Times: Η Ακρόπολη καταρρέει

Στο σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με τη στατικότητα του βράχου της Ακρόπολης εστιάζει δημοσίευμα των βρετανικών «Times».

Με τίτλο «Η Ακρόπολη καταρρέει, προειδοποιούν Έλληνες μηχανικοί», το άρθρο αναφέρεται σε στοιχεία πρόσφατης μελέτης που εγκρίθηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στόχος της είναι η αντιμετώπιση της πτώσης βράχων.

«Η Ακρόπολη καταρρέει και θα χρειαστεί δουλειά για να επισκευαστεί, προειδοποίησαν αρχαιολόγοι στην Ελλάδα. Οι μηχανικοί ανακάλυψαν ότι μέρος του τεράστιου βράχου πάνω στον οποίο δεσπόζει ο Παρθενώνας στο κέντρο της Αθήνας αρχίζει να υποχωρεί. Τα κλιμάκια του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου διαπίστωσαν αστάθεια σε μια αρκετά ευρεία περιοχή, εξετάζοντας την πτώση βράχων τον Ιανουάριο, όταν ένας ογκόλιθος υποχώρησε από τον χώρο με τη μεγαλύτερη ροή επισκεπτών στην ελληνική πρωτεύουσα» επισημαίνει ο αρθρογράφος.

«Πράσινο φως» για τη μελέτη

Την Τετάρτη έγινε γνωστό πως το ΚΑΣ ενέκρινε μελέτη που στόχο έχει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Ειδικότερα, οι πτώσεις βράχων και η αστάθεια σε περιοχές της νότιας πλευράς της Ακρόπολης αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης ειδικών πολιτικών μηχανικών, οι οποίοι θα επιχειρήσουν να δώσουν λύση στο ζήτημα, έπειτα από ανάθεση της Α' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Στη δημοσιότητα μελέτη με τα προβλήματα στατικότητας στον βράχο της Ακρόπολης«Θα αναφερθώ εν συντομία σε ένα περιστατικό που έγινε στις 3 Ιανουαρίου 2014» ανέφερε χθες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δ. Σβολόπουλος. «Ένα τμήμα βράχου ικανών διαστάσεων έπεσε σε περιοχή που περνούσε κόσμος από τη νότια κλιτύ προς την είσοδο της Ακρόπολης, δηλαδή την κλιμακωτή δίοδο κοντά στο φυλάκιο. Αμέσως έγινε αυτοψία από τις αρμόδιες διευθύνσεις και διαπιστώθηκε ότι όλη αυτή η περιοχή, δηλαδή το δυτικό τμήμα της νότιας κλιτύος, είχε ζητήματα ασταθειών, σε αρκετά μεγάλη έκταση και σε εξέλιξη. Έπρεπε, λοιπόν, να βρεθεί μία λύση, να αρθούν αυτές οι αστάθειες, να μελετηθούν και να εφαρμοστούν μέτρα, αν είναι δυνατόν με μόνιμο χαρακτήρα» τόνισε ο κ. Σβολόπουλος στα μέλη του ΚΑΣ.
Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα