Προειδοποιήσεις και αυστηρά μηνύματα από την ΕΕ προς την Τουρκία

Προειδοποίηση προς την Άγκυρα να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα κατέλυαν το κράτος δικαίου απηύθυναν σήμερα ευρωπαίοι αξιωματούχοι και υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ με αφορμή τις μαζικές συλλήψεις μετά το πραξικόπημα.

«Θα στείλουμε στην Τουρκία σήμερα το μήνυμα ότι το κράτος δικαίου πρέπει να προστατευθεί καλά και πως δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη λήψη μέτρων που θα απομακρύνουν τη χώρα από το κράτος δικαίου», δήλωσε προσερχόμενη στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ασφάλεια και Άμυνα της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο λήψης μέτρων στην Τουρκία που θα απομάκρυναν τη χώρα από τη δημοκρατία», δήλωσε από την πλευρά του ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν-Μαρκ Ερό.

O αυστριακός Επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν πήγε ακόμη πιο μακριά παρατηρώντας ότι οι τουρκικές αρχές είχαν προετοιμάσει τον κατάλογο με τις μαζικές συλλήψεις πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα και ανέμεναν να τον χρησιμοποιήσουν κάποια στιγμή.

Στη σημερινή συνεδρίαση συμμετέχει και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, με τον οποίο οι ευρωπαίοι υπουργοί θα αναλύσουν την κατάσταση στην Τουρκία.

Τελεσίγραφο Βερολίνου σε Αγκυρα για το θέμα της θανατικής ποινής

Χώρα, η οποία επιτρέπει τη θανατική ποινή δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την Τουρκία.

"Η εισαγωγή της θανατικής ποινής θα σήμαινε το τέλος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέφεν Ζάιμπερτ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Την ίδια στιγμή στελέχη των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στην Γερμανία θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αν ο Πρόεδρος Ερντογάν εκμεταλλευτεί την κατάσταση «προκειμένου να περιορίσει περαιτέρω τα συνταγματικά δικαιώματα, τότε οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα γίνουν από δύσκολες έως απίθανες», δηλώνει ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στέλεχος των Γερμανών χριστιανοδημοκρατών (CDU) Έλμαρ Μπροκ στην «Handelsblatt».

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Bundestag Γκούντερ Κρίχμπαουμ (CDU) από την πλευρά του καλεί την τουρκική κυβέρνηση να σεβαστεί τις δημοκρατικές αρχές, επισημαίνοντας ότι το άδικο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με άλλο άδικο. «Πιο εύκολα θα περάσει μια καμήλα από το μάτι της βελόνας, παρά ένα μη δημοκρατικό κράτος θα γίνει μέλος της Ε.Ε.», δηλώνει χαρακτηριστικά επίσης στην «Welt».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα