Στήριξη Ομπάμα στην Τουρκία. Νεκρός ο ένας Ρώσος πιλότος. Σκληρό βίντεο

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν πριν από λίγο με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, από τον Λευκό Οίκο, πως το "περιστατικό" με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τις τουρκικές αρχές "υπογραμμίζει" το πρόβλημα που προκύπτει από την ανάπτυξη και την επιχείρηση των Ρωσικών δυνάμεων εναντίων των βάσεων του Ισλαμικού κράτους, κοντά στα σύνορα της Τουρκίας.

Ο Μπαράκ Ομπάμα σχολιάζοντας την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία στα σύνορα της με τη Συρία τόνισε πως κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως: "Η Τουρκία, όπως κάθε άλλη χώρα διαθέτει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εναέριο χώρο της και τα σύνορά της (όταν παραβιάζονται)".

Παράλληλα, χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το γεγονός να ξεκινήσουν οι συνομιλίες μεταξύ των δυο χωρών για την αποκλιμάκωση των ήδη τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

"Είναι πολύ σημαντικό αυτή τη στιγμή για εμάς να διασφαλίσουμε ότι τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Τούρκοι θα συνομιλήσουν απευθείας για να καταφέρουν να εξακριβώσουν τι συνέβη και να λάβουν τα μέτρα εκείνα με τα οποία θα αποφευχθεί οποιουδήποτε είδους κλιμάκωση" είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος Ομπάμα τόνισε πως αν η Ρωσία επικεντρωνόταν στο Ισλαμικό Κράτος και όχι στη στήριξη του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασαρ αλ Άσαντ τότε "οι πιθανότητες για λάθη θα ήταν πολύ λιγότερες". "Το πρόβλημα είναι ότι η Ρωσία δεν επικεντρώνεται στο Ισλαμικό Κράτος αλλά στην ενδυνάμωση του Άσαντ".

Πριν από λίγη ώρα, οι αρχές της χώρας σε μια προσπάθεια εξήγησης των αιτίων του χτυπήματος, ανέφεραν ότι η παραβίαση του εναέριου χώρου της Τουρκίας από το ρωσικό μαχητικό διήρκεσε ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Το ΝΑΤΟ δικαιολογεί την αντίδραση της Ρωσίας

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ καλούν την Τουρκία να δείξει ψυχραιμία, μετά την έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού. Πολλοί από τους συμμετέχοντες τόνισαν πως όντως το ρωσικό μαχητικό παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας, ωστόσο η δεύτερη υπερέβαλλε.

Επιβεβαιώνει η Ρωσία το θάνατο του ενός πιλότου.

Το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι ο ένας από τους δυο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους τύπου SU-24, το οποίο κατερρίφθη στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας από τουρκικά F-16 είναι νεκρός.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η Telegraph, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο ένας πιλότος σκοτώθηκε κατά την «κάθοδο», πληροφορία που ενισχύει το σενάριο ότι οι τουρκμένοι σκότωσαν τους πιλότους ενώ προσγειώνονταν με αλεξίπτωτα.

Οργή και απειλές Πούτιν κατά της Τουρκίας

Την οργή του Βλαντιμίρ Πούτιν προκάλεσε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία. Ο Ρώσος πρόεδρος μίλησε για «πισώπλατη μαχαιριά» και εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην Άγκυρα, κατηγορώντας την ότι ευθέως ότι συνεργάζεται με τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν οι πιλότοι του αεροσκάφους είναι νεκροί ή αιχμάλωτοι ανταρτών που αντιτίθεται στον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Θα αναλύσουμε όλα αυτά που έχουν συμβεί. Και αυτό το τραγικό γεγονός θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις ρωσοτουρκικές σχέσεις», προειδοποίησε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους και εξέφρασε τη λύπη του που η Άγκυρα ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου του ΝΑΤΟ, του οποίου είναι μέλος, αντί να συζητήσει το θέμα αυτό απευθείας με τη Μόσχα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ακύρωσε το προγραμματισμένο για τις 25 Νοεμβρίου ταξίδι του στην Τουρκία.

Από την πλευρά της, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι είναι δικαίωμά της να προστατεύσει το έδαφός της. Τούρκος αξιωματικός δήλωσε: «Δεν πρόκειται για επιθετική κίνηση εναντίον συγκεκριμένης χώρας». Ο στρατός της γειτονικής χώρας έκανε γνωστό ότι κατέρριψε το αεροσκάφος όταν εισέβαλε στον τουρκικό εναέριο χώρο και συγκεκριμένα στην επαρχία Χατάι.

Ακόμη, οι Τούρκοι ισχυρίζοντας ότι τα F-16 τους προειδοποίησαν δέκα φορές το ρωσικό αεροσκάφος, προτού το καταρρίψουν. Η Ρωσία αρνείται κατηγορηματικά ότι το SU-24 πέταξε στον εναέριο χώρο της Τουρκίας. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να προεδρεύσει μιας υψηλόβαθμης συνόδου ασφαλείας, κατά την οποία θα συζητηθούν οι εξελίξεις.

H συριακή κυβέρνηση έκανε λόγο για «κατάφωρη επίθεση» εναντίον της εθνικής της κυριαρχίας. «Σε μια κατάφωρη επίθεση εναντίον της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας, η τουρκική πλευρά κατέρριψε ένα πολεμικό αεροσκάφος των Ρώσων συμμάχων μας στη συριακή επικράτεια, ενώ επέστρεφε από μια αποστολή εναντίον του Ισλαμικού Κράτους», σύμφωνα με μια στρατιωτική πηγή που επικαλέστηκε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Sana.

Αυτό «καταδεικνύει ότι η τουρκική κυβέρνηση παραμένει στο πλευρό των τρομοκρατών και υποστηρίζει τις τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν αρχίσει να καταρρέουν μετά τα πλήγματα που τους προκάλεσε ο συριακός στρατός» συνέχισε ο στρατιωτική αυτή πηγή.

Στο μεταξύ, ένας δημοσιογράφος και αναπληρωτής διοικητής μίας ταξιαρχίας των τουρκμενικών δυνάμεων έκανε γνωστό ότι μαχητές τους Συρία άνοιξαν πυρ και σκότωσαν και τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού, την στιγμή που προσέγγιζαν στο έδαφος με τα αλεξίπτωτά τους. «Και οι δύο πιλότοι εντοπίστηκαν νεκροί. Οι σύντροφοί μας άνοιξαν πυρ ενώ εκείνοι βρίσκονταν στον αέρα και τους σκότωσαν» πριν προσγειωθούν στο έδαφος, δήλωσε.

Μάλιστα, η τουρκική Hurriyet έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τους δύο πιλότους να πέφτουν με τα αλεξίπτωτά τους, ενώ ταυτόχρονα ακούγονται εκατοντάδες σφαίρες.

Η Τουρκία ενημέρωσε τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ γραπτώς. Ο αναπληρωτής υφυπουργός της Τουρκίας έχει συναντηθεί με τους επιτετραμμένους της Ρωσίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, καθώς και με τον πρεσβευτή της Γαλλίας, με το αιτιολογικό ότι παραβίασε επανειλημμένα τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Άγνωστη η τύχη των δύο πιλότων

Θρίλερ με την τύχη των δυο Ρώσων πιλότων του ρωσικού μαχητικού, καθώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Τουρκίας υποστηρίζουν ότι οι πιλότοι είναι ζωντανοί.

Την πεποίθηση ότι οι δυο πιλότοι του ρωσικού μαχητικού, που κατερρίφθη στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας από τουρκικά F-16, είναι ζωντανοί παρά τα όσα υποστηρίζουν τουρκμένοι αντάρτες, εξέφρασε εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης.

«Οι μονάδες μας, οι οποίες έλαβαν την πληροφορία πως οι δύο πιλότοι είναι ζωντανοί, εργάζονται για να τους παραλάβουν από τους αντιπολιτευόμενους αντάρτες ασφαλείς», ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος.

Διοικητές των τουρκμενικών δυνάμεων ισχυρίστηκαν νωρίτερα ότι πυροβόλησαν και σκότωσαν και τους δύο Ρώσους πιλότους του μαχητικού αεροσκάφους SU-24, υποστηρίζοντας ότι έχουν στην κατοχή τους και τις δύο σορούς

Ο επικεφαλής της 2ης μεραρχίας των Τουρκμένων ανταρτών, Αλπασλάν Τζελίκ, δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο Dogan:

«Σκοτώσαμε τους πιλότους ενώ προσγειώνονταν με αλεξίπτωτα. Οι σοροί τους είναι εδώ».

Οι δύο πιλότοι εκτοξεύθηκαν ζωντανοί από το φλεγόμενο αεροσκάφος και κατά την προσγείωσή τους, δέχτηκαν τα πυρά των ανταρτών.

Λίγη ώρα αργότερα, οι ίδιοι οι αντάρτες έδωσαν στη δημοσιότητα ένα ιδιαίτερα σκληρό βίντεο, το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, απαθανατίζει τον έναν από τους δύο πιλότους νεκρό. Παρόλα αυτά, η αυθεντικότητα των εικόνων ελέγχεται.

Η Μόσχα δεν γνωρίζει τίποτα για την τύχη των πιλότων

Το Κρεμλίνο δεν έχει καμιά απολύτως επίσημη πληροφόρηση όσον αφορά την τύχη των δύο χειριστών του ρωσικού βομβαρδιστικού Σουχόι Su-24 δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όχι, δεν υπάρχει καμιά επίσημη πληροφόρηση. Σε αυτή την περίπτωση όμως, αξιόπιστη πληροφόρηση μπορεί να έλθει μόνο από το υπουργείο Άμυνας» της Ρωσίας, ανέφερε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Η Μόσχα αναμένει από το NATO να αντιδράσει και να σχολιάσει τις «προκλητικές» κινήσεις της Τουρκίας, δήλωσε ακόμη ο Πεσκόφ αναφερόμενος στην κατάρριψη του Su-24 από ένα καταδιωκτικό F-16 της τουρκικής ΠΑ.

«Όπως γνωρίζουμε, το συμβούλιο του NATO ξεκινά μια συνάντηση αυτή τη στιγμή. Θα περιμένουμε κάποια αντίδραση από εκεί, περιλαμβανομένης μιας αποτίμησης αυτών των προκλητικών και απαράδεκτων ενεργειών της τουρκικής πλευράς», τόνισε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

«Μπορώ μόνο να εκφράσω την οργή μας και την απογοήτευσή μας όσον αφορά αυτές τις κινήσεις χωρίς προηγούμενο από την Τουρκία», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, διπλωμάτης καριέρας που είχε υπηρετήσει επί σειρά ετών στη ρωσική πρεσβεία στην Τουρκία.

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ

Έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες θα διεξαχθεί στις 17.00 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδος) "κατόπιν αιτήματος της Τουρκίας", ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Συμμαχίας.

Το ΝΑΤΟ "παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", μετά την κατάρριψη από την Τουρκία ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το οποίο, σύμφωνα με την Ακγυρα, παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, είχε δηλώσει νωρίτερα αξιωματούχος στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

"ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.

Στις 5 Οκτωβρίου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε ζητήσει από τη Ρωσία "να σεβαστεί πλήρως τον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ και να αποφύγει μία κλιμάκωση της έντασης με την Ατλαντική Συμμαχία".

"Στη Συρία, παρακολουθούμε μια ανησυχητική κλιμάκωση των ρωσικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων", είχε δηλώσει ο ίδιος τρεις ημέρες αργότερα, στις 8 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές. "Ενας ρώσος πιλότος", ακούγεται να λέει μία φωνή από μία ομάδα συγκεντρωμένων ανδρών. "Ο Θεός είναι μεγάλος", λέει άλλη φωνή.Το βίντεο με τον πιλότο να κείτεται νεκρός εστάλη στο Ρόιτερς από συριακή ανταρτική αντικαθεστωτική ομάδα που δρα στην βορειο-δυτική Συρία, όπου επιχειρούν οργανώσεις όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός και όπου δεν υπάρχει παρουσία μαχητών του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με το CNN και ο δεύτερος πιλότος είναι νεκρός και μάλιστα και τους δυο τους γάζωσαν σύροι αντάρτες.

Σύμφωνα με την Αγκυρα, τουρκικά F-16 S κατέρριψαν σήμερα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στην περιοχή της τουρκο-συριακής μεθορίου έπειτα από επανειλημμένες προειδοποιήσεις για παραβίαση του τουρκικού εναερίου χώρου, όμως η Μόσχα ανακοίνωσε ότι μπορεί να αποδείξει ότι το Su-24 δεν είχε εγκαταλείψει τον συριακό εναέριο χώρο.

Τι υποστηρίζουν οι Τούρκοι

Τα τουρκικά αεροσκάφη κατέρριψαν ένα ρωσικό μαχητικό τύπου SU-24 μετά από παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Το μαχητικό συνετρίβη στα βορειοδυτικά της Συρίας, σύμφωνα με όλους τους κανόνες εμπλοκής, στην πόλη Μπαγιρμπουτσάκ που πλειοψηφεί το τουρκμενικό στοιχείo.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας δήλωσε ότι κατερρίφθη ένα ξένο αεροσκάφος, μετά από 10 προειδοποιήσεις σε χρονικό διάστημα πέντε λεπτών, από δύο F-16.

Οι στρατιωτικές αρχές ενημέρωσαν τον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν για την κατάσταση ενώ ενημερώνεται και ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτοβλου.

Τι υποστηρίζουν οι Ρώσοι

Σήμερα ένα αεροσκάφος από το ρωσικό σμήνος που συμμετέχει στις επιδρομές στη Συρία συνετρίβη σε περιοχή της Συρίας, μάλλον από πύραυλο εδάφους-αέρος.

Το αεροσκάφος πετούσε σε υψόμετρο 6.000 μέτρων. Η κατάσταση των ρώσων πιλότων δεν είναι γνωστή αυτή τη στιγμή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι πιλότοι κατάφεραν να εκτιναχθούν από το πιλοτήριο.

Οι συνθήκες συντριβής είναι αδιευκρίνιστες.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης, το αεροσκάφος πετούσε μόνο στον εναέριο χώρο της Συρίας, γεγονός που αποδεικνύεται από τις καταγεγραμμένες πληροφορίες των μόνιτορ.

Επείγουσες απαντήσεις για το περιστατικό ζητάει η Βρετανία

Η κυβέρνηση της Βρετανίας χαρακτηρίζει πολύ σοβαρό το περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους και ζητάει επειγόντως λεπτομέρειες για την κατάρριψη.

Ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Su-24 το οποίο κατερρίφθη στην περιοχή της συρο-τουρκικής μεθορίου είναι νεκρός, μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk, επικαλούμενο τοπικές πηγές. Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία.

Εντοπίστηκε νεκρός ο ένας από τους δύο πιλότους του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους που κατερρίφθη από το τουρκικό F16, σύμφωνα με τον ιστότοπο conflict news, ο οποίος ανήρτησε στο twitter βίντεο αυτόπτη μάρτυρα. Στις εικόνες φαίνεται  ένας αιμόφυρτος άνδρας με στρατιωτική στολή να κείτεται στο έδαφος και να περιστοιχίζεται από μαχητές οι οποίοι φωνάζουν "ο Θεός είναι μεγάλος". Προσοχή σκληρές εικόνες.

Το κείμενο που συνοδεύει το βίντεο αναφέρει επί λέξει στα αραβικά "νεκρός ο πιλότος".

 

Ρωσικό αεροσκάφος κατέρριψαν οι Τούρκοι Με εντολή Νταβούτογλου. 10 προειδοποιήσεις σε 5 λεπτά

Έκτακτη σύγκλιση του ΝΑΤΟ ζήτησε η Τουρκία μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους

Την έκτακτη σύγκλιση του ΝΑΤΟ ζήτησε η Τουρκία μετά την κατάρριψη από τις τουρκικές δυνάμεις ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους το οποίο σύμφωνα με την Τουρκία παραβίαζε τον εθνικό εναέριο χώρο της.

Η έκτακτη σύνοδος θα γίνει σύμφωνα με τους Times στις 6 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ  δήλωνε ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία "παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σε επαφή με τις τουρκικές αρχές". "ΤΟ ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις τουρκικές αρχές", δήλωσε ο αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετά το σοβαρότερο συμβάν από την στρατιωτική επέμβαση της Μόσχας στη Συρία.

Η Τουρκία από την πρώτη στιγμή της Ρωσικής επέμβασης στην Συρία αντιδρά σφοδρά καθώς θεωρεί ότι τα ρωσικά αεροσκάφη πλήττουν περιοχές όπου κατοικούν τουρκομανικοί πληθυσμοί. Μάλιστα η τουρκική διπλωματία έχει κάνει διαβήματα στην ρωσική πλευρά ενώ ο ίδιος ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ακόμη και με καταρρίψεις αεροσκαφών.


Η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών προκάλεσε μάλιστα την επέμβαση των ΗΠΑ που υποσχέθηκαν στην Τουρκία κοινή δράση στα βορειοδυτικά της Συρίας για τον έλεγχο της κατάστασης από ΗΠΑ και Τουρκία.

Ο δεύτερος πιλότος βρίσκεται στα χέρια των τουρκμενικών ανταρτικών δυνάμεων που πολεμούν κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ στη βόρεια Συρία. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και έπεσαν με αλεξίπτωτα, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί η τύχη τους. Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ερευνούν την περιοχή για την ανεύρεση των πιλότων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι δύο πιλότοι εκτινάχθηκαν πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους και έπεσαν με αλεξίπτωτα, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί η τύχη τους.

Ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα ερευνούν την περιοχή για την ανεύρεση των πιλότων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού στρατού αναφέρει ότι ένα πολεμικό αεροσκάφος κατερρίφθη κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας, γιατί παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, οι πιλότοι του αεροσκάφους προειδοποιήθηκαν τουλάχιστον 10 φορές σε διάστημα 5 λεπτών.

Δύο τουρκικά f-16 που περιπολούσαν στην περιοχή εμπλέκονται στην κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. Το τουρκικό επιτελείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι πρόκειται για ένα αεροσκάφος ρωσικής κατασκευής SU-24.

Πολύ σοβαρό χαρακτηρίζει το περιστατικό η Ρωσία. Αναμένεται αντίδραση Πούτιν

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία "πολύ σοβαρό γεγονός", αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε ότι το ρωσικό μαχητικό βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο πριν από τη συντριβή του, όπως είχε ανακοινώσει προηγουμένως το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, και ζήτησε υπομονή μέχρι την εξακρίβωση του αίτιου της συντριβής.

"Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακούσει κάτι για το αίτιο της συντριβής του μαχητικού μας αεροσκάφους από το υπουργείο Αμυνας. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι το αεροσκάφος βρισκόταν στον συριακό εναέριο χώρο, επάνω από συριακό έδαφος", δήλωσε ο Πεσκόφ τονίζοντας ότι η πρώτη ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας βασίζεται σε προκαταρκτικές πληροφορίες.

"Θα ήταν σφάλμα να κάνουμε αυτή τη στιγμή εκτιμήσεις, να κάνουμε δηλώσεις, χωρίς να έχουμε την ολοκληρωμένη εικόνα", είπε.

"Είναι πιθανόν ότι ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν) θα θίξει το θέμα κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον βασιλιά (της Ιορδανίας Αμπντάλα) και ότι θα υπάρξει κάποια αντίδραση", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ακύρωσε ο Λαβρόφ το ταξίδι του στην Τουρκία

Πληροφορίες από ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ακύρωσε την προγραμματισμένη για αύριο επίσκεψή του στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού SU-24 από τον τουρκικό στρατό, κάτι που πάντως προς το παρόν δεν επιβεβαιώνει η τουρκική πλευρά.

Βασικό θέμα της ατζέντας θα ήταν οι εξελίξεις στη Συρία.

Ο Ρώσος υπουργός, ο οποίος επρόκειτο να έχει συνομιλίες με την τουρκική ηγεσία για το θέμα της τρομοκρατίας αλλά και για το Κυπριακό, θα συμμετείχε στη συνεδρία της Ομάδας Κοινού Σχεδιασμού του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας – Τουρκίας.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου χαρακτήρισε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους Sukhoi Su-24 στη Συρία "πολύ σοβαρό γεγονός", αλλά πρόσθεσε ότι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα