Πλήθος κόσμου ένωσε τη φωνή του κατά της κλιματικής αλλαγής

Πλήθος κόσμου ένωσε τη φωνή του, ζητώντας να ληφθούν μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής ενόψει της διεθνούς διάσκεψης για το κλίμα που συγκαλείται από τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα.

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερες από 2.000 πόλεις ανά τον κόσμο, σε 159 χώρες.

Στο Μανχάταν, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν-ανάμεσά τους και ο ίδιος ο γγ του ΟΗΕ.

Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι 550 λεωφορεία μετέφεραν διαδηλωτές και χαρακτήρισαν τη διοργάνωση την μεγαλύτερη διαμαρτυρία για το κλίμα της τελευταίας πενταετίας, μετέδωσε το BBC.

Στο Βερολίνο, 10.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην Πύλη του Βρανδεμβούργου για να ζητήσουν την λήψη άμεσων μέτρων.

Συγκέντρωση και στην Αθήνα για την κλιματική αλλαγή

Τη φωνή τους με την παγκόσμια δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, λίγο πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, όπου θα συζητηθεί το μείζον αυτό θέμα, ενώνουν σήμερα κάτοικοι και περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Αθήνα με ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνεται στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Με αίτημα τη μετάβαση σε 100% πράσινη ενέργεια, προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και στόχο τη συλλογή υπογραφών, η παγκόσμια διαδικτυακή ακτιβιστική οργάνωση «AVAAZ» διοργανώνει δράσεις σε 88 χώρες του κόσμου και περισσότερες από 2.000 πόλεις.

Εξάλλου, η οργάνωση κατάφερε να εξασφαλίσει 15 λεπτά ομιλίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ (θα γίνει στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη), όπου θα καταθέσει και τις υπογραφές που θα συγκεντρωθούν ανά τον κόσμο.

«Θέλουμε να δώσουμε το μήνυμα ότι οι κάτοικοι του πλανήτη ανησυχούν και θέλουν δράση και όχι λόγια», εξήγησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η Μαρία Σούτη, εκπρόσωπος των διοργανωτών. «Όλοι έχουμε ευθύνη και αν δεν πιέσουμε εμείς ως πολίτες, τότε δεν θα γίνει τίποτα», πρόσθεσε ο Πάνος Λουρίδης.

Στη σημερινή εκδήλωση στην Αθήνα το «παρών» δίνουν και πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως η «Greenpeace», η «WWF», η «Μεσόγειος SOS», ο «Αρχέλων» και περιβαλλοντικοί σύλλογοι της Αττικής.

Η διοργάνωση θα συνεχιστεί ως αργά το απόγευμα με καλλιτεχνικό φεστιβάλ, όπου θα συμμετέχουν ζωγράφοι και ερασιτέχνες μουσικοί.

Στις Βρυξέλλες, η αστυνομία εκτιμά ότι περισσότεροι από 1.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στην πορεία για το κλίμα, ενώ οι ίδιοι οι διοργανωτές της διαδήλωσης κάνουν λόγο για 2.000 άτομα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Belga.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ, οι διαδηλωτές φορούσαν κονκάρδες με πράσινες καρδιές και σχημάτισαν με το σώμα τους μία καρδιά σε έναν ανοιχτό χώρο ενώ ελικόπτερα που πετούσαν στην περιοχή τους φωτογράφιζαν.

Η ισχυρή βροχόπτωση στη Σουηδία δεν επηρέασε τους ακτιβιστές, καθώς στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και κατέληξαν στο κοινοβούλιο.

Στο Όσλο, περίπου 400 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε μπροστά από το κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ομπρέλες και πλακάτ που έγραφαν "Η Πράσινη Επανάσταση 2014".

Δεκάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην Πορεία για το Κλίμα που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανό με το σύνθημα "Αλλάξτε πολιτική, όχι κλίμα".

Εκατοντάδες νέοι, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, βγήκαν το Σάββατο στους δρόμους του Κατμαντού ζητώντας "τολμηρή δράση και δικαιοσύνη για το κλίμα".

Στο Κάιρνς της Αυστραλίας, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το συνεδριακό κέντρο όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Οικονομικών της G20 κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως "Ανανεώσιμες" και "Αλλαγή Τώρα".

Στη Μελβούρνη, 20.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση ζητώντας από τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ να κάνει περισσότερα για την κλιματική αλλαγή.
Ογκώδεις ήταν οι πορείες για το κλίμα σε Παρίσι και Λονδίνο.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα