Τρίζει η ΕΕ: Ψήφισμα για Brexit στη Βρετανία, εκλογές στην Ισπανία

Το διάταγμα για τη διάλυση του ισπανικού κοινοβουλίου και την προκήρυξη των εκλογών στις 26 Ιουνίου υπέγραψε ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε, όπως ενημέρωσε το παλάτι, ένα γεγονός που πραγματικά θα τραντάξει συθέμελα την Ευρωπαϊκή Ένωση αν συνδυαστεί με ένα Brexit.

Σημειώνεται ότι όλες οι προσπάθειες των Σοσιαλιστών κυρίως να επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας απέβησαν άκαρπες, με τον ισπανικό Τύπο να κάνει λόγο για ιστορική αποτυχία του πολιτικού δυναμικού της χώρας, αλλά και για ανικανότητά τους να επιτύχουν μια συμφωνία.

Τα ποσοστά των κομμάτων δεν φαίνεται παράλληλα πως θα δώσουν κυβέρνηση ούτε από τις νέες εκλογές με την 4η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης να βυθίζεται μέρα με την ημέρα.

Πλέον μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την επιβίωση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες καθώς ένα προς ένα τα μέτωπα αντιπαράθεσης πολλαπλασιάζονται με την αναζωπύρωση του μετώπου στην Ουκρανία, την πιθανή κατάρρευση των συνομιλιών για τη Συρία που κρέμονται από μια κλωστή και τους μετανάστες να έρχονται στην Ευρώπη κατά χιλιάδες από τη Λιβύη ενώ η ακροδεξιά καλπάζει στην Αυστρία, στη Γαλλία και οι ξενοφοβικές πολιτικές δυνάμεις να παίρνουν κεφάλι στην Ευρώπη.

Το ΝΑΤΟ παράλληλα κινείται όλο και πιο πολύ προς τα «ανατολικά» με τις ανησυχίες για τη ρωσική επιθετικότητα να πληθαίνουν.

Ο Ερντογάν την ίδια στιγμή εκμηδένισε τις ροές προσφύγων στο Αιγαίο, δείχνοντας στις Βρυξέλλες ποιος είναι το «αφεντικό» στο παζάρι και κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί αν δεν πάρει την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που κρίνεται την Τετάρτη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που Γαλλία και Γερμανία φοβούνται πως θα γεμίσει η Ευρώπη από μουσουλμάνους.

Όλα αυτά χωρίς να υπολογίσει κάποιος τι θα συμβεί αν προηγηθεί – του δημοψηφίσματος στη Βρετανία και των εκλογών στην Ισπανία – η Ελλάδα με οποιονδήποτε αποσταθεροποιητικό τρόπο…
tribune

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα