Χάνα Άρεντ: Η google τιμά την 108η επέτειος από τη γέννησή της

Μια γυναικεία μορφή να γράφει ανάμεσα σε βιβλία διάλεξε για Doodle η Google για να τιμήσει σήμερα τα 108 χρόνια από τη γέννηση της, Αμερικανίδας, πολιτικής επιστήμονας και φιλόσοφο, γερμανικής καταγωγής, Χάνα Άρεντ

Η Χάνα Άρεντ γεννήθηκε σαν σήμερα, 14 Οκτωβρίου το 1906, και απεβίωσε το 1975, σε ηλικία 69 ετών.
Η Άρεντ είναι περισσότερο γνωστή σήμερα για τη συμβολή της στην πολιτική επιστήμη και την μελέτη των ολοκληρωτικών καθεστώτων. Έργα της όπως τα «The Origins of Totalitarianism» (1951) και «The Human Condition» (1958) άσκησαν σημαντική επιρροή σε πολλούς κατοπινούς μελετητές και αποτέλεσαν σταθμούς στην δυτική σκέψη του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα.


Η Άρεντ γεννήθηκε στην πόλη Λίντεν από μία κοσμική Γερμανοεβραϊκή οικογένεια, και μεγάλωσε κάτω από δύσκολες συνθήκες στο Κένιξμπεργκ αλλά και το Βερολίνο.

Η Χάνα σπούδασε φιλοσοφία στο πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, υπό την "επίβλεψη" του Μάρτιν Χάιντεγκερ, με τον οποίο μάλιστα φέρεται να είχε μια μακροχρόνια και ιδιαίτερα θυελλώδη ρομαντική ερωτική σχέση.

Μερικά χρόνια αργότερα της ασκήθηκε αυστηρή κριτική, καθώς ο Χάιντεγκερ υποστήριξε το ναζιστικό κόμμα, την εποχή που ήταν πρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ.

Αργότερα μετέβη στην Χαϊδελβέργη όπου, υπό την επίβλεψη του υπαρξιστή φιλοσόφου Καρλ Γιάσπερς, συνέγραψε την διατριβή της σχετικά με την έννοια της αγάπης στην σκέψη του Αγίου Αυγουστίνου.
Παντρεύτηκε τον Γκύντερ Στερν, μετέπειτα γνωστό ως Günther Anders, το 1929 στο Βερολίνο (χώρισαν το 1937), και αργότερα τον μαρξιστή Heirich Blücher, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια σύντροφός της και επηρέασε καταλυτικά τον πολιτικό της στοχασμό.


Αναγκάστηκε να καταφύγει στη Γαλλία, με την άνοδο του Ναζισμού, ενώ μετά την εισβολή των Γερμανών στο Παρίσι, αναγκάστηκε να μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου και συνέχισε την καριέρα της με την πανεπιστημιακή διδασκαλία αλλά και την συγγραφή φιλοσοφικών δοκιμίων.
Έγραψε πολλά έργα πολιτικής φιλοσοφίας σχετικά με τον ολοκληρωτισμό και τον αντισημιτισμό καθώς και μελέτες για το εβραϊκό Ολοκαύτωμα , με πιο γνωστό έργο το "The Origins of Totalitarianism

Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχόλησαν την Άρεντ στην καριέρα της αλλά και κατά τη διάρκεια της πνευματικής της πορείας, ήταν τo ζήτημα του κακού, για το οποίο είχε επισημάνει από το 1945 ότι «το πρόβλημα του κακού θα αποτελέσει το θεμελιώδες ζήτημα της μεταπολεμικής πνευματικής ζωής στην Ευρώπη».


Μερικά από τα έργα της που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά:

(1986) Η ανθρώπινη κατάσταση, Γνώση
(1998) Άνθρωποι σε ζοφερούς καιρούς, Νησίδες
(2005) Για την επανάσταση, Νησίδες (2000) Περί βίας, Αλεξάνδρεια
(2006) Για την επανάσταση, Αλεξάνδρεια
(2008) Η πολιτική φιλοσοφία του Καντ, Νήσος
(2009) Η ανθρώπινη κατάσταση, Γνώση
(2009) Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ, Νησίδες
(2009) Υπόσχεση πολιτικής, Κέδρος
(2012) Ελευθερία, αλήθεια και πολιτική, Στάσει Εκπίπτοντες
(2012) Η κρίση της κουλτούρας και άλλα κείμενα, Στάσει Εκπίπτοντες

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα