Έκαψαν το Φέργκιουσον μετά την απόφαση για την υπόθεση Μπράουν

Νύχτα κόλαση στο Φέργκιουσον, με τις διαδηλώσεις να μετατρέπονται σε "πόλεμο" ανάμεσα στην αστυνομία και τους κατοίκους της πόλης που βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν μετά την απόφαση των ενόρκων να μην προσαχθεί σε δίκη ο Ντάρεν Γουίλσον.

Ο αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε με έξι σφαίρες τον 18χρονο άοπλο Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου. Η αστυνομία κατηγόρησε τον νεαρό πως νωρίτερα είχε ληστέψει μια κάβα. Ο Γουίλσον υποστήριξε πως βρισκόταν σε άμυνα, αλλά αυτόπτες μάρτυρες είπαν από την πρώτη στιγμή πως ο Μπράουν ήταν γονατισμένος στο έδαφος και με τα χέρια ψηλά, στα θέση παράδοσης όταν πυροβολήθηκε.

Αμέσως, ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε ρατσιστικό έγκλημα. Ο αστυνομικός είναι λευκός, ο 18χρονος μαύρος. Στις ΗΠΑ του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου αναβιώνει το μίσος οι φυλετικές διακρίσεις. Και ο Μπαράκ Ομπάμα κοιτά σαν θεατής από το Οβάλ Γραφείο.

Εδώ και ώρες, ο Αμερικανός πρόεδρος και όλη η υφήλιος βλέπει τις ΗΠΑ να καίγονται. Το Φέργκιουσον, μια μικρή πόλη κοντά στο Σεντ Λούις του Μιζούρι μοιάζει με κρανίου τόπο. Οι οργισμένοι διαδηλωτές έσπασαν τα πάντα. Έβαλαν φωτιές σε αυτοκίνητα, σε επιχειρήσεις. Η αστυνομία επιχείρησε να καταστείλει τις αντιδράσεις. Αλλά η πόλη θα "ξυπνήσει" κατεστραμμένη.

Από το Σιάτλ μέχρι τη Ν. Υόρκη και από το Σικάγο μέχρι το Λ. Άντζελες, χιλιάδες Αμερικανοί κατέβηκαν στους δρόμους μετά την απόφαση σώματος ενόρκων για τη μη παραπομπή σε δίκη του αστυνομικού που σκότωσε τον άοπλο νεαρό Αφροαμερικανό Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του σώματος των ενόρκων, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης κρατώντας μαύρα πανό που έγραφαν «Ο ρατσισμός σκοτώνει», «Δεν θα μείνουμε σιωπηλοί». «Χωρίς Δικαιοσύνη, δεν υπάρχει Ειρήνη» φώναζε το πλήθος που μεγάλωνε καθώς περνούσε η ώρα, παραβάλλοντας την αστυνομία με την Κου Κλουξ Κλαν.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στο κέντρο της Νέας Υόρκης, ενώ ελικόπτερο της αστυνομίας πετούσε επάνω από την περιοχή. Ο διοικητής της αστυνομίας επέλεξε να μεταβεί αυτοπροσώπως στην Τάιμς Σκουέρ, όπου κάποιος του πέταξε ένα κόκκινο υγρό στο πρόσωπο.

Άλλη ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε στη Γιούνιον Σκουέρ, νοτιότερα στο Μανχάταν, ενώ μια τρίτη πορεία επρόκειτο να φθάσει πεζή μέσω της 7ης λεωφόρου στο Χάρλεμ.

Στην Ουάσινγκτον, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, φωνάζοντας «Ψηλά τα χέρια, μην πυροβολείτε» και κρατώντας πανό που έγραφαν «Σταματήστε τον ρατσισμό της αστυνομίας» και «Η Ζωή των Μαύρων μετράει». Το πλήθος κατευθύνθηκε προς το Καπιτώλιο.

Διαδηλώσεις οργανώθηκαν επίσης στη Βοστόνη, στο Λος Άντζελες, στη Φιλαδέλφεια, στο Ντένβερ, στο Σιάτλ, στο Όκλαντ, όπου οι διαδηλωτές απέκλεισαν αυτοκινητόδρομο, στο Σικάγο και στο Σολτ Λέικ Σίτι.

Στους δρόμους οι κάτοικοι του Φέργκιουσον

Ταραχές ξέσπασαν από νωρίς στους δρόμους της μικρής πόλης Φέργκιουσον μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ενόρκων. «Δεν υπάρχει δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στην πόλη, όπου είχαν διεξαχθεί διαδηλώσεις τον Αύγουστο μετά τον θάνατο του Μάικλ Μπράουν, που δέχθηκε τις έξι σφαίρες του αστυνομικού και έπεσε νεκρός.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση δακρυγόνων, γεγονός που διέψευσε η αστυνομία υποστηρίζοντας ότι έγινε στόχος επίθεσης με βόμβα μολότοφ. Οι Αρχές έκαναν επίσης λόγο για σκηνές λεηλασίας στον βόρειο τομέα του Φέργκιουσον και για την πυρπόληση ενός αστυνομικού οχήματος.

Απαγόρευση πτήσεων πάνω από το Φέργκιουσον

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων επάνω από την περιοχή του Φέργκιουσον έπειτα από τις ταραχές που έχουν ξεσπάσει. Η αστυνομία του Σεντ Λούις κάνει λόγο για πυρά αυτομάτων όπλων σε σημείο της πόλης.

Στους δρόμους η Εθνοφρουρά


Σύμφωνα με την αστυνομία έχουν καεί περισσότερα από 10 κτίρια και δεκάδες αυτοκίνητα, ενώ έχουν ακουστεί πάνω από 150 πυροβολισμοί. «Δυστυχώς, δεν είδα ειρηνικούς διαδηλωτές» είπε ο αρχηγός της αστυνομίας Τζον Μπέλμαρ, ρίχνοντας όλο το φταίξιμο στην άλλη πλευρά. Όπως είπε, οι αστυνομικοί δεν απάντησαν γι’ αυτοί και «δεν υπήρξαν νεκροί»!

Έκκληση Ομπάμα για ηρεμία

«Είμαστε μια χώρα που βασίζεται στον σεβασμό του νόμου. Ενώνομαι με τους γονείς του Μάικλ Μπράουν για να απευθύνω έκκληση προς όλους όσοι αμφισβητούν την απόφαση αυτή να το κάνουν με ειρηνικό τρόπο. Απευθύνω έκκληση επίσης προς τις δυνάμεις της τάξης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, λίγα λεπτά μετά το ξέσπασμα των επεισοδίων.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει μια τάση απόκρυψης των προβλημάτων που συνδέονται με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. «Πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση στο Φέργκιουσον παραπέμπει στα σημαντικά προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη πάντα η χώρα μας. Υπάρχει μια βαθιά περιφρόνηση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και στις έγχρωμες κοινότητες» επεσήμανε αναφερόμενος «στην κληρονομιά των φυλετικών διακρίσεων».

«Δεν είναι μόνο πρόβλημα του Φέργκιουσον, είναι πρόβλημα της Αμερικής» τόνισε.

«Οφείλουμε να κατανοήσουμε τα προβλήματα αυτά και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε. Αλλά αυτό δεν θα γίνει πετώντας μπουκάλια, σπάζοντας τζάμια αυτοκινήτων και σίγουρα όχι επιτιθέμενοι εναντίον οποιουδήποτε» πρόσθεσε. Όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο επίσκεψής του στο Φέργκιουσον, ο Μπαράκ Ομπάμα απάντησε: «Ας δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα