Σοκάρουν οι αποκαλύψεις της πρώην συντρόφου του Lubitz

Ο συγκυβερνήτης του μοιραίου Airbus 320 της Germanwings, Andreas Lubitz, που σε μία στιγμή αποφάσισε να πάρει μαζί του τόσους αθώους ανρώπους, εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών.

Το σενάριο της αυτοκτονίας εξακολουθεί να αποτελεί την επικρατέστερη εκδοχή όσον αφορά στα αίτια της τραγωδίας, ενώ οι νέες πληροφορίες που βγαίνουν στην επιφάνεια συνηγορούν πως η ψυχική κατάσταση του 28χρονου πιλότου ήταν ένας καθοριστικός παράγοντας για το μοιραίο δυστύχημα στις γαλλικές Άλπεις.

Τελετή στην μνήμη των θυμάτων

Μια εθνική τελετή στη μνήμη των 150 θυμάτων από τη συντριβή του Airbus A320 της Germanwings θα γίνει στις 17 Απριλίου στον Καθεδρικό της Κολονίας, παρουσία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και του προέδρου της χώρας Γιοάχιμ Γκάουκ.

Στην τελετή αυτή έχουν προσκληθεί "οι οικογένειες και οι φίλοι" των θυμάτων, καθώς πολλοί κατάγονταν από την περιοχή αυτή της Γερμανίας, αλλά και εκπρόσωποι άλλων χωρών που θρηνούν θύματα από το αεροπορικό δυστύχημα, είπε μια εκπρόσωπος του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Μια λειτουργία στη μνήμη των θυμάτων τελέστηκε σήμερα το πρωί και στον Καθεδρικό ναό του Ντιν-λε-Μπεν, της νοτιοανατολικής Γαλλίας, κοντά στο σημείο της συντριβής του αεροπλάνου.

"Ήρθα για να προσευχηθώ για τις οικογένειες και τα θύματα. Με συγκλόνισε η τραγωδία αυτή. Είναι σημαντικό να τελέσουμε σήμερα αυτό το μνημόσυνο", είπε μια ηλικιωμένη κάτοικος της περιοχής που, μαζί με πολλούς άλλους πιστούς, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους οικείους των θυμάτων.

Πολλοί, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, άφησαν ένα μπουκέτο λουλούδια στη βάση της Αγίας Τράπεζας όπου είχαν τοποθετηθεί 150 κεριά, ένα για κάθε θύμα.

Μέλη δύο οικογενειών που θρηνούν θύματα από την τραγωδία αυτή αναμένονταν σήμερα στο Ντιν-λε-Μπεν, όμως δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα παραβρίσκονταν στην τελετή.

Συγκλονιστική μαρτυρία πρώην συντρόφου του

Στη συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην γερμανική εφημερίδα Bild, η Μαρία Β., μια αεροσυνοδός 26 ετών που σύμφωνα με την εφημερίδα διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τον 28χρονο Andreas Lubitz, είπε πως όταν πληροφορήθηκε το δυστύχημα της ήρθε στο νου μια φράση που είχε πει ο φίλος της: "Μια μέρα θα κάνω κάτι που θα αλλάξει όλο το σύστημα και όλος ο κόσμος θα μάθει και θα θυμάται το όνομά μου".

Σύμφωνα με την Bild, η νεαρή γυναίκα που δηλώνει "αφάνταστα σοκαρισμένη", πετούσε επί πέντε μήνες στις ίδιες πτήσεις με τον Lubitz πέρσι. Η σχέση τους διήρκησε μόνο εκείνη την περίοδο που δούλευαν μαζί και ποτέ δεν επισημοποιήθηκε.

Αν ισχύουν τα συμπεράσματα των ερευνητών, ο Andreas Lubitz "το έκανε αυτό επειδή κατάλαβε ότι λόγω των προβλημάτων υγείας του, το μεγάλο του όνειρο, να δουλέψει στη Lufthansa ως κυβερνήτης και ως πιλότος σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων ήταν πρακτικά αδύνατον να πραγματοποιηθεί", πρόσθεσε.

Οι αιτίες του χωρισμού


Η Μαρία Β. υποστήριξε ότι χώρισε με τον Lubitz γιατί "γινόταν ολοένα και πιο ξεκάθαρο ότι αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα. Στις συζητήσεις μας έχανε τον έλεγχο και μου φώναζε. Τη νύχτα ξυπνούσε και φώναζε 'Πέφτουμε' γιατί έβλεπε εφιάλτες".

"Μιλούσαμε πολύ για τη δουλειά και τότε γινόταν κάποιος άλλος, εκνευριζόταν για τις συνθήκες εργασίας. Τα χρήματα δεν ήταν αρκετά, φοβόταν για τη σύμβαση του, υπήρχε υπερβολική πίεση", πρόσθεσε.

"Ήταν ικανός να κρύβει από τους άλλους αυτά που του συνέβαιναν", συνέχισε η Μαρία Β., εξηγώντας ότι "δεν μιλούσε πολύ για την αρρώστια του, μόνο ότι εξαιτίας της ακολουθούσε ψυχιατρική αγωγή".

Παρά τα προβλήματά του, ο Andreas Lubitz  ήταν ένας "ευγενικός και ανοιχτός" άνθρωπος στη δουλειά, "πολύ τρυφερός" στις ιδιωτικές σχέσεις του, "ένας άνδρας που είχε ανάγκη ν' αγαπηθεί".

Η εισαγγελία του Ντίσελντορφ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο Andreas Lubitz είχε αποκρύψει από την εταιρεία ότι του είχε δοθεί αναρρωτική άδεια για την Τρίτη, την ημέρα που συνετρίβη το αεροσκάφος στις Άλπεις με αποτέλεσμα να σκοτωθούν οι 150 επιβαίνοντες σ' αυτό.

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα