστες και εθελοντές αναζητούν επιζώντες στα χαλάσματα, ενώ μάχη με το χρόνο δίνουν για να απελευθερώσουν τους εγκλωβισμένους.

Συγκλονιστικό βίντεο, η καταστροφή  του εγκέλαδου στην Ιταλία από drone

Ολόκληρη οικογένεια θαμμένη στα ερείπια

Μια τετραμελής οικογένεια, πατέρας, μητέρα και δύο αγόρια 9 χρονών και μόλις 8 μηνών, θάφτηκαν όταν το σπίτι τους στο Accumoli κατέρρευσε, το Reuters αναφέρει. Οταν οι διασώστες μετέφεραν το μικρό βρέφος, καλύπτοντάς το με μια κουβέρτα, η γιαγιά τους δεν άντεξε και τα έβαλε με τον Θεό. «Τους πήρε όλους με τη μία» φώναζε μέσα στον ανείπωτο πόνο της.

Το ξενοδοχείο "σύμβολο" της τραγωδίας

Όπως γράφει ο ιταλικός τύπος, ένα από τα σύμβολα της τραγωδίας αυτής είναι το ξενοδοχείο Roma, στο χωριό Αματρίτσε.

Πρόκειται για ξενοδοχείο με ιστορία εκατόν είκοσι χρόνων και χωρητικότητα σαράντα δωμάτια, τα οποία τις ημέρες αυτές ήταν πλήρη. Φημισμένο για την παραδοσιακή κουζίνα του, το μεγαλύτερο μέρος του ξενοδοχείου κατέρρευσε την περασμένη νύχτα. Όπως αναφέρει και η ιταλική δημόσια τηλεόραση Rai, δεκάδες τουρίστες που βρίσκονταν στο Hotel Roma δεν έχουν ακόμη εντοπισθεί.

Κανείς δεν ξέρει αν και πότε η Αματρίτσε θα ξαναγεννηθεί, και αν το ιστορικό αυτό ξενοδοχείο, με θέα στην εντυπωσιακή ορεινή περιοχή του βόρειου Λατίου, θα μπορέσει να ξαναγίνει πραγματικότητα.

Διέσωσαν 10χρονο κοριτσάκι μετά από 17 ώρες

Μετά από 17 ώρες απεγκλωβίσθηκε ζωντανό ένα κοριτσάκι δέκα ετών στην Πεσκάρα Ντελ Τρόντο στην περιφέρεια Μάρκε, η οποία επλήγη από τον φονικό σεισμό.

\

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα