Ο Ερντογάν ανακαλεί τους Τούρκους αξιωματούχους από τα ελληνικά νησιά

Ο Ερτογάν λίγες μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ,προχωρά σε μία κίνηση που προκάλεσε προβληματισμό. Ανακάλεσε τους εφτά αξιωματούχους που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά προς εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι πήραν οδηγία να επιστρέψουν στη χώρα του ενώ οι τουρκικές Αρχές επισήμως ενημέρωσαν την Αθήνα ότι η ανάκληση είναι προσωρινή κα αφορά την ανανέωση των διαβατηρίων τους.

Η Άγκυρα αποφάσισε την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και την επιστροφή σε αυτή για τους κατόχους γκρι και πράσινων διαβατηρίων, που κατέχουν θέσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Άγκυρας προς τις ελληνικές αρχές οι αξιωματούχοι ανακλήθηκαν επειδή έληξαν τα διαβατήριά τους και αναμένεται να γυρίσουν στην Ελλάδα αφού προηγηθεί νεότερη επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές.

Οι τουρκικές αρχές δε συνέδεσαν την κίνηση αυτή με την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας για το προσφυγικό, δεν εμφανίστηκε δηλαδή ως κίνηση αλλαγής πολιτικής της γείτονος ως προς το προσφυγικό, αλλά επικαλέστηκαν γραφειοκρατικούς λόγους.

Σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ η ανάκληση έγινε στις 21 Ιουλίου (κατά άλλες πηγές ήδη στις 18 Ιουλίου), σε κάθε περίπτωση πάντως λίγες ημέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Από την πλευρά της ΕΛΑΣ λένε ότι η ανάκληση των Τούρκων παρατηρητών δεν έχει καμία επίπτωση στη διμερή συμφωνία για το προσφυγικό, καθώς οι 'Ελληνες αξιωματούχοι που στο πλαίσιο της συμφωνίας έχουν σταλεί αντιστοίχως στα τουρκικά παράλια παραμένουν στις θέσεις τους, γεγονός που σύμφωνα με αστυνομικές πηγές δείχνει ότι δεν υπάρχει πρόθεση της γείτονος να καταστρατηγήσει τη συμφωνία.

Πρακτικά όμως η ανάκληση σημαίνει ότι για όσο διάστημα δεν έχουν αντικατασταθεί οι αξιωματούχοι (καθώς η Άγκυρα δεν έχει διευκρινίσει στις ελληνικές αρχές εάν και πότε θα στείλει αντικαταστάτες) δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν επαναπροωθήσεις στην Τουρκία. Η αλήθεια είναι όμως ότι και προηγουμένως στο θέμα αυτό δεν υπήρχαν λαμπρές επιδόσεις.


Χρηματοδότηση στην Τουρκία με 1,4 δισ. για το προσφυγικό

Την ίδια ώρα πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένέκρινε -εκτάκτως- σήμερα χρηματοδότηση 1,4 δις ευρώ στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας για την προσφυγική κρίση.

Το συγκεκριμένο πακέτο περιλαμβάνει:

Άμεση παροχή επιχορηγήσεων στα τουρκικά υπουργεία Παιδείας και Υγείας για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες οι Σύροι πρόσφυγες και τα παιδιά τους
Χρηματοδότηση στους δήμους και τις κοινότητες υποδοχής
Χρηματοδότηση που θα επιτρέψει σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δημιουργήσουν μια λίστα έργων για μελλοντική υλοποίηση

Με τη σημερινή έγκριση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει συνολικά 2,15 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. στα οποία είχε δεσμευτεί να παραχωρήσει στους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. Όπως αναφέρει σε συνέντευξη Τύπου, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα:

Η Επιτροπή υλοποιεί τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει λάβει στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με την Τουρκία της 18ης Μαρτίου 2016.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Ένωση έχει διαθέσει ακόμα 79 εκατομμύρια ευρώ σε διεθνής οργανισμούς και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα