Πάπας Φραγκίσκος: Η Μεσόγειος να γίνεται ένα μεγάλο νεκροταφείο

Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέκρινε μια γηράσκουσα Ευρώπη με μια εξασθενημένη "γιαγιά", και την κάλεσε να γίνει "σημείο αναφοράς για την ανθρωπότητα", να υποδεχθεί και να βοηθήσει τους μετανάστες που συρρέουν στις ακτές της.

"Παρά την ευρύτερη και ισχυρότερη Ένωση, η Ευρώπη δίνει την εντύπωση ότι γέρασε, κουράστηκε, ότι αισθάνεται πως πρωταγωνιστεί όλο και λιγότερο στον κόσμο", δήλωσε ενώπιον των ευρωβουλευτών κατά τη μακρά ομιλία του που είχε πολύ προσωπικό ύφος.

Η γενική εντύπωση που δίδεται από τη Γηραιά Ήπειρο είναι "αυτή μιας γιαγιάς, μιας Ευρώπης που δεν είναι πλέον γόνιμη και δραστήρια. Ήρθε η ώρα να εγκαταλειφθεί η ιδέα μιας Ευρώπης φοβισμένης και αναδιπλωμένης στον εαυτό της", ενώ ο κόσμος έχει γίνει "όλο και λιγότερο ευρωκεντρικός", δήλωσε ο πρώτος μη ευρωπαίος Ποντίφικας που μεταβαίνει στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Ο Πάπας Φραγκίσκος επανέλαβε την έκκληση που είχε απευθύνει τον Ιούλιο του 2013 στο ιταλικό νησί Λαμπεντούζα: "Δεν μπορούμε να ανεχθούμε η Μεσόγειος να γίνεται ένα μεγάλο νεκροταφείο! Στις βάρκες που φτάνουν καθημερινά στις ευρωπαϊκές ακτές υπάρχουν άνδρες και γυναίκες που χρειάζονται φιλοξενία και βοήθεια". Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει "νομοθεσίες που επιτρέπουν ταυτόχρονα την προστασία των δικαιωμάτων των ευρωπαίων πολιτών και την εξασφάλιση της φιλοξενίας των μεταναστών", δήλωσε ενθαρρύνοντας επίσης μια διεύρυνση, κυρίως προς τα Βαλκάνια "που υπέφεραν πολύ από συγκρούσεις κατά το παρελθόν".

"Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα ελπίδας και ενθάρρυνσης προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης" τη στιγμή που αυτή θεωρείται ότι "πρωταγωνιστεί όλο και λιγότερο σε έναν κόσμο που την κοιτάζει συχνά (...) με δυσπιστία και μερικές φορές με καχυποψία", πρόσθεσε τονίζοντας ότι το πνεύμα των "ιδρυτών" της ΕΕ ήταν να "ξεπεραστούν οι διχόνοιες και να προωθηθεί η ειρήνη". Ωστόσο "οι μεγάλες ιδέες που κάποτε ενέπνευσαν την Ευρώπη δείχνουν να έχουν χάσει τη δύναμη της έλξης τους και να αντικαθίστανται από τις γραφειοκρατικές λεπτομέρειες τεχνικής φύσης των θεσμικών οργάνων", τόνισε.

Ο Πάπας καταδίκασε επίσης τον ατομικισμό και τον καταναλωτισμό, την έλλειψη αλληλεγγύης, τη γραφειοκρατία, φαινόμενα που μειώνουν άνδρες και γυναίκες "σε γρανάζια μηχανής που χρησιμοποιούνται σαν αντικείμενα κατανάλωσης. Η Ευρώπη που δεν είναι πλέον ανοικτή στην υπερβατική διάσταση της ζωής είναι μια Ευρώπη που κινδυνεύει να χάσει σιγά-σιγά την ψυχή της και το ανθρωπιστικό της πνεύμα".

Σε μια έμμεση καταδίκη της άμβλωσης και της ευθανασίας, ο Πάπας επικαλέστηκε "την περίπτωση των ανθρώπων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο της ζωής τους, των ηλικιωμένων που έχουν εγκαταλειφθεί και αφεθεί χωρίς φροντίδα, των παιδιών που σκοτώνονται στην κοιλιά της μητέρας".

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα