Καναδάς: Στη δημοσιότητα ο νεκρός δράστης στο μακελειό στο κοινοβούλιο

Ο Καναδάς έζησε μία τραγική ημέρα με την επίθεση ενόπλων στο κέντρο της Οτάβα, που είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ενός στρατιώτη και τον τραυματισμό τριών ατόμων.

Από τη βροχή πυροβολισμών που έριξαν οι ένοπλοι μέσα και έξω από το κοινοβούλιο, στο Μνημείο Πεσόντων αλλά και σε γειτονικό εμπορικό κέντρο προκλήθηκε χάος και πανικός.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ένας από τους ενόπλους έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ονομάζεται Μικέλ Ζέα- Μπιμπού ενώ αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ενημερωθεί πως είναι Καναδός πολίτης που έχει ασπαστεί το Ισλάμ.



Ο επικεφαλής της αστυνομίας είπε πως υπάρχει ένας ακόμα δράστης ο οποίος αναζητείται.




Το διάγγελμα του Καναδού πρωθυπουργού

Ο Καναδάς δεν θα πρέπει να παρασυρθεί από τις δυο «τρομοκρατικές» επιθέσεις των τελευταίων ωρών όπου σκοτώθηκαν δύο στρατιώτες ανέφερε ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ κατά τη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του.

Ο επικεφαλής της καναδικής κυβέρνησης πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα κάνουν ότι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουν τις απειλές εναντίον της χώρας.

«Ας μην υπάρχει καμία παρανόηση. Εμείς δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε. Ο Καναδάς δεν θα πρέπει να παρασυρθεί» είπε ο Χάρπερ.

«Στην πραγματικότητα, αυτό θα μας οδηγήσει να ενισχύσουμε την αποφασιστικότητά μας και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας - και των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας μας – για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον εντοπισμό (των δραστών) και την αντιμετώπιση των απειλών ώστε να διατηρηθεί η ασφάλεια στο εσωτερικό του Καναδά» είπε ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.



Επικοινωνία Ομπάμα-Χάρπερ

Ο Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με τον Καναδό πρωθυπουργό, Στίβεν Χάρπερ, προκειμένου να του εκφράσει τη λύπη του για το θάνατο του στρατιώτη και τον τραυματισμό τριών ακόμα ανθρώπων.

O πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε την επίθεση στον Καναδά «τραγωδία» και επισήμανε ότι η επίθεση αυτή ενίσχυσε την ανάγκη για επαγρύπνηση.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο ο Ομπάμα είπε ότι δεν έχει ακόμα πληροφορίες για τα κίνητρα του δράστη ούτε εάν αυτός είναι μέλος ενός ευρύτερου δικτύου.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους τόνισε ότι είναι σημαντικό για τον Καναδά και τις ΗΠΑ να συντονίζουν τις ενέργειές τους όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με τρομοκρατικές δραστηριότητες.



Το χρονικό του μακελειού

Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, ένας άνδρας με μαύρα μακριά μαλλιά βρέθηκε στο Εθνικό Πολεμικό Μνημείο κρατώντας μια καραμπίνα και πυροβόλησε τουλάχιστον τέσσερις φορές, τραυματίζοντας τον φρουρό.

Ο στρατιώτης-φρουρός του Εθνικού Πολεμικού Μνημείου, διακομίσθηκε σε νοσοκομείο όπου αργότερα κατέληξε στα τραύματά του.

Ελεύθεροι σκοπευτές πήραν πολύ γρήγορα θέση στις στέγες κτιρίων, ενώ οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας γέμισαν από πάνοπλους αστυνομικούς.

Αμέσως οι Αρχές ζήτησαν από τους πολίτες να εκκενώσουν τους δρόμους, την ίδια ώρα που από διάφορα σημεία της πόλης ακούγονταν πυροβολισμοί.

Ο δράστης σταμάτησε διερχόμενο αυτοκίνητο με το οποίο και έφτασε στο κτίριο της Βουλής. Εισέβαλε στο Κοινοβούλιο πυροβολώντας σύμφωνα με τις μαρτυρίες τουλάχιστον 30 φορές.



Οι βουλευτές αλλά και υπάλληλοι του Κοινοβουλίου έκλεισαν τις πόρτες της αίθουσας όπου συνεδρίαζε η κοινοβουλευτική ομάδα υπό τον πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ, αλλά και των γραφείων προσπαθώντας να προφυλαχτούν από την επίθεση.



Στο κοινοβούλιο του Καναδά διαδραματίστηκαν πρωτοφανείς σκηνές καθώς αστυνομικοί καταδίωκαν τον ένοπλο μέσα σε καταιγισμό πυροβολισμών ενώ βουλευτές και προσωπικό έτρεχαν για να κρυφτούν.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο δράστης πυροβολήθηκε από αστυνομικούς και έπεσε νεκρός μέσα στο κοινοβούλιο.


ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ: Postmedia News, twitter @josh_wingrove, New York Times

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα