Δημοψήφισμα για τη θανατική ποινή σχεδιάζει η Τουρκία

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκάλυψε σε συνέντευξή του, η οποία θα δημοσιευτεί στην κυριακάτικη έκδοση της «Frankfurter Allgemeine Ζeitung», ότι εξετάζεται η πιθανότητα της επαναφοράς της θανατικής ποινής στη χώρα μετά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Παράλληλα προαναγγέλλει δεκάδες χιλιάδες δίκες για τους πραξικοπηματίες.

Τέτοιες αποφάσεις δεν επιτρέπεται να λαμβάνονται «εν θερμώ» λέει ως προς το θέμα της επαναφοράς της θανατικής ποινής, την οποία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εμφανίσει ως λαϊκή απαίτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Ίσως η απόφαση για το θέμα αυτό να ληφθεί μετά από δημοψήφισμα. Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα» είπε στη γερμανική εφημερίδα ο Τσαβούσογλου.

Στη γραμμή Ερντογάν, ο ίδιος δήλωσε ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) υφίσταται μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη να επαναφέρει την θανατική ποινή, υποστηρίζοντας: «Παίρνουμε χιλιάδες SMS και tweets με τα οποία μας λένε "αν δεν επαναφέρεται την θανατική ποινή δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας"».

Την ίδια ώρα σε μείζον θέμα ανάγεται και πάλι το προσφυγικό επειτα και από τις δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο πρόεδρος της Κομισινόν τόνισε πως αν συμβεί αν τιναχτεί στον αέρα η συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία  θα πρέπει η Ευρώπη να αναμένει εκ νέου μαζική είσοδο μεταναστών στα εδάφη της.


Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποιεί ότι η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την αναχαίτιση της μαζικής ροής μεταναστών και προσφύγων προς τη δυτική Ευρώπη κινδυνεύει να ακυρωθεί, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται το Σάββατο. «Ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Η επιτυχία της συμφωνίας μέχρι τώρα είναι εύθραυστη. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να την θέσει υπό αμφισβήτηση», είπε ο Γιούνκερ στη συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier». Εάν αυτό συμβεί, «μπορούμε κατόπιν να αναμένουμε ότι οι μετανάστες θα ξαναρχίσουν να φθάνουν στην Ευρώπη» μαζικά, συνέχισε ο Γιούνκερ.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα