Πάπας Φραγκίσμος: Ανοίγει τον δρόμο για διαζύγια σε καθολικούς

Ο Πάπας Φραγκίσμος αποφάσισε την αναθεώρηση των διαδικασιών της καθολικής εκκλησίας για την κήρυξη ενός γάμου ως άκυρου, πρακτικά ανοίγοντας τον δρόμο για ευκολότερη διάλυση ενός γάμου στους πιστούς του συγκεκριμένου δόγματος.

Ο ποντίφηκας διόρισε εντεκαμελή επιτροπή νομικών και θεολόγων για να συντάξουν λεπτομερή αναθεώρηση των διαδικασιών, «με σκοπό την απλοποίηση και επιτάχυνσή τους παράλληλα με την διασφάλιση των αρχών του "αδιάλυτου" του γάμου», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση από το Βατικανό.

Οι καθολικοί θεωρούν αδύνατη τη διάλυση ενός γάμου και προκειμένου να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες έχουν μία διαδικασία ακύρωσης, η οποία ουσιαστικά χαρακτηρίζει τον γάμο άκυρο εξ αρχής, αποδίδοντας την απόφαση σε θέματα όπως η δυνατότητα του ατόμου να αποφασίσει μόνο του, η ψυχική του ωριμότητα ή η πρόθεσή του να κάνει παιδιά.

Ακόμη κι έτσι, ωστόσο, μεγάλο μέρος του 1,2 δισεκατομμυρίων καθολικών θεωρούν απαρχαιωμένες αυτές τις διαδικασίες και στην πράξη αδιαφορούν, προκαλώντας άσχημη εντύπωση για την ίδια την καθολική εκκλησία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι δύο σύζυγοι που θα χωρίσουν και θα ξαναπαντρευτούν κάποιον άλλο, για την εκκλησία θεωρούνται παντρεμένοι πάντα με τον πρώτο τους σύντροφο και τους απαγορεύεται η κοινωνία και η συμμετοχή σε άλλες θρησκευτικές πράξεις, καθώς «τελούν εν αμαρτία».

Ο Φραγκίσκος είχε δείξει ήδη δείγματα της ελαστικότητάς του στο θέμα των σχέσεων προ ημερών, όταν πάντρεψε ζευγάρια που είχαν ήδη παιδιά εκτός γάμου από την συμβίωσή τους.

Ακολουθήστε το Madata.GR στο Google News Madata.GR in Google News

Δείτε ακόμα