Νταβούτογλου: Δεν θα πω ποτέ κακή κουβέντα για τον Ερντογάν

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου όταν ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έκανε λόγο για «αναγκαιότητα» που προέκυψε λόγω «μη συντροφικών συνθηκών» κατά τις διαδικασίες στην Κεντρική Επιτροπή.

Τα διεθνή ΜΜΕ, αναφέρουν ότι υπάρχει κόντρα μεταξύ του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρωθυπουργό της χώρας  Αχμέτ Νταβούτογλου. Ωστόσο ο Νταβούτογλου, στις δηλώσεις του, φρόντισε να κάνει διάκριση μεταξύ των «μη συντροφικών» συνθηκών εντός του κόμματος και του Ερντογάν. Όπως χαρακτηριστικά είπε θα υπερασπιστεί την «ανθρώπινη και αδελφική» σχέση του με τον Ερντογάν.

«Ούτε μία αρνητική λέξη για τον Πρόεδρό μας δεν έχει βγει από το στόμα μου και ποτέ δεν θα βγει» δήλωσε.

Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα συνεχίσει «μέχρι τέλους τον αγώνα για δημοκρατία, ως βουλευτής και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος».

Ο κ. Νταβούτογλου, αφού έκανε έναν απολογισμό του έργου του, το οποίο χαρακτήρισε επιτυχές, είπε πως η απόφαση του να αποχωρήσει, παρά την πετυχημένη πορεία του, οφείλεται στις «αρχές» που έχει.

«Ποτέ δεν απαίτησα θέσεις τις οποίες δεν αξίζω», είπε, τονίζοντας ότι «θέλω να γνωρίζω ότι οι σύντροφοί μου είναι μαζί μου. Αυτά που συνέβησαν στην Κεντρική Επιτροπή, από πλευράς μεθόδου, δεν συμβαδίζουν με την έννοια της συντροφικότητας. Προκειμένου να αλλάξει ο σύντροφος, προτίμησα να αλλάξει ο αρχηγός».

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου προστίθεται έτσι στον «κύκλο των χαμένων στελεχών» του κυβερνώντος κόμματος που απομακρύνθηκαν λόγω της φυγόκεντρης δύναμης του Ερντογάν. Προηγήθηκε η απομάκρυνση του ιδρυτικού στελέχους του κόμματος και πρώην υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, του ιδρυτικού στελέχους Μπουλέντ Αρίντς και του επίσης ιδρυτικού στελέχους του κόμματος Αμπντουλατίφ Σενέρ.

Ο κ.  Νταβούτογλου, μετά τις εκλογές του 2002 έγινε σύμβουλος, αρχικά του Πρωθυπουργού Αμπντουλάχ Γκιουλ και από το Μάρτιο του 2003, σύμβουλος του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ανέλαβε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Εξωτερικών την Πρωτομαγιά του 2009, ενώ εξελέγη βουλευτής στις εκλογές του 2011. Το 2014 και μετά την εκλογή του Ερντογάν ως Προέδρου της Τουρκίας, ο Νταβούτογλου εξελέγη στις 27 Αυγούστου νέος αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και την επόμενη μέρα έλαβε από τον Πρόεδρο Ερντογάν εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Πρακτικά, μετά την εκλογή νέου αρχηγού στο συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις 22 Μαΐου, ο νέος αρχηγός θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα