Συνεχίζει τις σαρωτικές αλλαγές ο Ερντογάν

Την προεδρική φρουρά που αποτελείται από 300 άτομα σκοπεύει να διαλύσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά χωρίς συνταγματικούς περιορισμούς και προαναγγέλει αναδιάρθρωση στις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις από Ε.Ε. και ΗΠΑ για πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε χθες σε συνέντευξή του: «Αν ο λαός μου, η χώρα μου, ζητεί συνεχώς τη θανατική ποινή, εάν οι εκπρόσωποι του λαού μου στο κοινοβούλιο λένε ναι, λυπάμαι, πρέπει να σεβαστώ αυτό το αίτημα».

Το ενδεχόμενο της ανάκλησης της θανατικής ποινής για τους πραξικοπηματίες και της παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που τέθηκε σε ισχύ σε όλη τη χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, άφησε ανοιχτό ο Τούρκος πρωθυπουργός.

«Ο στόχος μας είναι ότι δεν πρέπει να παραταθεί, αλλά αν προκύψει η ανάγκη ασφαλώς και θα παραταθεί», σημείωσε χθες ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.


Συνελήφθη ο ανιψιός του Γκιουλέν

Οι τουρκικές αρχές κρατούν τον ανιψιό του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Αγκυρα κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Μοχάμεντ Σαΐτ Γκιουλέν συνελήφθη και είναι πιθανόν να του απαγγελθούν κατηγορίες για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, σύμφωνα με το πρακτορείο  ειδήσεων.

Επίσης, συνελήφθη ένας από τους βασικούς συνεργάτες του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα, που περιγράφεται ως δεξί χέρι του Γκιουλέν.

Ο Χαλίς Χανζί, εισήλθε, κατά τα φαινόμενα, στην Τουρκία δύο μέρες πριν την απόπειρα του πραξικοπήματος, υποστήριξε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος.

Ο Ερντογάν κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ότι έχει οικοδομήσει «κράτος εν κράτει» και ότι συνωμοτεί για να ανατρέψει την τουρκική κυβέρνηση, κατηγορίες που αρνείται ο 75χρονος ιεροκήρυκας που ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.

efsyn

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα