Το Πραξικόπημα στην Τουρκία απέτυχε. To μύνημα Τσίπρα. Live

Ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία: Ντόρα Μπακογιάννη στο ΣΚΑΪ: "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερωνόταν συνεχώς από τον Αλέξη Τσίπρα για τις εξελίξεις".

Οι εγκέφαλοι του πραξικοπήματος

Ο πρώην νομικός σύμβουλος του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κοσέ, ο οποίος αποπέμφθηκε πριν από λίγο καιρό, είναι ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος, υποστηρίζει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, μεταξύ των πραξικοπηματιών υπάρχουν, άλλος ένας συνταγματάρχης, ένας αντισυνταγματάρχης και ένας ταγματάρχης. Το «Ανατολή» αναφέρει ότι έχουν ήδη συλληφθεί κάποιοι από τους πραξικοπηματίες.

Μήνυμα Αλέξη Τσίπρα υπέρ της δημοκρατίας και της συνταγματικής τάξης.


Απελευθερώθηκε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων που είχε τεθεί υπό κράτηση από τους πραξικοπηματίες

Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος αφού κρατήθηκε όμηρος στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποίησαν στασιαστές στρατιωτικοί χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και επιθετικά ελικόπτερα στην προσπάθειά τους να καταλάβουν την εξουσία στη διάρκεια της νύκτας, δήλωσε ανώτερος τούρκος αξιωματούχος.


Ο στρατηγός Χουλουσί Ακάρ είχε τεθεί υπό κράτηση από στασιαστές στρατιώτες στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, μετέδωσαν τουρκικά ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα.

Ο αρχηγός του τουρκικού στρατού απελευθερώθηκε όπως μεταδίδουν τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.

08:41 Δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε νωρίτερα ότι είδε δεκάδες στρατιωτικούς να παραδίδονται στην πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.


Εξάλλου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο προφανώς βρισκόταν στα χέρια των στασιαστών καθώς πυροβολούσε εναντίον των γραφείων της κρατικής εταιρείας δορυφορικών επικοινωνιών Turksat στην Άγκυρα, όπως επίσης μετέδωσε το CNN Türk.


Παράλληλα, αεροσκάφη F-16 βομβάρδισαν άρματα μάχης των επίδοξων πραξικοπηματιών γύρω από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Άγκυρα, δήλωσε πηγή προσκείμενη στην τουρκική προεδρία.
Νωρίτερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι ένα αεροσκάφος έριξε μια βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο και ότι αμέσως μετά άρχισε να υψώνεται μια στήλη καπνού στη συνοικία Μπέστεπε, προάστιο της τουρκικής πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη τη στιγμή της επίθεσης, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τουσκ απηύθυνε έκκληση για την ταχεία επιστροφή της Τουρκίας στη συνταγματική τάξη...

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απηύθυνε έκκληση να επιστρέψει γρήγορα η Τουρκία στη συνταγματική τάξη, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος που σημειώθηκε εκεί.


"Η Τουρκία είναι ένας εταίρος κλειδί για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, τους θεσμούς της χώρας και το κράτος δικαίου", δήλωσε ο Τουσκ στη διάρκεια περιφερειακής συνόδου κορυφής στη Μογγολία.
"Απευθύνουμε έκκληση για την ταχεία επιστροφή της συνταγματικής τάξης στην Τουρκία", πρόσθεσε.

08:32 Υποστηρικτές του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκαν σε ομάδα στρατιωτών που είχαν παραδοθεί σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης, αφού είχαν συμμετάσχει στην απόπειρα πραξικοπήματος, πριν η αστυνομία επέμβει για να τους διασώσει, δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.
Ο Ερντογάν κάλεσε επανειλημμένα τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους για να βοηθήσουν να κατασταλεί η απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία υποστήριξε πως πραγματοποιηήθηκε από μια φράξια των ενόπλων δυνάμεων πιστή στον αντίπαλό του, τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

08:30 Απολογισμός μέχρι τώρα:
-Τουλάχιστον 60 νεκροί
-754 συλλήψεις
-1.000 τραυματίες σε νοσοκομεία.
-Η κατάσταση στην Άγκυρα παραμένει τεταμένη
08:28
Όλο το βράδυ υποστηρικτές του Ερντογάν έβγαζαν φαντάρους που στήριξαν το πραξικόπημα από κυβερνητικά κτίρια.


08:16 Πάνω από 1.000 οι τραυματίες μετά τις χθεσινοβραδινές συγκρούσεις.

08:15 Συνολικά 754 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία, η οποία φαίνεται πως έχει κατασταλεί σήμερα το πρωί, αλλά κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 60 ανθρώπους, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Εξάλλου πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ' εντολήν του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά, διευκρίνισε το πρακτορείο.

08:06 Δύσκολη ημέρα για την Τουρκία σήμερα. Τουλάχιστον 60 οι νεκροί από τις χθεσινές συγκρούσεις. Συνελήφθησαν στρατιώτες και ηγέτες του πραξικοπήματος ωστόσο η κατάσταση στην Άγκυρα δεν έχει ακόμη ηρεμήσει.

04:56 Κρίσιμες οι επόμενες ώρες για την Τουρκία. Ξεκάθαρο μήνυμα Ερντογάν προς τους συμμετέχοντες στην απόπειρα πραξικοπήματος, ότι θα το πληρώσουν πολύ ακριβά και "πρώτα από όλα από τον ίδιο τον λαό". Αναμένονται εξελίξεις σε πολλά "επεισόδια" και σε όλα τα επίπεδα, εντός και εκτός Τουρκίας, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

04:49 Αμέσως μετά το διάγγελμα, ο Ερντογάν είπε στους δημοσιογράφους, πως το ξενοδοχείο όπου διέμενε στα τουρκικά παράλια, βομβαρδίστηκε μετά την αποχώρησή του, ενώ δήλωσε πως δεν γνωρίζει πού βρίσκεται ο αρχηγός του Στρατού, που κρατήθηκε νωρίτερα όμηρος από τους πραξικοπηματίες.

04:36 Μετά την σύντομη διακοπή, σε συνέχεια της εισβολής στρατιωτικών στο κτίριο του CNN Turk, το κανάλι εκπέμπει ξανά

04:33 Στα χέρια των πολιτών - υποστηρικτών του Ερντογάν οι στρατιώτες που συμμετείχαν στην απόπειρα του πραξικοπήματος


04:29 Ερντογάν: Σας ευχαριστώ και να ξέρετε, ότι το τέλος θα είναι καλό

Μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι συνεχίζονται οι ενέργειες που χρειάζονται αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή γενικά στην Τουρκία εκατομμύρια άνθρωποι είναι στους δρόμους. Γιατί; Το έχουμε πει και το ξαναλέμε, θα είμαστε πάντα μαζί, ενωμένοι κι όλοι μαζί θα έχουμε σαν πιο σημαντικό τη χώρα μας την ίδια, την Τουρκία μας. Και κάτι ακόμη, όλοι αυτοί που είδατε με τα τανκς στους δρόμους, θα γυρίσουν όπως έφυγαν. Γιατί αυτά τα τανκς ανήκουν στον λαό, ανήκουν στο έθνος. Να είστε λίγο υπομονετικοί κι όλοι θα βγούν στην επιφάνεια. Εγώ είμαι με τον λαό μου, είμαι με τους πολίτες μου

04:26 Ερντογάν: Θα τελειώσουμε το ζήτημα αυτό που έχει ξεκινήσει μέσα στον στρατό

Κάνω έκκληση σε όλους τους αρχηγούς, από όλα τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, να κρατήσετε μία στάση που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτή τη μειοψηφία στον στρατό. Με τον ίδιο τρόπο απευθύνομαι σε όλους τους φαντάρους. Αυτή τη στιγμή σας  κάνω την έκκληση και σας ενημερώνω ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε ποτέ, ότι θα σηκώσετε όπλο ενάντια στους γονείς, τους φίλους, τα αδέλφια σας. Αν το κάνετε, οι κυρώσεις θα είναι πολύ αυστηρές. Ήδη, έχουν συλληφθεί πολύ φαντάροι.  Οι Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να έχουν καθαρό χαρακτήρα. Θα το τελειώσουμε αυτό το ζήτημα που έχει ξεκινήσει μεσα στον στρατό, απομακρύνοντας όλα τα στοιχεία που υπονομεύουν τις Αρχές της χώρας μας και χτυπάνε τον λαό, με τα όπλα του ίδιου του κράτους

04:22 Ερντογάν: Προδοσία που θα πληρώσουν πολύ ακριβά, πρώτα από όλα από τον λαό


Αγαπητοί πολίτες, οπως ξερετε σήμερα έιχαμε τορμεή κινητικότητα των Ενόπλων δυνάμεων της χώρας, με σκοπό ηταν αυτή η μικρή μειοψηφία στις ένοπλες δυνάμεις να αμαυρώσει την ιστορία της χώρας, καθώς δεν αποδέχεται την ενότητα μέσα στη χώρα μας. Στη 40χρονη ιστορία των ενόπλων δυνάμεών μας, έχει φορέσει διάφορες μάσκες. Αυτή η κίνηση ήταν κίνηση προδοσίας, που θα πληρώσουν πολύ ακριβά και πρώτα από όλα από τον λαό. Σε ένα καθεστώς, που έχει έρθει στη θεση που βρίσκεται με την ψήφο του λαού, δεν μπορούν με πραξικοπήματα, να εκτοπίσουν το κόμμα, στο οποίο έχουμε επιβάλει όλες τις δημοκρατικές Αρχές και έχουμε σκοπό,πάντα με τη βοήθεια του Θεού, να καθαρίσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, από τέτοιου είδους στοιχεία. Αυτή τη στιγμή έχουμε στον στρατό εκκαθάριση από τέτοια στοιχεία κι επειδή ξέρουν τι τους περιμένει έκαναν αυτό το βήμα, μέσα στην απελπισία τους. Βέβαια, δεν έχουν καταλάβει ότι δεν έχουν να κάνουν με την παλιά Τουρκία, αλλά με μία Τουρκία οργανωμένη. Απόψε είχαμε μία τρομορκατική ενέργεια, η οποία όμως προφανώς δεν θα έμενε χωρις την απαντηση που επρεπε να παρουν. Εμεισ τα f-16 γιατι τα εχουμε παρει; τα πηραμε για να εξασφαλίζουμε την ασφαλεια τησ χωρας μας κι αυτα εφτασαν σημερα να απειλουν τον προεδρο της δημοκρατιασ. δυστυχωσ βομβαρδισαν διαφορα μερη και σημεια ανα τη χωρα

04:16 Διάγγελμα Ερντογάν στον τουρκικό λαό

Η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία απέτυχε τέσσερις περίπου ώρες, αφού τα τουρκικά στρατεύματα βγήκαν στους δρόμους και ανακοίνωναν  ότι παίρνουν την εξουσία.

Εκατοντάδες πολίτες, ακολουθώντας την προτροπή του τούρκου προέδρου, βγήκαν στους δρόμους και αντιστάθηκαν. Συνολικά συνελήφθησαν 120 πραξικοπηματίες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιμπραήμ Καλίν ανακοίνωσε πως το στρατιωτικό πραξικόπημα έχει τελειώσει, ενώ σ εότι αφορά στην τύχη των πραξικοπηματιών που έχουν συλληφθεί ανέφερε πως "οι συνωμότες θα δικαστούν για εσχάτη προδοσία".

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις πρώτες δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη, λίγες ώρες μετά την απόπειρα του πραξικοπήματος στη χώρα, έκανε λόγο για

για "μικρή μειοψηφία μέσα στις ένοπλες δυνάμεις η οποία είχε σκοπό να αμαυρώσει την ιστορία της χώρας καθώς δεν αποδέχεται την ενότητα".

Όπως είπε ο Τούρκος Πρόεδρος είχε παρατηρηθεί από το μεσημέρι "τρομερή κινητικότητα στις ένοπλες δυνάμεις τις χώρας".

Ο κ. Ερντογάν τη χαρακτήρισε ως "κίνηση προδοσίας" και τόνισε ότι "θα το πληρώσουν πολύ ακριβά και πρώτα από όλα από τον λαό".

Ο τούρκος πρόεδρος τόνισε πως το πραξικόπημα συνέβη επειδή υπήρχε στόχος να «ξεκαθαρίσουμε τις ένοπλες δυνάμεις, από αυτούς που είχαν κρυφτεί μέσα στις ένοπλες δυνάμεις και είχαν σχέση με το παράλληλο κράτος». «Ήξεραν πως τους γνωρίζαμε και θα τους αποβάλαμε από το σώμα», πρόσθεσε.

«Μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι συνεχίζονται οι ενέργειες που χρειάζονται αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή γενικά στην Τουρκία εκατομμύρια άνθρωποι είναι στους δρόμους. Γιατί; Το έχουμε πει και το ξαναλέμε, θα είμαστε πάντα μαζί, ενωμένοι κι όλοι μαζί θα έχουμε σαν πιο σημαντικό τη χώρα μας την ίδια, την Τουρκία μας. Και κάτι ακόμη, όλοι αυτοί που είδατε με τα τανκς στους δρόμους, θα γυρίσουν όπως έφυγαν. Γιατί αυτά τα τανκς ανήκουν στον λαό, ανήκουν στο έθνος. Να είστε λίγο υπομονετικοί κι όλοι θα βγουν στην επιφάνεια. Εγώ είμαι με τον λαό μου, είμαι με τους πολίτες μου», κατέληξε.

07:54  Υποστηρικτές του Ερντογάν επιτέθηκαν σε πραξικοπηματίες στρατιώτες που είχαν παραδοθεί, λέει αυτόπτης μάρτυρας

Υποστηρικτές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκαν σε ομάδα στρατιωτών που είχαν παραδοθεί σε γέφυρα της Κωνσταντινούπολης, αφού είχαν συμμετάσχει στην απόπειρα πραξικοπήματος, πριν η αστυνομία επέμβει για να τους διασώσει, δήλωσε στο Reuters αυτόπτης μάρτυρας.

Ο Ερντογάν κάλεσε επανειλημμένα τους υποστηρικτές του να βγουν στους δρόμους για να βοηθήσουν να κατασταλεί η απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία υποστήριξε πως πραγματοποιηήθηκε από μια φράξια των ενόπλων δυνάμεων πιστή στον αντίπαλό του, τον ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.


07:49  Βίντεο: Τανκ περνάει πάνω από... ανθρώπους! Προσοχή! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!

Το σοκαριστικό βίντεο έδωσε στη δημοσιότητα το Conflict News...

07:48  Η Γερμανία στηρίζει Ερντογάν

Το Reuters μεταδίδει δήλωση του εκπροσώπου της Άγκελα Μέρκελ, που αναφέρει πως "η Γερμανία υποστηρίζει την εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας".


07:45  Καταδικάζει το πραξικόπημα ο Γκιουλέν

Με ανακοίνωσή του, ο Γκιουλέν, ο άνθρωπος που ο Ερντογάν κατηγόρησε πως βρίσκεται πίσω από τις ταραχές στην Τουρκία, καταδικάζει με τον σκληρότερο τρόπο το πραξικόπημα.


07:44  Αστυνομική επιχείρηση στην Άγκυρα

Αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στην Άγκυρα, όπου σε κυβερνητικό κτίριο, έχουν οχυρωθεί κάποιοι εκ των πραξικοπηματιών.

 

07:32  Βίντεο: Οπαδοί του Ερντογάν έξω από το παλάτι την ώρα που μαχητικά ανοίγουν πυρ

7:07 Βομβάρδισαν το παλάτι Ερτογάν

Αεροπλάνο έριξε βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, μετέδωσε η τηλεόραση, ενώ αξιωματούχος δήλωσε πως οι βομβαρδισμοί εναντίον του κοινοβουλίου συνεχίζονται

Η τηλεόραση μετέδωσε πως αεροπλάνο έριξε μια βόμβα κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, ενώ ανώτερος αξιωματούχος δήλωσε πως οι βομβαρδισμοί εναντίον του κοινοβουλίου συνεχίζονται και πως οι στασιαστές στρατιώτες προειδοποιήθηκαν πως θα καταρριφθούν αν αποπειραθούν να χρησιμοποιήσουν κι άλλα στρατιωτικά αεροσκάφη.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ακόμη ότι υπάρχουν κι άλλοι νεκροί στην Κωνσταντινούπολη, επιπλέον των 42 στην Άγκυρα.

Σύμφωνα εξάλλου με εικόνες που μεταδίδονται από τα τηλεοπτικά δίκτυα, μια στήλη πυκνού καπνού υψώνεται από την περιοχή κοντά στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, όπου αεροπλάνο έριξε μια βόμβα.

Η περιοχή αυτή βρίσκεται στη συνοικία Μπέστεπε, προάστιο της τουρκικής πρωτεύουσας όπου βρίσκεται το προεδρικό μέγαρο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη τη στιγμή της επίθεσης.

07:05  Διορίστηκε νέος αρχηγός στρατού

Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε ότι την ηγεσία του στρατού αναλαμβάνει ο επικεφαλής της 1ης Στρατιάς, Ουμίτ Ντουντάρ, καθώς η μέχρι σήμερα ηγεσία προς το παρόν αγνοείται.

6:55  Καταρρίφθηκε ελικόπτερο των πραξικοπηματιών

Η Κωνσταντινούπολη, είναι εδώ και αρκετή ώρα στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων. Στην Άγκυρα από την άλλη, κάποιες μάχες συνεχίζονται, όμως οι πιστές στον Ερντογάν δυνάμεις, κατέρριψαν το ελικόπτερο που νωρίτερα βομβάρδιζε το κτίριο της Εθνοσυνέλευσης.

Παραδίνονται δυνάμεις πραξικοπηματιών

Είναι η σκηνή της ήττας των πραξικοπηματιών. Δυνάμεις των τελευταίων παραδίνονται στο πιστό στον Ερντογάν κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων, πάνω στη γέφυρα του Βοσπόρου.

Παραλίγο να σκοτώσουν τον Ερντογάν

Το πως παραλίγο να τον σκοτώσουν οι πραξικοπηματίες, αποκάλυψε ο Ταγίπ Ερντογάν στο διάγγελμά του, στο αεροδρόμιο Κεμάλ Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης. Ο Τούρκος Πρόεδρος, αποκάλυψε πως βρισκόταν στη Μαρμαρίδα, όταν ξέσπασε το "κίνημα" σε ένα κτίριο, που λίγη ώρα αφού εγκατάλειψε για να κατευθυνθεί προς το αεροσκάφος του, βομβαρδίστηκε από τους στασιαστές.

Άγκυρα 42 οι νεκροί

Οι πληροφορίες που μεταδίδονται από την Τουρκία και τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 42 μόνο στην Άγκυρα. Είναι σίγουρο πως μόλις το πραξικόπημα ηττηθεί οριστικά και τα άρματα επιστρέψουν στα στρατόπεδα, ο αριθμός θα αναθεωρηθεί και πάλι...


Ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος

Ο Συνταγματάρχης Μουχαρέμ Κόσε, πρώην στέλεχος των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας, κατονομάστηκε από το πρακτορείο “Ανατολή” ως ο ηγέτης του πραξικοπήματος ενάντια στον Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα