Άγρια αντιπράθεση Ρωσίας - Πολωνίας

Αγρια αντιπράθεση προκάλεσε  την δήλωση του πολωνού  υπουργού Εξωτερικών, Γ. Στσέτινα, ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι μια κοινή θέση όλου του κόσμου. Ο ειδικός απεσταλμένος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και το δίκαιο, Κονσταντίν Ντολγκόφ, δήλωσε την Πέμπτη ότι θα ήταν καλό για τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας να αναγνωρίσει το προφανές γεγονός, δηλαδή  ότι η πλειοψηφία των χωρών του κόσμου δεν συμμετέχουν στις αντι-ρωσικές κυρώσεις  που έχουν επιβάλει Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες.

«Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας δήλωσε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας μια κοινή θέση ολόκληρου του κόσμου», έγραψε ο Ντολγκόφ στο Twitter. «Το πρόβλημα είναι ότι ξέχασε  την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής».
Και οι... ουκρανοί απελευθέρωσαν το Αουσβιτς!

Η δήλωση του πολωνού ΥΠΕΞ για την «παγκόσμια» συμφωνία επί των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έρχεται μετά την πρόσφατη ανιστόριστη δήλωση πως το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τους Ουκρανούς! Σύμφωνα με τον Γκρεγκόρζ Στσέτινα , «αυτή τη μέρα του Ιανουαρίου οι Ουκρανοί στρατιώτες άνοιξαν τις πύλες του στρατοπέδου, και αυτοί απελευθέρωσαν το στρατόπεδο».

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αγανάκτηση . Ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το να προσπαθεί κανείς να παίξει σε κάποια εθνικιστικά συναισθήματα σε αυτή την περίπτωση είναι απολύτως βλάσφημο και κυνικό. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι το Άουσβιτς απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό, στον οποίο πολέμησαν ηρωικά άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων, και αυτό είναι γνωστό.

Σε απάντηση ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας επιμένει πως η δήλωσή του για την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπίρκεναου στο Οσβέτσιμ από τους Ουκρανούς είναι ακριβής και μάλιστα προσθέτει πως κατά την προσωπική συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ «θα του εξηγήσει τα ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με την απελευθέρωση του στρατοπέδου συγκέντρωσης».

sofokleousin

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα