Observer: Να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Η Έλενα Σμιθ είναι εδώ και αρκετά χρόνια η ανταποκρίτρια του Guardian στην Ελλάδα και πολλές φορές δεν έχει διστάσει να στηλιτεύσει τα κακώς κείμενα στη χώρα μας.

Την Κυριακή όμως δημοσίευσε στον Observer -την κυριακάτικη έκδοση της βρετανικής εφημερίδας- ένα άρθρο γνώμης που στηρίζει στον μέγιστο βαθμό τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή. Πρέπει να επιστρέψουμε τα Γλυπτά» σημειώνει χαρακτηριστικά.

«Τώρα που η Αμάλ Κλούνι αναζωπύρωσε τη συζήτηση, πρέπει να διορθώσουμε ένα ιστορικό λάθος. Να επανενώσουμε τα αρχαία γλυπτά με την πατρίδα τους» τονίζει η Έλενα Σμιθ, επαναλαμβάνοντας την ιστορική φράση του λόρδου Βύρωνα: «Είμαι με την Ελλάδα».

Η ίδια δηλώνει ενθουσιασμένη που, με αφορμή την επίσκεψη της Αμάλ Κλούνι, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών, παρόλο που -όπως αναφέρει- η διαμάχη θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και καιρό, εάν κυριαρχούσαν «η λογική και η στοιχειώδης αξιοπρέπεια».

«Τρέμω στην ιδέα του τι θα συνέβαινε εάν ένα βρετανικό μνημείο είχε την τύχη του Παρθενώνα» γράφει η ανταποκρίτρια του Guardian, σχολιάζοντας με πολύ θετικά λόγια τη στάση που τηρεί η ελληνική κυβέρνηση. «Έχω εντυπωσιαστεί από την ψυχραιμία που επιδεικνύει η Αθήνα» τονίζει.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι η Ελλάδα έφτασε στο σημείο να προτείνει την από κοινού διαχείριση των Γλυπτών, μέσω της λειτουργίας παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η Έλενα Σμιθ επισημαίνει πως η απόφαση να αναλάβει πρωτοβουλία η Αμάλ Κλούνι, η νεώτερη δικηγόρος μεταξύ μιας ομάδας έμπειρων νομικών, δείχνει ότι στόχος είναι να εξαντληθούν όλα τα μέσα -πολιτικά και διπλωματικά- ώστε να μπει τέλος στη διαμάχη.

«Ως Βρετανίδα, σκύβω το κεφάλι από ντροπή, αλλά να θυμάστε αυτό που ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος χαρακτηρίζει ως ανίκητο όπλο της Ελλάδας: την κοινή λογική των απλών Βρετανών που εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, στηρίζουν θερμά την επιστροφή των Γλυπτών» αναφέρει η Σμιθ.

Παραθέτει, μάλιστα, στίχους από τη Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου: «"Αυτά τα δέντρα δε βολεύονται με λιγότερο ουρανό, αυτές οι πέτρες δε βολεύονται κάτου απ’ τα ξένα βήματα"» έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος. Χρειάζονται το φως του αττικού ουρανού για να εκτιμηθούν καλύτερα» σημειώνει η Σμιθ.

«Η Ελλάδα έζησε τις χειρότερες στιγμές της τα τελευταία χρόνια. Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα ήταν μία ισχυρή τονωτική ένεση για μία χώρα που πάντα στήριζε τη Βρετανία στις δύσκολες στιγμές της. Σπανίως έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε ένα λάθος. Τώρα μας δίνεται αυτή η ευκαιρία και, για ό,τι συμβολίζει, η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να αδράξει αυτή την ευκαιρία» καταλήγει η Έλενα Σμιθ.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα