Τουρκία: Ο ISIS σκόρπισε τον θάνατο στο αεροδρόμιο. 36 νεκροί

Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 150 τραυματίστηκαν, μετά το τριπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο "Κεμάλ Ατατούρκ" της Κωνσταντινούπολης, το οποίο αποδίδεται στον ISIS.

Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας άνοιξαν πυρ και ανατινάχτηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, με συνέπεια τον θάνατο 36 ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 150.

Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας πυροδότησαν τα εκρηκτικά πριν περάσουν από τον έλεγχο στο μηχάνημα x- ray του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό, η επίθεση έγινε στις 21.22 το βράδυ της Τρίτης και αποδίδεται στο Ισλαμικό Κράτος. Συγκεκριμένα ο Μπ. Γιλντιρίμ είπε πως «οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος».

«Αυτή η επίθεση κατά αθώων ανθρώπων είναι μια αχρεία, προσχεδιασμένη τρομοκρατική πράξη. Υπάρχουν στοιχεία ότι ο καθένας από τους τρεις βομβιστές ανατινάχτηκε, αφού προηγούμενα είχε ανοίξει πυρ, με το όπλο του» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ένας ένοπλος άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο στο τέρμιναλ των αναχωρήσεων, με πολλούς από τους επιβάτες να πέφτουν στο πάτωμα προκειμένου να προστατευτούν, ενώ άλλοι προσπάθησαν να βγουν έξω από την αίθουσα αναχωρήσεων. Αμέσως μετά, οι ένοπλοι ανατινάχτηκαν στην αίθουσα αφίξεων ή γύρω από αυτό, που βρίσκεται έναν όρο πιο κάτω.

Η επίθεση στο αναφερόμενο αεροδρόμιο, το οποίο είναι το τρίτο αεροδρόμιο σε διακίνηση επιβατών στην Ευρώπη, ήταν από τις πιο αιματηρές, από μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων που έγιναν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, που συμμετέχει στη διεθνή συμμαχία -υπό τις ΗΠΑ- κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα, η Τουρκία έχει ανοιχτό πολεμικό μέτωπο με τους αντάρτες του PKK στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

Οι αστυνομικοί πυροβόλησαν και προσπάθησαν να σταματήσουν δύο από τους βομβιστές, λίγο πριν προσεγγίσουν σε σημείο ελέγχου στην αίθουσα αφίξεων, ενώ στη συνέχεια ανατινάχτηκαν, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο.

Σημειώνεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο με τον πρωθυπουργό και τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, μετά την έκρηξη στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες όσων έζησαν τον τρόμο στο αεροδρόμιο Ατατούρκ

Κανονικά οι πτήσεις μεταξύ ΗΠΑ - Κωνσταντινούπολης

Επανέρχονται οι πτήσεις από και προς Κωνσταντινούπολη από τις ΗΠΑ.

Η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ήρε την απαγόρευση που είχε επιβάλλει νωρίτερα χθες για πτήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του αεροδρομίου Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, μετά από επιθέσεις από βομβιστές αυτοκτονίας.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Θρηνούμε για τα θύματα μαζί με τους συγγενείς

Συγκλονισμένος από τα νέα που έφθαναν από την Κωνσταντινούπολη δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος την ώρα της επίθεσης βρισκόταν σε εκδήλωση για τη διακοπή της νηστείας του Ραμαζανιού με Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και Εβραίους.

«Τα αίτια της επίθεσης είναι ακόμη ασαφή, αλλά όλα δείχνουν ότι οι τρομοκράτες χτύπησαν εκ νέου την τουρκική μητρόπολη. Θρηνούμε για τα θύματα μαζί με τους συγγενείς. Στεκόμαστε στο πλευρό της Τουρκίας. Οι σκέψεις μας, ειδικά αυτές τις ώρες, πηγαίνουν στους ανθρώπους στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ.

Τα γεγονότα της Κωνσταντινούπολης συγκλονίζουν, όπως είναι αναμενόμενο, και την πολυάριθμη μουσουλμανική κοινότητα της Γερμανίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Μουσουλμάνων της Κάτω Σαξονίας Ρετζέπ Μπιλγκέν, με ανάρτησή του στο Twitter, έγραψε: «Τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη εν μέσω Ραμαζανιού. Οι δράστες δεν μπορεί να είναι μουσουλμάνοι, δεν μπορεί να είναι καν άνθρωποι».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Ο Λευκός Οίκος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει "με τον πιο έντονο δυνατό τρόπο" την επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και στην οποία δηλώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν σταθερές στην υποστήριξή τους της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή η Οµοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA) ανέστειλε όλες τις πτήσεις μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κωνσταντινούπολης μετά από τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Οδηγίες της Aegean προς όσους έχουν εισιτήρια για την Κωνσταντινούπολη

Οδηγίες προς τους ταξιδιώτες που έχουν εισιτήρια προς και από την Κωνσταντινούπολη δίνει η Aegean μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, «λόγω των εκρήξεων που σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο Ατατούρκ οι επιβάτες που έχουν εισιτήρια από και προς Κωνσταντινούπολη με ημερομηνία ταξιδιού έως και 6 Ιουλίου 2016 και ημερομηνία έκδοσης εισιτηρίου έως και 28 Ιουνίου 2016, σε περίπτωση που επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα είτε να ακυρώσουν το εισιτήριο με πλήρη επιστροφή χρημάτων ή να πραγματοποιήσουν αλλαγή ημερομηνίας χωρίς χρέωση αλλαγής και τέλος εξυπηρέτησης. Για ακυρώσεις ή τροποποιήσεις καλέστε στο τμήμα κρατήσεων στα τηλέφωνα 801112000 ή 2106261000».

Ευθύνες στη Δύση καταλογίζει για το χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη ο Ερντογάν

Ευθύνες στις χώρες της Δύσης καταλογίζει ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πρώτη του ανακοίνωση σχετικά με το τρομοκρατικό χτύπημα στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, την οποία καταδικάζει.

«Εάν όλα τα κράτη μαζί δεν δώσουμε τα χέρια, δεν αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρομοκρατικές οργανώσεις, θα γίνουν πραγματικότητα το ένα μετά το άλλο, τα ενδεχόμενα που σήμερα φοβόμαστε ακόμη και να σκεφτούμε».

Αυτό δηλώνει ο Ερντογάν και αναφέρει τα εξής: «Περιμένουμε από τον κόσμο και ιδιαίτερα από τις δυτικές χώρες, με τις διοικήσεις, τα κοινοβούλια, τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις τους να επιδείξουν επιτέλους, αποφασιστική στάση απέναντι στο παιχνίδι αυτό των τρομοκρατικών οργανώσεων».

Ο Ερντογάν εκφράζει την «ελπίδα», «η επίθεση εναντίον του αεροδρομίου Ατατούρκ να γίνει σημείο καμπής για τον κοινό αγώνα που θα δοθεί εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων στον κόσμο, με πρώτες τις δυτικές χώρες».

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημειώνει επίσης ότι «είναι ξεκάθαρο πως η επίθεση αυτή αποσκοπεί όχι σε κάποιο αποτέλεσμα, αλλά μέσω του πόνου και του αίματος αθώων ανθρώπων, στην προπαγάνδα εναντίον της χώρας μας στον κόσμο».

Σημειώνεται ότι ακυρώνονται οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης έως τις οκτώ το πρωί, όπως ανακοινώθηκε από το αεροδρόμιο. Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι οι πτήσεις ακυρώνονται μέχρι τις 03.00 το πρωί.

Αποτροπιασμό και καταδίκη από το ΥΠΕΞ

Τον αποτροπιασμό, την οργή και την απόλυτη καταδίκη του για το το νέο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη εκφράζει με δύο αναρτήσεις του - στα ελληνικά και στα αγγλικά- στο twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

«Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις». «Είμαστε στο πλευρό των γειτόνων μας, των φίλων μας, ενάντια στην τρομοκρατία».

Και αυτά τη στιγμή που έγινε γνωστό πως δεν αναχώρησε στις 10.20 η πτήση της Turkish Αirlines από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» για το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, λόγω των πολύνεκρων επιθέσεων αυτοκτονίας.

Η στιγμή της έκρηξης στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Τη στιγμή της έκρηξης στο αεροδρόμιο Ατατούρκ στην Κωνσταντινούπολη κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας.

Στο συγκλονιστικό βίντεο αρχικά διακρίνονται οι επισκέπτες του αεροδρομίου, ενώ λίγο αργότερα το μόνο που φαίνεται στο πλάνο είναι φλόγες, καπνός και σκόνη.

 

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα