Μετά τα S-400 ο Πούτιν παίρνει επιπλέον στρατιωτικά μέτρα

Σύσσωμη η διεθνής κοινότητα συστήνει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία σε Άγκυρα και Μόσχα, για να μην κλιμακωθεί περαιτέρω η μεταξύ τους ένταση.

Χθες, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό F16, τουρκικό κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια – κατά τα λεγόμενα των Τούρκων – δέχτηκε ρωσική επίθεση, με αποτέλεσμα δεκάδες θανάτους.

Ρωσική εφημερίδα που επικαλείται στρατιωτική πηγή, αποκαλύπτει σήμερα ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει επιπλέον 10 με 12 μαχητικά αεροσκάφη στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία για να ενισχύσει την κάλυψή της.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού τζετ από την τουρκική πολεμική αεροπορία στην τουρκο-συριακή μεθόριο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι όλα τα ρωσικά βομβαρδιστικά θα συνοδεύονται- θα καλύπτονται από τούδε και στο εξής από μαχητικά, καταδιωκτικά αεροσκάφη.

«Πλέον κάθε ένα από τα 24 ρωσικά βομβαρδιστικά θα συνοδεύεται επιτακτικώς από ένα μαχητικό αεροσκάφος», φέρεται να δήλωσε η ίδια πηγή στη ρωσική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι για το σκοπό αυτό το ρωσικό γενικό επιτελείο θα ενισχύσει με 10-12 καταδιωκτικά αεροσκάφη τη βάση της στη Συρία.

Πρόκειται ουσιαστικά για το δεύτερο στρατιωτικό μέτρο που λαμβάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μετά την ανάπτυξη συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στη ρωσική αεροπορική βάση του Χμέιμιμ στη Συρία.

«Η Ρωσία δεν θα κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. «Δεν επιθυμούμε οποιαδήποτε κλιμάκωση», είπε από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν.

Οι Τούρκοι επιμένουν ότι προειδοποίησαν το ρωσικό μαχητικό ότι εισέρχεται στον εναέριο χώρο τους, δημοσιοποίησαν μάλιστα και σχετικό βίντεο, ωστόσο, ο ένας εκ των δύο χειριστών, ο διασωθέντας, δήλωσε χθες ότι δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση, ούτε καν είδαν τον πύραυλο να έρχεται κατά πάνω τους.

Και παρά τον «πόλεμο» δηλώσεων, σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, παραμένουν οι φόβοι για συγκρούσεις, ειδικά μετά τα ρωσικά αντίποινα στην Τουρκία, σε συριακό έδαφος.

Η Μόσχα, ωστόσο, επιμένει στην απειλή της για οικονομική ασφυξία προς την Τουρκία. Μάλιστα σήμερα ανακοινώθηκε από το υπουργείο Γεωργίας ότι ενισχύονται οι έλεγχοι στα τουρκικά προϊόντα.

Το οικονομικό παιχνίδι είναι κάτι που δεν «αρέσει» και πολύ στην Άγκυρα. Χαρακτηριστικές είναι οι «πυροσβεστικές δηλώσεις που έκανε χθες ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος έσπευσε να διαμηνύσει ότι «Η Ρωσία είναι φίλη», υπενθυμίζοντας παράλληλα και τους οικονομικούς δεσμούς των δύο χωρών.

Από πλευράς της διεθνούς κοινότητας και ως δείγμα της ανησυχίας όλων των δυνάμεων, μεταβαίνει σήμερα στη Μόσχα ο Φρανσουά Ολάντ, ενώ χθες έγινε και το τηλεφώνημα του Τζον Κέρι στον Σεργκέι Λαβρόφ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών «τόνισε την ανάγκη και οι δύο πλευρές να μην επιτρέψουν αυτό το περιστατικό να κλιμακώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο χωρών ή να μεταφέρουν τις μεταξύ τους εντάσεις στη Συρία», σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών «ο υπουργός τόνισε την κατάφωτη παραβίαση του μνημονίου συνεργασίας που έχουν υπογράψει η Ρωσία και οι ΗΠΑ για την ασφάλεια των πτήσεων των δύο χωρών στις επιχειρήσεις που πραγματοποιούν στον εναέριο χώρο της Συρίας, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν απόλυτα στην εφαρμογή των συμφωνημένων κανόνων από όλες τις χώρες που συμμετέχουν στην δυτική συμμαχία (της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ), ανάμεσα τους και η Τουρκία».

Νωρίτερα, ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η Μόσχα δεν θα κηρύξει πόλεμο στην Τουρκία, ωστόσο χαρακτήρισε «προσχεδιασμένη πρόκληση» την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να κλιμακώσουμε το συμβάν. Απλώς υπερασπιζόμαστε την ασφάλειά μας και τα δικαιώματά μας επί των συνόρων μας», είχε πει νωρίτερα ο Ταγίπ Ερντογάν, επαναλαμβάνοντας ότι ζητήθηκε  «δέκα φορές σε διάστημα 5 λεπτών» από τους πιλότους του ρωσικού μαχητικού να απομακρυνθούν από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα