Προσφυγικό: Τι συμφώνησαν ΕΕ - Τουρκία. Τα ανταλάγματα

Την φιλοξενία, στέγαση και ενσωμάτωση, όσο αυτό είναι δυνατόν, 2,2 εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων στο έδαφος της Τουρκίας θα χρηματοδοτήσει η ΕΕ με το ποσό των 3 δισ., ενώ ταυτόχρονα, όπως ήταν αναμενόμενο θα δώσει στην Άγκυρα κίνητρα για να συνεργαστεί μαζί της στην φύλαξη των συνόρων και την περαιτέρω ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών.

Οι 28 ηγέτες της ΕΕ, ενέκριναν ένα κείμενο συμπερασμάτων, μια κοινή δήλωση με την Τουρκία, την οποία είχαν προετοιμάσει οι διπλωμάτες του Συμβουλίου των μονίμων αντιπροσώπων από το βράδυ του Σαββάτου.

Η δήλωση περιγράφει τις κινήσεις από την πλευρά της Τουρκίας σε σχέση με τη φύλαξη των συνόρων της, τον περιορισμό της εξόδου μεταναστών από το έδαφός της και την φιλοξενία των υπολοίπων και τα κίνητρα της ΕΕ.

Αθήνα και Λευκωσία δηλώνουν ικανοποίηση καθώς οι βασικές ανησυχίες των δύο χωρών λαμβάνονται υπόψιν και η ΕΕ δεν δίνει στην Άγκυρα λευκή επιταγή.

Ο Ντ.Τουσκ και ο Ζ.Κ.Γιούνκερ εξήγησαν κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της Συνόδου ότι, η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας θα συνεχίσει να υφίσταται μόνο μέσα στο καθορισμένο πλαίσιο, ενώ τα διαπραγματευτικά κεφάλαια για το 2016 δεν αναφέρονται ονομαστικά (σημείο που επιδίωκε η Λευκωσία).

Επιπλέον, η Τουρκία οφείλει να ευθυγραμμιστεί με τα κοινοτικά δεδομένα αν θέλει να ελπίζει σε άνοιγμα κεφαλαίων ή και να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει από την απόφαση του Δεκεμβρίου του 2006 και του Δεκεμβρίου του 2009 για το πάγωμα κεφαλαίων που σχετίζονται με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το πρόσθετο πρωτόκολλο της τελωνειακής ένωσης. Η λεγόμενη ονομαστική αναφορά απαλείφθηκε όταν το κείμενο ήταν ακόμα στα χέρια των διπλωματών το βράδυ του Σαββάτου.

Σε σχέση με την απελευθέρωση της βίζα για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται την ΕΕ και πάλι επιλέχθηκε μια πολύπλοκη διαδικασία με τρεις ενδιάμεσους σταθμούς και τρεις εκθέσεις προόδου (Δεκέμβρης 2015, Μάρτιος 2016 και Οκτώβριος 2016) για να φτάσουμε στο τέλος σε μια σταδιακή και πάλι άρση.

Τα 3 δισ., που κατά τον Α.Νταβούτογλου είναι χρήματα για τους Σύρους και όχι για την Τουρκία, θα δοθούν σταδιακά και στη βάση εκπλήρωσης προαπαιτούμενων - όπως συνήθως εκταμιεύει χρήματα η ΕΕ.

Η Τουρκία μπαίνει σε μια διαδικασία ασφυκτικού ελέγχου για όλα τα παραπάνω με τον Ζ.Κ.Γιούνκερ και τον Ντ.Τούσκ να μην ξεχνούν και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ελευθερία του Τύπου και τις άλλες ατασθαλίες της Τουρκίας, τις οποίες δεν παρέλειψαν να θυμίσουν στον Α. Νταβούτογλου όταν στεκόταν δίπλα τους.

Βεβαίως, ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου δεν έχασε ευκαιρία να πλασάρει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Άγκυρα στο ακροατήριό του, να θυμίσει τα ποσοστά με τα οποία εκλέχθηκε και να ξεκαθαρίσει ότι η χώρα του επιθυμεί να εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Προς το παρόν πέτυχε να επαναλαμβάνεται αυτή η Σύνοδος 2 φορές το χρόνο και να ανοίξει ένα μόνιμο πλαίσιο διαλόγου υψηλού επιπέδου για θέματα ενέργειας και οικονομίας με την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα