Μόναχο: Περίπου ένα χρόνο σχεδίαζε το μακελειό ο 18χρονος δράστης

Ο δράστης της αιματηρής επίθεσης στο Μόναχο, σχεδίαζε την επίθεση για ένα χρόνο, σύμφωνα με αποδείξεις που εντοπίστηκαν στο σπίτι του, δηλώνουν οι αρμόδιες αρχές στη Βαυαρία.

Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι οι ανακριτικές αρχές δε στάθηκε δυνατό ν' ανακρίνουν τους γονείς του δράστη, ενώ το πιστόλι με το οποίο έκανε την επίθεση, είχε αγοραστεί παράνομα από το διαδίκτυο.

Οι αρμόδιες αρχές στη Βαυαρία ανακοίνωσαν ότι τα θύματα της αιματηρής επίθεσης στο Μόναχο δεν ήταν συμμαθητές του δράστη.

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο νεαρός δράστης είχε προβλήματα κοινωνικοποίησης ενώ είχε αποτύχει σε εξετάσεις για εισαγωγή σε κολέγιο, την ημέρα του μακελειού. Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της Bild, ο Σονμπόλι δεχόταν συχνά bullying από συμμαθητές του που κατάγονταν από την Τουρκία και από αραβικές χώρες.

Αρκετά χρόνια νωρίτερα, ο Σονμπόλι είχε πέσει θύμα ληστείας και ξυλοδαρμού. Αν και αρκετά νέος τότε, απευθύνθηκε στην αστυνομία. Σύμφωνα με τις γερμανικές εφημερίδες έπασχε από Σύνδρομο Διαταραχής Προσοχής (ADHD).

Όπως αποκαλύφθηκε από τα ευρήματα της αστυνομίας, ο 18χρονος Γερμανοϊρανός είχε εμμονή με τις μαζικές δολοφονίες. Άλλωστε, πραγματοποίησε την -προσχεδιασμένη όπως αποδεικνύεται- επίθεσή του, 5 χρόνια μετά το μακελειό που προκάλεσε στη Νορβηγία ο φασίστας Μπρέιβικ, που άφησε πίσω του 77 νεκρούς.

Ο νεαρός μάλιστα είχε και εκείνος με τη σειρά του βλέψεις να προκαλέσει τις περισσότερες δυνατές απώλειες. Αυτό ακριβώς το νόημα είχε και το προφίλ που χάκαρε στο Facebook, υποσχόμενος δωρεάν γεύμα σε όποιον ερχόταν να τον συναντήσει στα McDonalds, απ' όπου ξεκίνησε τις επιθέσεις του.

Γερμανία: Στο επίκεντρο η αναθεώρηση της νομοθεσίας οπλοκατοχής μετά το μακελειό

Υψηλόβαθμοι Γερμανοί αξιωματούχοι επισημαίνουν σήμερα την ανάγκη αναθεώρησης της νομοθεσίας οπλοκατοχής στη χώρα, μετά την αιματηρή επίθεση της Παρασκευής στο Μόναχο, που κόστισε τη ζωή εννέα θυμάτων και του δράστη, που φέρεται να είχε ψύχωση με τις μαζικές δολοφονίες.

“Το ζήτημα ελέγχου της οπλοκατοχής είναι σοβαρό. Θα πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να περιορίσουμε την οπλοκατοχή και να ελέγξουμε αποτελεσματικά την πρόσβαση στα όπλα,” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της γερμανικής κυβέρνησης Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ηγέτης του κεντροαριστερού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Παράλληλα ,τόνισε ότι οι γερμανικές αρχές διερευνούν πως ο 18χρονος Γερμανό-Ιρανός κατείχε παράνομα το όπλο με το οποίο έκανε την επίθεση. Πρόκειται για πιστόλι τύπου Glock 17, των 9 χιλιοστών.

Η μαρτυρία του άνδρα μου μίλησε με τον δράστη του Μονάχου - ΒΙΝΤΕΟ

«Αν είχα όπλο θα τον πυροβολούσα» δήλωσε ο Thomas Salbey, ο άνδρας που είχε τη συνομιλία με τον μακελάρη που σκόρπισε το θάνατο στο εμπορικό κέντρο του Μονάχου.

«Έπινα μία μπύρα μετά από τη δουλειά, όταν άκουσα τους πυροβολισμούς. Ήταν ακριβώς κάτω από το σπίτι μου. Στην αρχή σκέφτηκα ότι ήταν καλάσνικοφ. Κοίταξα κάτω και τον είδα να τρέχει. Καθώς ξαναγέμιζε το όπλο του, έπιασα το μπουκάλι και του το πέταξα. Δεν νομίζω ότι το άκουσε», δήλωσε ο Salbey.

«Το μόνο που είχα ήταν ένα μπουκάλι μπύρας και του το πέταξα. Αν είχα όπλο, θα τον πυροβολούσα. Θα τον είχα πυροβολήσει στο κεφάλι. Αυτά που του είπα τα πιστεύω ακόμη. Είναι ένας δειλός που πυροβόλησε αθώους γιατί δεν πήγαινε καλά, με αηδιάζει» πρόσθεσε.

Το βίντεο στο οποίο ο Thomas Salbey συνομιλεί με τον μακελάρη της επίθεσης στο Μόναχο

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα