Αυτές είναι οι ακριβότερες πόλεις στον κόσμο

Η έρευνα του Economist Intelligence Unit συνέκρινε τις τιμές 160 προϊόντων και υπηρεσιών (τρόφιμα, ρούχα, είδη προσωπικής φροντίδας, ενοίκια, μεταφορές κ.ά) σε 400 σημεία πώλησης σε 133 πόλεις.

Ακριβότερη πόλη του κόσμου είναι, όπως και πέρσι, η Σιγκαπούρη η οποία, σε σχέση με τη Νέα Υόρκη (26η στη λίστα), είναι 50% ακριβότερη στα ρούχα, 11% στα είδη σούπερ μάρκετ και τρεις φορές ακριβότερη στις τιμές των αυτοκινήτων και τις μεταφορές.

To πάντα παρόν στη λίστα Τόκιο δεν υπάρχει φέτος στη δεκάδα λόγω του αδύναμου γιεν που κάνει τις τιμές του φθηνότερες όταν η αξία τους μετατρέπεται σε δολάρια, νόμισμα στο οποίο διενεργήθηκε η έρευνα. Το ίδιο ισχύει για τη Μόσχα και το ρούβλι.

Ας δούμε τις ακριβότερες του κόσμου:

ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ

1 φιάλη κρασί: 22,6 €

1 λίτρο βενζίνη: 1,58 €

1 πακέτο τσιγάρα: 9 €

1 κιλό ψωμί: 3,18 €

Η ασιατική πόλη-κράτος εισάγει τα πάντα και έχει από τους πιο ισχυρούς τραπεζικούς τομείς στον κόσμο. Με κατά κεφαλήν εισόδημα στα 38.000 €, οι τιμές είναι αντίστοιχα υψηλές. Σημαντικό ρόλο στην πρωτιά παίζει η άνοδος του νομίσματος της χώρας κατά 40% τα τελευταία δέκα χρόνια.

 

ΠΑΡΙΣΙ

1 φιάλη κρασί: 11 €

1 λίτρο βενζίνη: 2,16 €

1 πακέτο τσιγάρα: 8 €

1 κιλό ψωμί: 7,9 €

Όποιος το έχει επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστώσει πως είναι πολύ ακριβότερο από τον «συνήθη ύποπτο» Λονδίνο (που δεν είναι καν στη δεκάδα). Οι τιμές ανεβαίνουν σταθερά σε όλα τα είδη -ειδικά στα ενοίκια- με μόνη προσιτή υπηρεσία τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είνα η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στο Top 10.

 

ΟΣΛΟ

1 φιάλη κρασί: 14,6 €

1 λίτρο βενζίνη: 2 €

1 πακέτο τσιγάρα: 13,8 €

1 κιλό ψωμί: 6,3 €

Ακριβό στα πάντα -ακόμα και στα καύσιμα παρότι τι η χώρα είναι πετρελαιοπαραγωγός- συνεχίζει να είναι στις κορυφαίες θέσεις αν και η νορβηγική κορώνα σημειώνει αυτές τις μέρες αρνητικό ρεκόρ πενταετίας σε σχέση με το δολάριο.

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου.

fortunegreece

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα