Ποιοι είναι οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Brexit

Eνώ οι μετασεισμοί από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος συνεχίζουν να γίνονται αισθητοί σε όλο τον πλανήτη, στη Βρετανία αυτή καθαυτή γίνεται ένας πρώτος απολογισμός και αρχίζουν οι εκτιμήσεις για τους νικητές και τους χαμένους της απόφασης για Brexit.

Σύμφωνα με το Bloomberg, στους κερδισμένους σίγουρα περιλαμβάνονται ο τέως δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάικλ Γκοβ, οι οποίοι εξαρχής υπήρξαν "ηρακλείς" της καμπάνιας υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. και πλέον θεωρούνται "ήρωες" από την πλειοψηφία των ευρωσκεπτικιστών στο Συντηρητικό Κόμμα. Η θέση και των δύο ενισχύεται μέσα στο κόμμα, ιδίως από τη στιγμή που ο Ντέιβιντ Κάμερον αποχωρεί.

Το Bloomberg βάζει στο γκρουπ των νικητών και την ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, αλλά και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Το πρακτορείο εξηγεί ότι η μεν Λεπέν δικαιώθηκε στην υποστήριξή της του στρατοπέδου του Brexit, ενώ ο Πούτιν ενδέχεται να εκμεταλλευτεί την αναστάτωση στην Ε.Ε. για να προωθήσει τα ενεργειακά, αλλά και πολιτικά συμφέροντα της Ρωσίας.

Νικητές θεωρούνται και οι επιχειρήσεις που αντιτίθενται στις διαρκείς ρυθμιστικές παρεμβάσεις της Ε.Ε., αλλά και πόλεις που αποτελούσαν μεν χρηματοοικονομικά κέντρα, όπως το Δουβλίνο και το Άμστερνταμ, αλλά πάντα βρίσκονταν στη σκιά του City.

Aπό την άλλη πλευρά, καθαρά ηττημένοι θεωρούνται μεταξύ άλλων, ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο Τζορτζ Όσμπορν (προφανώς...), συνολικά το πολιτικό και επιχειρηματικό κατεστημένο που τάχθηκε υπέρ του Bremain, οι τράπεζες που μπαίνουν σε αχαρτογράφητα νερά, καθώς και οι αξίες των ακινήτων ιδίως στο Λονδίνο.

 

topontiki

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα