Βρετανός ΥΠΕΞ: Εμείς θα αποφασίσουμε πότε θα φύγουμε

Ο Σουλτς ζητά απο τη Βρετανία να υποβάλει την αίτηση εξόδου στη Σύνοδο της Τρίτης. Οι εταίροι μας στην ΕΕ μας πιέζουν να το πράξουμε γρήγορα, όμως δεν είναι επιτακτικό για εμάς να υποβάλουμε αίτηση για ενεργοποίηση του άρθρου 50 κάποια συγκεκριμένη στιγμή, απαντά ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

Οι διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αρχίσουν μέχρις ότου ενεργοποιηθεί το Άρθρο 50, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών κ. Χάμοντ.

Οι εταίροι μας στην ΕΕ μας πιέζουν να το πράξουμε γρήγορα, όμως δεν είναι επιτακτικό για εμάς να υποβάλουμε αίτηση για ενεργοποίηση του άρθρου κάποια συγκεκριμένη στιγμή, σημείωσε, συμπληρώνοντας πως τον χρόνο θα τον αποφασίσει η Βρετανία.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα ότι η Βρετανία θα διατηρήσει την πλήρη πρόσβασή της στην ενιαία αγορά, υπογραμμίζοντας πως η απώλεια της πρόσβασης αυτής θα είναι «καταστροφική».

 

Πιέζει το Ευρωκοινοβούλιο για επίσπευση της διαδικασίας

Νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ανέφερε πως οι μεγάλες κοινοβουλευτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι, θα ζητήσουν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώσει την επιθυμία εξόδου της χώρας του από την Ε.Ε. κατά την σύνοδο κορυφής την προσεχή Τρίτη και έτσι να ξεκινήσει η διαδικασία αποχώρησης.

Αυτό είναι αναγκαίο «ώστε να αποφευχθεί η επιβλαβής αβεβαιότητα και να προστατευθεί η εύρυθμη λειτουργία της Ε.Ε.» αναφέρει πρόταση ψηφίσματος που θα καταθέσουν στην ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το οποίο περιήλθε στη γνώση της γερμανικής εφημερίδας.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην Bild, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε πως οι προετοιμασίες εξόδου των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ξεκινήσει, αλλά η Μ. Βρετανία δεν έχει καταθέσει ακόμα την προβλεπόμενη αίτηση, και ζητά από τη χώρα να το πράξει μέχρι τη σύνοδο κορυφής που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να διεκπεραιωθεί το θέμα σύντομα, αλλά ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θέλει να αφήσει το θέμα στο διάδοχό του. Ο Μάρτιν Σούλτς όμως είπε σε συνέντευξή του στην Βild της Κυριακής ότι η Ε.Ε. «αναμένει η βρετανική κυβέρνηση να το πράξει. Η σύνοδος κορυφής της Τρίτης είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή». Κατά τη προσεχή συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών οι Βρετανοί πρέπει να καταθέσουν το σχετικό αίτημα. Αμέσως μετά μπορούν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τους όρους της βρετανικής αποχώρησης, οι οποίες θα κρατήσουν δύο χρόνια.

Χθες, οι ιδρυτικές χώρες της ΕΕ άσκησαν πίεση προς την Μεγάλη Βρετανία να επιταχύνει τις διαδικασίες και θα θέσει ένα ταχύ χρονοδιάγραμμα για τη διαπραγμάτευση του διαζυγίου με την ΕΕ ασκεί η Γηραία Ηπειρος μετά το ιστορικό δημοψήφισμα.

Οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμούν το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν» τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών αφού συναντήθηκε με τους πέντε ομολόγους του.

«Λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Ζαν-Μαρκ Ερό (Γαλλία), Μπερτ Κούντερς (Ολλανδία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Ντιντιέ Ρεντέρ (Βέλγιο) και Ζαν Άσελμπορν (Λουξεμβούργο).

Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ δήλωσε ότι επιθυμεί να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση άμεσα.«Οι Βρετανοί αποφάσισαν ότι θέλουν να φύγουν από την ΕΕ, οπότε δεν έχει νόημα να περιμένουμε μέχρι τον Οκτώβριο για να προσπαθήσουμε να διαπραγματευτούμε τους όρους της αποχώρησης», δήλωσε.

 

Μέρκελ: Νηφάλιες διαπραγματεύσεις και όχι βιασύνη

Από την πλευρά της, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα πρέπει να διεξαχθούν νηφάλιες διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία για την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με τον "στενό εταίρο" πρέπει να πραγματοποιηθούν σε καλό κλίμα.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Μέρκελ ανέφερε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλη βιασύνη για την έναρξη της διαδικασίας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Η Μέρκελ επέλεξε την ήπια προσέγγιση, παρά την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών χωρών μελών της ΕΕ ζητώντας ένα γρήγορο διαζύγιο από τη Βρετανία, ασκώντας της πίεση να κινήσει τη διαδικασία για την έξοδο από την ΕΕ, μετά τη ψήφο των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ευρωπαϊκή οικογένεια, μια έκβαση που κατάφερε το μεγαλύτερο πλήγμα στο ευρωπαϊκό σχέδιο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

"Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν σε καλό κλίμα, που θα δείχνει επαγγελματισμό", δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου μετά μια συνεδρίαση του συντηρητικού κόμματος της στο Χερμανσβέρντερ, έξω από το Πότσνταμ, δυτικά του Βερολίνου.

"Η Βρετανία θα παραμείνει ένας στενός εταίρος, με τον οποίο μας συνδέουν οικονομικές σχέσεις", τόνισε η καγκελάριος προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία βιασύνη για τη Βρετανία να επικαλεστεί το άρθρο 50 της Συνθήκης της ΕΕ, ώστε να αρχίσει η διαδικασία εξόδου από την Ένωση. "Ειλικρινά, δεν θα πρέπει να πάρει μια αιωνιότητα, αυτό είναι αλήθεια, αλλά εγώ δεν θα ζητούσα επιμόνως τώρα ένα σύντομο χρονοδιάγραμμα".

"Όσο η Βρετανία δεν το κάνει και όσο μια συμφωνία (μεταξύ του Λονδίνου και της ΕΕ) δεν υπάρχει, η Βρετανία παραμένει πλήρες μέλος της ΕΕ", δήλωσε η Μέρκελ υπενθυμίζοντας ότι οι ψηφοφόροι είπαν ότι "δεν θέλουν να είναι μέλος της ΕΕ, μέλος της κοινής αγοράς".

"Η Βρετανία πρέπει να καθορίσει (...) πώς βλέπει τις μελλοντικές της σχέσεις με την ΕΕ και στη συνέχεια, εμείς οι 27, θα πρέπει να αποφασίσουμε αυτό που είναι αποδεκτό κατά τη δική μας άποψη, σύμφωνα με τα συμφέροντά μας", σημείωσε.



Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα