Καναδάς: Πανικός στο Κουνοβούλιο,πυροβολισμοί, τραυματίες και νεκροί

Η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας (Norad) τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού ώστε να είναι σε θέση «να ανταποκριθεί γρήγορα» σε τυχόν αεροπορικά επεισόδια που θα μπορούσαν να συνδέονται με την επίθεση η οποία σημειώθηκε στο κοινοβούλιο του Καναδά, ανακοίνωσε ένας αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

20:02 Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα:

- Ένας Καναδός στρατιώτης πυροβολήθηκε θανάσιμα στο Μνημείο των Πεσόντων στην Οτάβα του Καναδά. Τραυματίας είναι ένας φρουρός του Κοινοβουλίου.

- Το κοινοβούλιο του Καναδά είναι αποκλεισμένο.

- Πυροβολισμοί σε τρία σημεία που είναι πολύ κοντά μεταξύ τους: στο μνημείο, το κοινοβούλιο και σε πολυκατάστημα.

- Οι αστυνομικοί εξακολουθούν να αναζητούν τους δράστες. Ένας από αυτούς έχει πυροβοληθεί θανάσιμα.

- Όλοι οι βουλευτές είναι καλά στην υγεία τους.

19:45 Σύμφωνα με τα καναδικά μέσα, ο υπουργός Εργασίας και Δικαιοσύνης του Καναδά επιβεβαίωσε πριν λίγο ότι ο στρατιώτης που πυροβολήθηκε στο μνημείο των Πεσόντων έχασε την μάχη με την ζωή, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε.




19:18 Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πυροβολισμοί σε πολυκατάστημα που βρίσκεται κοντά στο μνημείο και στο κοινοβούλιο.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ


19:05 Υπενθυμίζεται ότι χθες Καναδός τζιχαντιστής σκότωσε στρατιώτη στο Μόντρεαλ.

18:35 Νεκρός είναι ο ένας από τους δράστες των πυροβολισμών στην Οτάβα του Καναδά. Ο ένοπλος πυροβολήθηκε εντός του κοινοβουλίου από αστυνομικούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει πυροβοληθεί και δεύτερος ύποπτος. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό πόσοι είναι οι δράστες.

18:27 Τα καναδικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για δύο υπόπτους, «δύο άνδρες οπλισμένους με κυνηγετικά όπλα», όμως οι αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτήν την πληροφορία. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι έχει πέσει νεκρός από πυρά αστυνομικών ένας δράστης και αναζητούνται ακόμη δύο.

18:21 «Δεν έχουμε συλλάβει όλους όσους ψάχνουμε» ανέφερε αξιωματούχος των αστυνομικών αρχών της Οτάβα.

18:20 Πριν από λίγο, δόθηκε στη δημοσιότητα βίντεο με τους πυροβλισμούς μέσα στο κοινοβούλιο της Οτάβα. Ένας άνδρας εισήλθε στο κτίριο και καταδιώχθηκε από αστυνομικούς, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.



18:11 Υπάρχουν διαρκώς μαρτυρίες για πυροβολισμούς στην περιοχή.

18:07 Οι αστυνομικοί προτρέπουν τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή να απομακρυνθούν, υπό τον φόβο να υπάρχει ελεύθερος σκοπευτής σε ένα από τα κτίρια.

18:01 Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά:

- το κοινοβούλιο της Οτάβα έχει αποκλειστεί από τους αστυνομικούς.

- Ένας στρατιώτης που πυροβολήθηκε κοντά στο σημείο είναι στο νοσοκομείο, σε σοβαρή κατάσταση.

- Ο δράστης είναι ακόμη ελεύθερος και οι αστυνομικοί έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψή του.

Συναγερμός στον Καναδά

Ένοπλος στον Καναδά άνοιξε πυρ έξω από μνημείο των Πεσόντων στην Οτάβα, λίγα μόλις μέτρα από το κοινοβούλιο, το οποίο αυτή την ώρα έχει αποκλειστεί για λόγους ασφαλείας. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν έναν άνδρα να τρέχει στα κυβερνητικά κτίρια, εκεί όπου ακούστηκαν και άλλοι πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένας στρατιώτης έχει τραυματιστεί σοβαρά από την επίθεση. Η αστυνομία της Οτάβα ανέφερε ότι «υπήρξαν πυροβολισμοί στο μνημείο και έχει τραυματιστεί ένας στρατιώτης.



Τα καναδικά μέσα αναφέρουν ωστόσο ότι υπήρξαν πολλοί πυροβολισμοί και στο συγκρότημα όπου στεγάζεται το κοινοβούλιο της χώρας.


Εκπρόσωπος της κυβέρνησης ανέφερε νωρίτερα ότι ο Καναδάς έχει αυξήσει το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής από το χαμηλό στο μεσαίο, μετά την επίθεση καναδού τζιχαντιστή εναντίον δύο στρατιωτών.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού έγινε γνωστό ότι ο Στίβεν Χάρπερ είναι ασφαλής και έχει ήδη φύγει από το κτιριακό συγκρότημα του κοινοβουλίου, το οποίο έχει αποκλειστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

ΔΕΙΤΕ ΤΑ VIDEO

Δείτε ακόμα