Μήνυμα επιτρόπου Χαν προς Άγκυρα: Δεχτείτε τους πρόσφυγες. Βίντεο

Η Τουρκία έχει καθήκον να υποδεχθεί τους χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες που είναι αποκλεισμένοι στα σύνορά της, διαμήνυσε ο ο επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Το ζήτημα βρίσκεται στο επίκεντρο της άτυπης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Άμστερνταμ, όπου συμμετέχει και ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, απηύθυνε έκκληση για ενότητα.

«Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι άνθρωποι που έρχονται μέσα από τη Συρία είναι Σύροι που έχουν ανάγκη από διεθνή προστασία. Κι επιπλέον, η στήριξη που παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Τουρκία, μεταξύ άλλων, έχει ακριβώς ως στόχο να εξασφαλίσει πως η Τουρκία έχει τα μέσα, τα εργαλεία, τις πηγές για να προστατεύει και να φιλοξενεί ανθρώπους που ζητούν άσυλο», δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, επεσήμανε πως η Ευρώπη «δεν έχει αρμοδιότητα να πει στην Τουρκία τι πρέπει να κάνει».

Υπενθύμισε, όμως, ότι την Πέμπτη ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου είπε πως «θα επιτραπεί σ’ αυτούς τους ανθρώπους να περάσουν στην Τουρκία».

Οι Βρυξέλλες εκφράζουν ικανοποίηση για την πρόοδο των εργασιών για τη δημιουργία των hot spot στα ελληνικά νησιά.

euronews

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα