Τουρκία - Ρωσία πόλεμος κατηγοριών. Παγκόσμια ανησυχία

Τα βλέμματα ολόκληρου του κόσμου είναι στραμμένα στον διπλωματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από τουρκικά πυρά. Με κομμένη την ανάσα αναμένεται η αντίδραση του Κρεμλίνου, ενώ η Ρωσία κόβει κάθε στρατιωτική επικοινωνία με την Τουρκία.

Την ίδια στιγμή, η διεθνής κοινότητα φαίνεται ότι «αδειάζει» τον Πούτιν και ξεκαθαρίζει ότι η Άγκυρα έχει κάθε δικαίωμα να διαφυλάξει τον εναέριο χώρο της. Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι υπήρξε οποιαδήποτε παραβίαση, ενώ την ίδια στιγμή οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι επί πέντε λεπτά τα F16 τους προειδοποιούσαν το ρωσικό μαχητικό τύπου SU-24.

Πολεμική και η ρητορεία Πούτιν και Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Ρωσίας μίλησε για «πισώπλατη μαχαιριά από συνεργάτες του Ισλαμικού Κράτους», ενώ ο Τούρκος ομόλογός του σήκωσε το γάντι και δήλωσε ότι η Ρωσία χτυπά θέσεις Τουρκομάνων στη Συρία.

«Η Τουρκία έδρασε ως συνένοχος των τρομοκρατών», ανέφερε ο Πούτιν και άφησε σαφείς αιχμές για τον ρόλο της χώρας στην υποστήριξη του Ισλαμικού Κράτους, τονίζοντας πως η Μόσχα έχει παρατηρήσει δεκάδες περιπτώσεις μεταφοράς πετρελαίου προς τα τουρκικά σύνορα, από τα κατεχόμενα εδάφη του ISIS.

«Οι τζιχαντιστές έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια από τις πωλήσεις πετρελαίου και έχουν προστασία από τις ένοπλες δυνάμεις μεγάλων κρατών. Είναι ξεκάθαρο γιατί σκοτώνουν κόσμο με τον πιο βάρβαρο τρόπο και γιατί διεξάγουν τρομοκρατικές ενέργειες σε άλλες χώρες, αλλά και στην καρδιά της Ευρώπης», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «το γεγονός πως μέχρι σήμερα δεν υπήρξαν πολύ πιο δραματικά γεγονότα στη Συρία, οφείλεται στην ψύχραιμη στάση της Τουρκίας. Να μην αμφιβάλλει κανείς ότι αυτό το περιστατικό καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια για να το εμποδίσουμε». Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για χώρες που στηρίζουν τον Μπασάρ Αλ Άσαντ και δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καταδικάζουμε τις σφοδρές επιθέσεις που επικεντρώνονται στην περιοχή όπου κατοικούν Τουρκομάνοι. Εκεί έχουμε συγγενείς και ομοεθνείς».

Νταβούτογλου: Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να προασπίσει τα σύνορά της

Για το περιστατικό εξέδωσε ανακοίνωση η κυβέρνηση της Συρίας, κάνοντας λόγο για κατάφωρη επίθεση εναντίον της εθνικής της κυριαρχίας. «Η τουρκική πλευρά κατέρριψε ένα πολεμικό αεροσκάφος των Ρώσων συμμάχων μας στη συριακή επικράτεια, ενώ επέστρεφε από μια αποστολή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», ανέφερε η συριακή κυβέρνηση και σημείωσε ότι αυτό καταδεικνύει ότι η τουρκική κυβέρνηση «παραμένει στο πλευρό των τρομοκρατών και υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν αρχίσει να καταρρέουν μετά τα πλήγματα που τους προκάλεσε ο συριακός στρατός».

Μετά την έκτακτη Σύνοδο της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτεμπεργκ τάχθηκε ουσιαστικά με το μέρος της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «έχω εκφράσει και στο παρελθόν τις ανησυχίες μου σχετικά με τις συνέπειες των στρατιωτικών δράσεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ».

«Η κατάσταση είναι σοβαρή και αυτό που χρειάζεται είναι ηρεμία, διπλωματία και αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Στόλτεμπεργκ και κάλεσε τη Μόσχα και την Άγκυρα να συνεχίσουν τις επαφές τους, για να επιλύσουν το ζήτημα. «Έχουν ήδη υπάρξει επαφές μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας και θα θέλαμε οι επαφές αυτές να συνεχιστούν», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με μήνυμα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter συνέστησε ψυχραιμία και ηρεμία. «Σε αυτήν την επικίνδυνη στιγμή, μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους, θα πρέπει όλοι να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και την ηρεμία μας», έγραψε.

Η Τουρκία αλλά και η αμερικανική πλευρά ισχυρίζονται ότι το ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, διαψεύδοντας τα όσα δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι τα F-16 τους προειδοποίησαν δέκα φορές το ρωσικό αεροσκάφος, προτού το καταρρίψουν. Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι το SU-24 πέταξε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας.

Το ρωσικό γενικό επιτελείο έκανε χθες γνωστό ότι ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού βομβαρδιστικού έκανε χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του, αλλά σκοτώθηκε από πυρά που προήλθαν από το έδαφος.

Νωρίτερα, τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο που έδειχνε τους δύο πιλότους να πέφτουν με τα αλεξίπτωτά τους, τη στιγμή που δέχονταν εκατοντάδες σφαίρες από ομάδα Σύριων ανταρτών, πολέμιων του Μπασάρ Αλ Άσαντ.


Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα