Επανέρχονται οι θεωρίες συνωμοσίας για τον Έμπολα

Δεν πάει πολύς καιρός -κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’80- όταν είχε ξεσπάσει πανζουρλισμός στα διεθνή Μέσα για τη νέα επιδημία το AIDS (ή ΗΙV όπως το είπαν αργότερα επιστημονικά).

Κι όμως η πρώτη γνωστή διάγνωση για HIV-1 σε άνθρωπο είχε διαγνωστεί σε δείγμα αίματος που είχε συλλεγεί από άνδρα στη Κινσάσα του Κογκό, το 1959 σύμφωνα με τα ιατρικά χρονικά, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία για το πώς είχε μολυνθεί. Η προέλευση του AIDS και HIV προβληματίζει τους επιστήμονες από τότε που άρχισε να εξαπλώνεται στη δεκαετία του ’80, με αντικρουόμενες θεωρίες εκ των οποίων η κύρια αφορά στη μετάλλαξη εμβολίου. Στα 1987, άρθρο στους ΤΙΜΕS πιθανολογούσε ως αίτιο της επιδημίας του AIDS σε εκτεταμένο εμβολιασμό για αποτροπή ευλογιάς, επικαλούμενο αξιωματούχο του WHO.

Ο Alan Cantwell, (MD) απόμαχος της ιατρικής και ερευνητής σε θέματα καρκίνου, πιστεύει πως ο καρκίνος προκαλείται από βακτήριο όπως και ότι το AIDS δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο.

Ο δερματολόγος Alan Cantwell, στο βιβλίο του με τίτλο «AIDS and the Doctors of Death: An Inquiry into the Origin of the AIDS Epidemic» (1988) υποστηρίζει πως πρόκειται για «γενετικά μεταλλαγμένο μικρόβιο που διαδόθηκε μέσω εμβολίου για την Ηπατίτιδα B’ και είχε παραχθεί κατ΄εντολήν της αμερικανικής κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Wolf Szmuness. Παρόμοιες θεωρίες είχαν συγγράψει και οι Robert B. Strecker, Matilde Krim και Milton William Cooper.

Στα 2005, έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ ανάμεσα σε Αφροαμερικανούς πολίτες, έδειξε ότι το 60% πίστευε πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν τους έλεγε όλη την αλήθεια για τον ιό του AIDS. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και τώρα με το νέο αφρικάνικο… φρούτο, τον Εμπόλα.

«Καμπανάκι» για τον ιό Έμπολα

Την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) ανακοίνωσε ότι από τη νέα θανατηφόρα επιδημία έχουν χάσει τη ζωή τους πλέον των 4.546 ατόμων σε χώρες της Δυτικής Αφρικής. Ειδικότερα, έχουν καταγραφεί ακόμη 9.191 ασθενείς σε Γουινέα, Λιβερία και Σιέρα Λεόνε και περί τις 20 περιπτώσεις -από τις οποίες οι οκτώ θανατηφόρες- στη Νιγηρία και μία στη Σενεγάλη, αλλά χωρίς να έχουν καταλήξει. Το ξέσπασμα της επιδημίας στη Σενεγάλη, ανακοινώθηκε μόλις την Παρασκευή.

Η Σενεγάλη είναι η τελευταία προσθήκη στις χώρες με κρούσματα του ιού ΈμπολαΣε ανάλογο έγγραφο του WHO για εσωτερική όμως χρήση, αλλά το οποίο διέρρευσε στον Τύπο, ανέφερε ότι οι προσπάθειες να σταματήσει η εξάπλωση του ιού ήταν «φτωχές», καταγγέλλοντας παράλληλα τόσο την αδυναμία του ιατρικού προσωπικού να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις όσο και την έλλειψη πληροφοριών. Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», μέσω του συντονιστή τους, σημειώνουν ότι «ο ιός εξακολουθεί να είναι εκτός ελέγχου».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του WHO, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Νταβίντ Ναβάρο απάντησε ότι υπάρχει σχέδιο, αν και αναγνώρισε ότι θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι το τέλος του 2014 για να φανεί στην πράξη ο περιορισμός της ασθένειας.

Στην... πυρά ο Έμπολα

Τον Απρίλιο απειλούμενοι από ξέσπασμα βίαιων επεισοδίων από αγανακτισμένους πολίτες, όλο το προσωπικό της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει το ιατρικό κέντρο της Γουινέας όπου εργαζόταν.

Στη Σιέρα Λεόνε, όπου υπάρχουν τα περισσότερα θύματα της επιδημίας, χιλιάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν έξω από ειδικά διαμορφωμένο χώρο για την αντιμετώπιση του Έμπολα σε νοσοκομείο στην ανατολική πόλη Κενέμα. Η αστυνομία διέλυσε το πλήθος, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα. Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν μετά την εξάπλωση της φήμης ότι στο νοσοκομείο η ασθένεια χρησιμοποιείται ως πρόφαση για τη διεξαγωγή «κανιβαλικών τελετών».

Επανέρχονται οι «θεωρίες συνωμοσίας» για τον Έμπολα

Διαδικτυακή έρευνα της Daily Mirror έδειξε πως ο ιός Έμπολα:

δημιουργήθηκε στο εργαστήριο (επίτηδες): 47%
δημιουργήθηκε στο εργαστήριο (κατά λάθος): 10%
διαδόθηκε από νυχτερίδες/πιθήκους: 38% και
πρόκειται για κάλυψη κανιβαλικής συνήθειας: 5%

O dr. Leonard Horowitz, διεθνώς αναγνωρισμένη αυθεντία στη διαμόρφωση της ενημέρωσης για τη Δημόσια Υγεία, σε μελέτη του για την προέλευση του AIDS και του Έμπολα, αμφισβητεί τις θεωρίες ότι ο ιός προέρχεται από τον πίθηκο. Στο βιβλίο του «Emerging Viruses» (Πρωτοεμφανιζόμενοι Ιοί), «διερευνά το ενδεχόμενο τα μικρόβια να προέρχονται από εργαστηριακά πειράματα που από λάθος ή ηθελημένα μεταδόθηκαν μέσω μεταλλαγμένων εμβολίων ηπατίτιδας ή ευλογιάς».

Εξετάζει επίσης, «τις δραστηριότητες της CIA και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Κεντρική Αφρική σε αντιστάθμισμα κινδύνων από την εξάπλωση κομμουνιστικών ιδεών και του μαύρου εθνικισμού, στους πληθυσμούς του Τρίτου Κόσμου».

Κατά τη UNICEF, οι φήμες αυτές σε συνδυασμό με την πεισματική άρνηση του τοπικού πληθυσμού να εμπιστευτεί τα νοσοκομεία, πυροδοτούν την εξάπλωση του Έμπολα στην Αφρική, θέτοντας όλο και περισσότερους ανθρώπους σε κίνδυνο μόλυνσης. Στις ΗΠΑ, μετά την επισήμανση των πρώτων θυμάτων της ασθένειας, ο πρόεδρος Obama βγήκε σε τηλεοπτική εκπομπή και κάλεσε τον αμερικανικό λαό, «να μην υποκύψει σε κατάσταση υστερίας σε απάντηση για τις ειδήσεις για τον ιό Εμπόλα».

Θωρακίζεται και η Ρωσία

Μόλις 1% πιθανότητα να εμφανιστεί στη Ρωσία μέσα στον Οκτώβριο έχει ο ιός Έμπολα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε στις 6 Οκτωβρίου το εργαστήριο «MOBS Lab» του Πανεπιστήμιου «Northeastern» στη Βοστώνη. Αντίθετα, η πιθανότητα εμφάνισης της ιογενούς λοίμωξης στη Γαλλία είναι 75%. Το μοντέλο πρόβλεψης λαμβάνει υπ' όψιν μια σειρά από παράγοντες, όπως, μεταξύ άλλων, αυτών της καθημερινής αεροπορικής επιβατικής κίνησης, της δυναμικής της εξάπλωσης του ιού σε μέρη όπου επιβεβαιωμένα έχουν ταυτοποιηθεί κρούσματα (νοσοκομεία, πληθυσμιακές ομάδες), καθώς και της μετάδοσης από τα σημεία ταφής.

Απειροελάχιστο το ποσοστό εξάπλωσης του ιού Έμπολα στη Ρωσία, σύμφωνα με έρευνα πανεπιστημίου της ΒοστώνηςΟ εμπειρογνώμονας σε θέματα του Έμπολα, επικεφαλής του εργαστηρίου οικολογίας των ιών του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ιολογίας «Ντ. Ι. Ιβανόφσκι» στη Μόσχα, Μιχαήλ Στσελκάνοφ, πιστεύει, ότι «είναι αδύνατον να γίνει προσομοίωση της εξάπλωσης του ιού με αυτόν τον τρόπο». Ο Μιχαήλ Στσελκάνοφ ήταν μέλος της πρώτης ομάδας επιδημιολόγων που εστάλησαν τον περασμένο Αύγουστο στη Γουινέα για ειδικευμένη επιστημονική βοήθεια στο τοπικό σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τον Στσελκάνοφ, «στη Ρωσία λειτουργεί σύστημα βακτηριολογικής ασφάλειας, που μπορεί να αναγνωρίσει και να απομονώσει περίπου 200 περιπτώσεις διείσδυσης εξωτικών ιών στη χώρα.
Γεγονός πάντως είναι πως η ανησυχία για τον ιό Έμπολα και οι επικίνδυνες διαστάσεις για την ανθρωπότητα που μπορεί να λάβει η αδυναμία αποτροπής της διάδοσής του, έχουν φέρει σε δεύτερη μοίρα το Ισλαμικό Χαλιφάτο, την κρίση στην Ουκρανία και την εσωστρεφή προεδρολογία.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα