Οι λόγοι που ο Andreas Lubitz έκρυψε την αναρρωτική άδεια

Το σενάριο της αυτοκτονίας ενισχύεται όλο και περισσότερο σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι αρχές που διερευνούν τα αίτια που οδήγησαν τον 28χρονο συγκυβερνήτη του Airbus A320 της Germanwings να ρίξει το αεροπλάνο στις γαλλικές Άλπεις και να παρασύρει στο θάνατο 149 ανθρώπους.

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε από τις τετράωρες έρευνες στο σπίτι του Andreas Lubitz και τα στοιχεία που συγκέντρωσε καταλήγει στο συμπέρασμα πως ο 28χρονος πιλότος αντιμετώπιζε ξανά προβλήματα με την ψυχική του υγεία, φέρεται να είχε σταματήσει τη φαρμακευτική αγωγή και επιπλέον ενώ ο γιατρός του είχε δώσει αναρρωτική άδεια για την ημέρα του δυστυχήματος, εκείνος έσκισε το χαρτί και πήγε κανονικά στη δουλειά του.

Ίσως ένας από τους λόγους που έκρυψε την κατάσταση της υγείας του να ήταν το γεγονός πως σύμφωνα με φίλους του, τον Ιούνιο επρόκειτο να περάσει από επανεξέταση για την άδεια πιλότου. Και όπως λέει ένας φίλος του, είχε από μικρός εμμονή με τα αεροπλάνα και «θα πέθαινε αν δεν περνούσε τις εξετάσεις».
Η τελευταία ιατρική εξέταση του Αντρέας Λούμπιτς χρονολογείται από τον Ιούλιο 2014. Το πιστοποιητικό ανανεώνεται κάθε χρόνο.

Στο παρελθόν, ο 28χρονος φέρεται να είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Γερμανίας, στο ιατρικό πιστοποιητικό του υπήρχε η σημείωση "SIC" που σημαίνει "ειδική τακτική ιατρική εξέταση".

"Κατασχέθηκαν έγγραφα με ιατρικό περιεχόμενο που δείχνουν διαγνωσμένη νόσο και αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή από τους γιατρούς", αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας του Ντίσελντορφ.

"Το γεγονός ότι υπάρχουν ιατρικά σημειώματα που αναφέρουν ότι είναι ανίκανος προς εργασία, ανάμεσα σε άλλα πράγματα, που βρέθηκαν σκισμένα, τα οποία ήσαν πρόσφατα και αφορούσαν ακόμη και την ημέρα του εγκλήματος, υποστηρίζουν το συμπέρασμα, που βασίζεται στην προκαταρκτική εξέταση, ότι ο νεκρός είχε αποκρύψει την ασθένειά του από τον εργοδότη του και τους συναδέλφους του", επισημαίνεται.

Δεν βρέθηκε όμως κανένα σημείωμα αυτοκτονίας ούτε και στοιχεία που να παραπέμπουν σε πολιτικά ή θρησκευτικά κίνητρα για την ενέργειά του.

Εκτός από το σπίτι του Λούμπιτς, έρευνες έγιναν και σε φαρμακείο που βρίσκεται κοντά στην πολυκατοικία που έμενε o 28χρονος και ανέκριναν υπαλλήλους. «Η αστυνομία επισκέφτηκε το φαρμακείο το πρωί», είπε εργαζόμενος αλλά δεν θέλησε να πει περισσότερο γιατί οφείλει να προστατεύσει τον ασθενή.
Άλλωστε, όπως αποκαλύφθηκε, έπαιρνε θεραπευτική αγωγή μέχρι και την ημέρα της τραγωδίας!

Δεχόταν bullying;

Εκτός όμως από την κατάσταση της ψυχικής υγείας του Lubitz υπήρχε κι άλλος λόγος που τον οδήγησε στην αποτρόπαια πράξητου;

Ένα χρόνο πριν γίνει δεκτός για να εκπαιδευτεί ως πιλότος, ο Λούμπιτς είχε δουλέψει ως αεροσυνοδός. Και πολλές φορές είχε δεχτεί πειράγματα από άλλους πιλότους για αυτή του την προϋπηρεσία. Τον φώναζαν Tomato Andy, παρατσούκλι που προέρχεται από αυτό ακριβώς το γεγονός, πως για ένα χρόνο ήταν αεροσυνοδός.

Φίλος του δήλωσε στη Bild: «Είχε πάντα υψηλές φιλοδοξίες αλλά θεωρούνταν "δεύτερης κατηγορίας" γιατί είχε υπάρχει αεροσυνοδός. Ήθελε πάντα να πετάξει μακρινές αποστάσεις, κυρίως στο Σαν Φρανσίσκο. Αλλά πάντα αυτό αναβαλλόταν. Μόνο μετά από καιρό του επέτρεψαν να πετάξει σε ευρωπαϊκούς προορισμούς».

Η οργή των συγγενών

Καθώς οι αποκαλύψεις έρχονται βροχή, συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας συγκεντρώνονται στην περιοχή του δυστυχήματος για να επισκεφτούν τον τόπο όπου σκοτώθηκαν οι αγαπημένοι τους αλλά και να ενημερωθούν για την πορεία των ερευνών.

Εκεί ενημερώθηκαν και για τις αποκαλύψεις σχετικά με τον συγκυβερνήτη που κατηγορείται ότι εσκεμμένα έριξε το αεροπλάνο στις Άλπεις. Κάποιοι δεν μπόρεσαν να κρύψουν την οργή τους για το γεγονός πως η εταιρία άφηνε τον 28χρονο να πετά, ενώ γνώριζε πως είχε ψυχικά προβλήματα.

Η Κλοντ Ντρισένς έχασε τον αδερφό της στο δυστύχημα των Άλπεων. Και δεν έκρυψε πως κατά τη γνώμη της ο 28χρονος δεν θα έπρεπε ούτε καν να πλησιάζει στο κοκπιτ. «Σιγά σιγά αρχίζω να νευριάζω. Δεν μπορώ να καταλάβω πως μια σοβαρή εταιρία θα μπορούσε να αφήσει έναν ψυχικά άρρωστο άνθρωπο να πιλοτάρει ένα αεροπλάνο. Είμαι πολύ θυμωμένη», είπε.

Θυμωμένη με την εταιρία όχι με τον Lubitz. Όπως θυμωμένοι με τον 28χρονο συγκυβερνήτη δεν είναι ούτε οι γονείς του 37χρονου Αμερικανού Ρόμπερτ Όλιβερ. «Δεν μισώ τον Λούμπιτς. Λυπάμαι τους γονείς του», είπε ο πατέρας του.

newsit

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα