Άρον άρον εγκαταλείπει το Χαλέπι ο άμαχος πληθυσμός. Βίντεο

Οι συριακές δυνάμεις μπαίνουν στο Χαλέπι την ώρα που στην ανατολική πλευρά της πόλης, η οποία ελέγχεται από τους αντάρτες, βρίσκονται εγκλωβισμένοι πάνω από 300.000 άμαχοι οι οποίο προσπαθούν να ξεφύγουν από την εμπόλεμη ζώνη.

Στο πάλαι ποτέ οικονομικό κέντρο της ΣΥΡΙΑΣ που από την αρχή του εμφύλίου είναι θέρετρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Άσαντ και της αντιπολίτευσης, εδώ και ώρες δεκάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, χρησιμοποιώντας ένας από τους διαδρόμους που άνοιξε το καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχει έδρα στη Βρετανία και είναι φίλα προσκείμενο στην δυνάμεις τις αντιπολίτευσης, μαζί με τις οικογένειες αμάχων, το Χαλέπι εγκαταλείπει και ένας αριθμός ανταρτών παραδίδοντας τα όπλα. Οι μαχητές μετακινούνται σε περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση.

Την είδηση μετέδωσε και η συριακή τηλεόραση, η οποία, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένο αριθμό μαχητών που παραδόθηκαν, πρόβαλε εικόνες με μια ομάδα ανθρώπων να εισέρχεται στα εδάφη που ελέγχει η κυβέρνηση κρατώντας τα όπλα ψηλά.

Πρόκειται για τη σημαντικότερη μετακίνηση ανθρώπων από τη στιγμή που το καθεστώς, με την υποστήριξη της Ρωσίας, ανακοίνωσε τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» ώστε άμαχοι και μαχητές που επιθυμούν να καταθέσουν τα όπλα να βγουν από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες

Η συριακή τηλεόραση μεταδίδει εικόνες με αμάχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά, συνοδεία κυβερνητικών δυνάμεων να επιβιβάζονται σε λεωφορεία ώστε, όπως αναφέρθηκε, να μετακινηθούν σε ασφαλή καταφύγια.

Υπό τον έλεγχο των ανταρτών βρίσκεται η ανατολική περιοχή του Χαλεπίου, της πόλης που από την έναρξη του συριακού πολέμου εξελίχθηκε από οικονομική πρωτεύουσα σε βασικό πεδίο μάχης μεταξύ καθεστωτικών και αντικαθεστωτικών δυνάμεων. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της Ρωσίας,  έθεσαν την ανατολική περιοχή υπό ασφυκτική πολιορκία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πάνω από 320.000 άνθρωποι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις περιοχές των ανταρτών, χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα και ιατροφαρμακευτικές προμήθειες, ενώ οι αεροπορικές επιδρομές κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα.

Από την ώρα που η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων», πολλοί από τους εγκλωβισμένους εξέφρασαν το φόβο τους και τις επιφυλάξεις τους. «Θέλω να φύγω, αλλά δεν θέλω να πάω σε περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση», δήλωσε ένας 50χρονος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, σύμφωνα με το Al Jazeera. «Φοβάμαι πως θα πάρουν τον 17χρονο γιο μου και θα τον αναγκάσουν να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή», πρόσθεσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ένας άλλος άνδρας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera, κάνει λόγο για «διαδρόμους θανάτου» και όχι «ανθρωπιστικούς διαδρόμους».
Επτά ανθρωπιστικές διασρομές για τους άμαχους

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το άνοιγμα άλλων τεσσάρων ανθρωπιστικών διαδρόμων γύρω από την πόλη Χαλέπι (βόρεια Συρία), εκτός από τους τρεις ήδη υπάρχοντες που επέτρεψαν, σύμφωνα με τη Μόσχα, τη φυγή 169 αμάχων και την παράδοση 69 μαχητών.

"Άλλοι τέσσερις ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν ανοίξει συμπληρωματικά των σημείων εξόδου που έχουν ήδη ανοίξει για τον άμαχο πληθυσμό των συνοικιών που τελούν υπό τον έλεγχο των μαχητών", ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αντιστράτηγος Σεργκέι Τσβάρκοφ.

Την Πέμπτη (προχθές) ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει την έναρξη μιας "ευρείας ανθρωπιστικής επιχείρησης" από κοινού με τις κυβερνητικές δυνάμεις που πολιορκούν το Χαλέπι, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και μεγάλο διακύβευμα του πολέμου.

Στο πλαίσιο αυτό τρεις διάδρομοι έχουν ήδη ανοίξει, διευκρίνισε σήμερα ο ρωσικός στρατός, με αποτέλεσμα να διέλθουν 169 άμαχοι και 69 μαχητές που κατέθεσαν τα όπλα τους. Ιατρική βοήθεια έχει παρασχεθεί σε 59 ανθρώπους, διευκρίνισε.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, 14 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας (προϊόντα διατροφής, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης) παραδόθηκαν "στην περιοχή των σημείων διέλευσης" και 2.500 κιτ ανθρωπιστικής βοήθειας ερρίφθησαν από αέρος στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού.

Τα μμε του καθεστώτος είχαν κάνει λόγο νωρίτερα για την αναχώρηση δεκάδων οικογενειών από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της πρώην οικονομικής πρωτεύουσας της Συρίας, η οποία έχει διαιρεθεί από το 2012 ανάμεσα σε συνοικίες που ελέγχει το καθεστώς στα δυτικά και άλλες που ελέγχουν οι αντάρτες στα ανατολικά.

Οι ανταρτοκρατούμενες συνοικίες του Χαλεπιού, όπου βρίσκονται περίπου 250.000 κάτοικοι, έχουν αποκλειστεί πλήρως από τις 17 Ιουλίου από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Καμία διεθνής βοήθεια δεν κατέστη δυνατό να φθάσει στις συνοικίες αυτές από τις 7 Ιουλίου, όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να αποκόψουν τη διαδρομή από το Καστέλο, τον τελευταίο άξονα ανεφοδιασμού.

aron-aron-egkataleipei-to-xalepi-o-amaxos-plithusmos

thetoc

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα