Τι θα σήμαινε για την Ελλάδα μια νίκη των Podemos

Στη μάχη που δίνει η ισπανική αριστερά υπό τον συνασπισμό Unidos Podemos στέκεται σύμμαχος ο ΣΥΡΙΖΑ καθώς ποντάρει πολλά σε μια πιθανή νίκη ή συγκυβέρνηση του κόμματος του Ιγκλέσιας σε έναν σχηματισμό με "αριστερό κορμό".

Ο Γιάννη Μπορνούς, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική, τις Διεθνείς Σχέσεις, την Εξωτερική Πολιτική και τον Ελληνισμό της Διασποράς, έχει μεταβεί μαζί με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ισπανία για να παρακολουθήσει τις εξελίξεις των σημερινών εκλογών από κοντά και να εκφράσει την αλληλεγγύη της κυβέρνησης στην προσπάθεια που κάνουν οι Podemos.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπροσωπεία "μεταφέρει από κοντά την ολόψυχη στήριξη του κόμματος στην προσπάθεια της συμμαχίας Ποδέμος – Ενωμένης Αριστεράς (Unidos Podemos) για την αλλαγή των συσχετισμών στην Ισπανία και ολόκληρη την Ευρώπη, ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα, για ένα μέλλον με κοινωνική δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία και ανάπτυξη υπέρ των εργαζομένων".

Το μήνυμα του Τσίπρα και το στοίχημα της κεντροαριστεράς

 

Την αλληλεγγύη του άλλωστε εξέφρασε χθες και ο πρωθυπουργός μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.

"Οι σύντροφοί μας στην απέναντι πλευρά της Μεσογείου, στην Ισπανία, δίνουν αύριο μία σπουδαία εκλογική μάχη, που μπορεί να είναι ο πυροκροτητής προοδευτικών εξελίξεων σε όλη την Ευρώπη", ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμα των προσδοκιών του.

"Θέλω να μου επιτρέψετε να στείλω μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στον Πάμπλο Ιγκλέσιας και στον Αλμπέρτο Γκαρθόν, για τον αγώνα που δίνουν από κοινού, η Ενωμένη Αριστερά των Podemos, ώστε να υπάρξει και στην Ισπανία μία ακόμα προοδευτική κυβέρνηση με πυρήνα την Αριστερά. Και μάλιστα χθες, είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω τηλεφωνικά με τον Πάμπλο για να του ευχηθώ καλή επιτυχία. Του θύμισα ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη, στην προεκλογική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, μας είπε "κρατήστε γερά, κρατήστε όσο μπορείτε γιατί ερχόμαστε". Του είπα λοιπόν, Πάμπλο κρατήσαμε, είμαστε όρθιοι. Τώρα έρχεται η δική σας σειρά. Θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αλλάξουμε την Ευρώπη και μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη", ανέφερε αναλυτικά ο πρωθυπουργός.

Μέσα από μια πιθανή επικράτηση των Podemos ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως μπορεί να χτιστεί σταδιακά ένα κοινό, αριστερό-σοσιαλιστικό μέτωπο του Νότου κατά της λιτότητας από κόμματα που έχουν στα χέρια τους την εξουσία. Υπό αυτό το πρίσμα, θα μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερα ως προς την ανάπτυξη με ενιαίο πλέγμα αιτημάτων προς το Βερολίνο.

Στόχος του Ιγκλέσιας είναι σε πρώτη φάση να ξεπεράσει τους Σοσιαλιστές (PSOE) του Πέδρο Σάντσεζ και αν ο Ραχόι δεν μπορέσει να σχηματίσει συγκυβέρνηση μιας και δεν αναμένεται να συμμαχήσει με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos, να ψάξει για συμμαχίες υπό το δικό του "άρμα".

Σε αυτήν την περίπτωση προφανώς θα αναλάμβανε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ο σοσιαλιστής Σάντσεζ. Πρόκειται για μια αντιστροφή του Πορτογαλικού μοντέλου όπου κυβερνά ο σοσιαλιστής Κόστα με τη στήριξη αριστερών κομμάτων.

Η πλειονότητα των δημοσκοπήσεων καταδεικνύει ότι η συμμαχία "Ενωμένοι Μπορούμε" (Unidos Podemos)- που έχει συσταθεί από το κόμμα Podemos και το κόμμα Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida, κληρονόμος του Κομμουνιστικού Κόμματος) – θα συγκεντρώσει μεγαλύτερα ποσοστά την Κυριακή από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και επομένως θα εκλέξει περισσότερους βουλευτές. Πάντως σε πρώτη φάση ο Σάντσεζ έχει δηλώσει πως δεν θα στηρίξει κυβέρνηση Podemos άρα αναμένουμε μετεκλογικό θρίλερ.

Όπως εύστοχα σημειώνει άλλωστε η Frankfurter Allgemeine, αν οι Podemos έκαναν κυβέρνηση με τους σοσιαλιστές, ο νέος πρωθυπουργός Ιγκλέσιας θα μπορούσε να κάνει και στην Ισπανία αυτό που έχει ήδη κάνει στην Ελλάδα ο πολιτικός φίλος του, Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή, να κυριαρχήσει στον χώρο της κεντροαριστεράς.

Σε συνέντευξη του πάντως στην ισπανική El Mundo, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δήλωνε μέσα στην εβδομάδα ότι "η Ελλάδα είναι πλέον ένα προτεκτοράτο και πώς παρά τις καλές της προθέσεις η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις για τη ώρα".

"Δυστυχώς η Ελλάδα είναι ένα προτεκτοράτο με μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ό,τι μπορούσε. Ελπίζω η κατάσταση να αλλάξει και ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Μιλάμε όμως για ένα προτεκτοράτο και είναι τρομερό το γεγονός ότι στο πλαίσιο της Ε.Ε. υπάρχει χώρα χωρίς κυριαρχία στα χέρια αυτών που την κυβερνούν. Δεν είναι αυτή η περίπτωση της Ισπανίας και ούτε πρόκειται να γίνει", ανέφερε χαρακτηριστικά ο άνθρωπος που για πολλούς θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας που βρίσκεται σήμερα σε εκλογική διαδικασία στη σκιά του Brexit.

 

news247

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα